Συνεχίζει ο Τσιτσιπάς: “Δεν είμαι κατά του εμβολίου, αλλά δεν είναι αρκετά δοκιμασμένο ακόμα”

Συνεχίζει ο Τσιτσιπάς: “Δεν είμαι κατά του εμβολίου, αλλά δεν είναι αρκετά δοκιμασμένο ακόμα”
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Roland Garros AP

Σε νέα κατάθεση των απόψεών του γύρω από το εμβόλιο του κορονοϊού, το οποίο "δεν βλέπει λόγο" να κάνει, προχώρησε ο Στέφανος Τσιτσιπάς. "Είναι καλό για τους νέους να περάσουμε τον ιό, για να χτίσουμε ανοσία".

Νέες δηλώσεις σχετικά με τα εμβόλια του κορονοϊού, αγνοώντας (όπως είπε) τον σάλο που προκάλεσε η αρχική του τοποθέτηση, έκανε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, μετά τη νίκη του επί του Κόρντα στο Cincinnati Open.

Ο Έλληνας τενίστας θέλησε μεν να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι κατά του εμβολίου, στη συνέχεια ωστόσο, περισσότερο αυτοδιαψεύστηκε από το σύνολο των επιχειρημάτων του, όπως ότι “θέλω να δω μια καλύτερη εκδοχή του εμβολίου που να μας παρέχει πιο πολλά συν, παρά πλην”.

Ο νεαρός αθλητής, υποστήριξε πως στην ηλικία του δεν βρίσκει τον λόγο για να εμβολιαστεί, υποστηρίζοντας μάλιστα πως δεν είναι κακό για τους νέους να νοσήσουν:

“Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Το εμβόλιο για μένα δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι κάτι καινούργιο. Έχει ορισμένες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί. Νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος.

Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί ως υποχρεωτικό στο tour. Οπότε δεν υπάρχει λόγος. Δεν είπα κάτι περίεργο. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Αν είναι να το παίζουμε διπλωμάτες και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για κάτι συγκεκριμένο, ποιος ο λόγος να κάνουμε αυτές τις συνεντεύξεις”.

Παράλληλα, ο Τσιτσιπάς υποστήριξε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει το αν θέλει να το κάνει ή όχι, ωστόσο, αν θέλει να το κάνει “δικό του πρόβλημα”:

“Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι πιστεύει ότι είναι σωστό. Δεν μπορεί κάποιος να πάει με ένα εμβόλιο και να σε υποχρεώσει να το κάνεις. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αν θέλεις να προστατευτείς με το εμβόλιο, δικό σου πρόβλημα, πήγαινε και κάνε το.

Για εμάς τους νέους πιστεύω ότι είναι καλό να περάσουμε τον ιό, γιατί θα χτίσουμε ανοσία. Δεν το βλέπω σαν κάτι κακό. Όπως είπα, δεν είναι υποχρεωτικό, ο καθένας έχει την ελευθερία να αποφασίσει για τον εαυτό του τι είναι σωστό και τι δεν είναι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνουμε όλοι, δεν λέω το αντίθετο. Θα έρθει η στιγμή που δεν θα μας δοθούν πολλές επιλογές, αλλά μέχρι τότε θέλω να δω μια καλύτερη εκδοχή του εμβολίου που να μας παρέχει πιο πολλά συν, παρά πλην”.

Πόσο… δοκιμασμένο είναι το εμβόλιο;

Την ώρα βέβαια που ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικαλείται τις -κατά τον ίδιο- περιορισμένες δοκιμές του εμβολίου, αξίζει να σημειωθεί πως καθημερινά χορηγούνται πάνω από 35 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Συνολικά, σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έχουν λάβει μία τουλάχιστον δόση του εμβολίου, ενώ περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Φυσικά, η ατάκα “θέλω να δω μια καλύτερη εκδοχή του εμβολίου που να μας παρέχει πιο πολλά συν, παρά πλην” αντίκειται στην επίσημη θέση της επιστημονικής κοινότητας και δη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεία αλλά και του EMA, που σταθερά τονίζει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού ασφαλώς υπερτερούν των κινδύνων, από τη στιγμή που προστατεύουν από σοβαρή νόσηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα