ΠΑΟΚ: Το προφίλ της Μπριζ, αντιπάλου στα προημιτελικά του Europa Conference League

Διαβάζεται σε 4'
ΠΑΟΚ: Το προφίλ της Μπριζ, αντιπάλου στα προημιτελικά του Europa Conference League
GEERT VANDEN WIJNGAERT/AP IMAGES

Η επικίνδυνη και με σπουδαία ευρωπαϊκή ιστορία Μπριζ βρίσκεται στον δρόμο του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Europa Conference League.

Η Μπριζ θα βρεθεί στον δρόμο του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Europa Conference League και, παρότι δεν προκαλεί τρόμο στο άκουσμά της, οι Θεσσαλονικείς μόνο να την υποτιμήσουν δεν μπορούν.

Όπως γράφει το SPORT24, οι Βέλγοι έχουν μείνει πίσω στην κούρσα του τίτλου όπου έχει ξεχωρίσει η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, όμως έχοντας φτάσει τουλάχιστον στα ημιτελικά Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Κυπέλλου Κυπελλούχων και Κυπέλλου UEFA αποτελούν μία ομάδα με ξεκάθαρο στόχο στην Ευρώπη.

Η κατάστασή της

Αν και άρχισε καλά τη χρονιά, ένα κακό διάστημα με δύο νίκες σε δέκα αγώνες προκάλεσε αναταράξεις. Ακολούθησε ένα διάστημα από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου χωρίς ήττα που επανέφερε τον σύλλογο σε τροχιά στόχων, όμως τον τελευταίο μήνα επανέλθαν τα σκαμπανεβάσματα. Το αποτέλεσμα είναι μια πορεία σχεδόν χωρίς ψεγάδι στη φάση των ομίλων του Europa Conference League, έπειτα από δύσκολα προκριματικά και πρόκριση στα προημιτελικά ύστερα από ήττα στη Νορβηγία από τη Μόλντε με 1-2 και ανατροπή με 3-0 στο “Γιαν Μπρεϊντέλ”. Ύστερα από 29 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, η Μπριζ βρίσκεται στην 3η θέση με 51 βαθμούς και 18 απόσταση από την πρωτπόρο Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, η οποία την απέκλεισε στα ημιτελικά του κυπέλλου

Ο σούπερ σταρ

Ο 24χρονος Δανός Αντρέας Σκοβ Όλσεν ήταν ο άνθρωπος που ξελάσπωσε την Μπριζ στον προηγούμενο γύρο με δύο γκολ και τη φετινή σεζόν ξεχωρίζει παίζοντας κυρίως από δεξιά και σκοράροντας κατά ριπάς. Τα 22 γκολ σε 46 αγώνες συνδυάζονται και με οκτώ ασίστ, με συνέπεια μαζί με τον Ιγκόρ Τιάγκο των 26 τερμάτων να έχουν σχηματίσει ένα φανταστικό δίδυμο στην επίθεση. Κίνδυνος για τον ΠΑΟΚ αναμένεται να προκύψει και από αριστερά, όπου ο Μάξιμ ντε Κάιπερ αρχίζει από την άμυνα, όμως είναι υπεύθυνος για 12 ασίστ.

Ο προπονητής

Ο Ρόνι Ντέιλα έκανε το μπαμ πριν από μία δεκαετία, όταν οδήγησε την άσημη Στρομσγκόντσετ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Νορβηγίας. Η Σέλτικ τον άρπαξε το 2014, αλλά παρά τα δύο πρωταθλήματα, η πενιχρή παρουσία στην Ευρώπη οδήγησε στο τέλος της συνεργασίας το καλοκαίρι του 2016. Βαλερένγκα, Νιου Γιορκ Σίτι, Σταντάρ προστέθηκαν στο βιογραφικό του και από τον περασμένο Μάιο συμφώνησε με την Μπριζ, στην οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του.

Το γήπεδο

Το “Γιαν Μπρεϊντέλ” κατασκευάστηκε το 1975 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει μεγάλες φιέστες για την Μπριζ. Η χωρητικότητά του έπειτα από την επέκταση του 1998 φτάνει τις 29.062 θέσεις και εκτός από την Μπριζ, φιλοξενεί και τη Σερκλ, την αιώνια εχθρό που όμως ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στο ίδιο επίπεδο. Από τον Δεκέμβριο του 2015 περιλαμβάνει υβριδικό χλοοτάπητα.

Πώς παίζει

Ο Ντέιλα εφαρμόζει το 4-2-3-1 σχεδόν απαρέγκλιτα, με το 4-3-3 να εμφανίζεται ελάχιστα. Ο Τιάγκο βρίσκεται στην κορυφή και πίσω του συνήθως αγωνίζεται ο αρχηγός Χανς Βάνακεν, με τον Φίλιπ Ζινκερνάγκελ αριστερά (με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού να αγωνίζεται και κεντρικά ή δεξιά) και τον Σκοβ Όλσεν δεξιά. Οι Μπράντον Μέχελε και Γιόρνε Σπίλερς αποτελούν το αδιαμφισβήτητο δίδυμο στο κέντρο της άμυνας, με τον Ντε Κάιπερ να αγωνίζεται τόσο δεξιά όσο και αριστερά στην άμυνα.

Πού να χτυπήσει ο ΠΑΟΚ

Η Μπριζ διαθέτει ποιότητα σε όλες τις γραμμές, με τον Σιμόν Μινολέ στο τέρμα να έχει αναγεννηθεί. Αυτό που δεν διαθέτει είναι άμυνα στα άκρα. Επιτίθεται κυρίως από τις πτέρυγες, με τους Σκοβ Όλσεν και Αντόνιο Νούσα και τα μπακ να κάνουν overlapping, με συνέπεια να αφήσουν χώρους στην πλάτη τους, που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι “ασπρόμαυροι”.

Θέση στην κατάταξη της UEFA: 29

Αξία ρόστερ βάσει Transfermarkt: 125.400.000

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα