Βραζιλία - Αργεντινή: Αυτά προβλέπει ο κανονισμός της FIFA σε περιπτώσεις διακοπής αγώνων

Βραζιλία - Αργεντινή: Αυτά προβλέπει ο κανονισμός της FIFA σε περιπτώσεις διακοπής αγώνων
@2021 ANDRE PENNER/AP IMAGES

Η εισβολή αστυνομικών στο γήπεδο για τη σύλληψη Αργεντινών διεθνών έφερε οριστική διακοπή στο Βραζιλία - Αργεντινή, με την Conmebol να πετάει το μπαλάκι στην FIFA για την τύχη του ματς. Τι αναφέρουν οι κανονισμός της παγκόσμιας ομοσπονδίας σε παρόμοια περιστατικά.

"Παγκόσμια αμηχανία". Αυτός είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της ισπανικής "As" με τον οποίο θέλησε να περιγράψει με μία λέξη τα όσα κωμικοτραγικά έλαβαν χώρα το βράδυ της Κυριακής στην "Αρένα Κορίνθιανς" στο πλαίσιο του Βραζιλία - Αργεντινή, με πράκτορες της βραζιλιάνικης αστυνομίας να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο λίγα λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα για να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Τέσσερις τον αριθμό για την ακρίβεια, με τους Βραζιλιάνους να κατηγορούν 4 Αργεντινούς διεθνείς για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού που εφαρμόζονται στην Βραζιλιά και αφορούν ταξιδιώτες από την Μεγάλη Βρετανία (οι Λο Σέλσο, Μαρτίνες, Ρομέρο και Μπουεντία αγωνίζονται στην Premier League και ενσωματώθηκαν στην αποστολή της αλμπισελέστε φεύγοντας από το Νησί πριν λίγες ημέρες) και να τινάζουν το ματς στον αέρα.

Το αποτέλεσμα ήταν να επέλθει οριστική διακοπή μετά την αποχώρηση των παικτών του Σκαλόνι για τα αποδυτήρια, με τους Βραζιλιάνους να επικαλούνται νομοθεσία που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα πολιτών που βρέθηκαν στην Αγγλία τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και τους Αργεντινούς από την πλευρά τους να φέρουν ως επιχείρημα για την παρουσία των παικτών στο γήπεδο τη συμφωνία εξαίρεσης με την CONMEBOL.

Οι παίκτες πήγαν στο γήπεδο αλλά...

Όπως υποστηρίζουν μάλιστα ΜΜΕ της Αργεντινής, μέλη της Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Βραζιλίας βρέθηκαν στο ξενοδοχείο της "αλμπισελέστε" μερικές ώρες πριν από τον αγώνα, με σκοπό να ενημερώσουν την αποστολή των πρωταθλητών Νότιας Αμερικής για το ζήτημα με τους 4 παίκτες τους.

Οι αρχές της Βραζιλίας απαίτησαν να μη φύγουν από το ξενοδοχείο αυτοί οι παίκτες, όμως παράγοντες της CONMEBOL που βρίσκονταν εκεί, παρενέβησαν και εξήγησαν ότι υπάρχει σεβασμός στη "φούσκα" που έχει δημιουργηθεί για τις διοργανώσεις στη Νότια Αμερική.

Ύστερα από πολλές διαπραγματεύσεις, ολόκληρη η αποστολή της Αργεντινής μετέβη στο γήπεδο για τον αγώνα και όλοι πίστεψαν ότι η περιπέτεια είχε τελειώσει, χωρίς όμως να μπορούν να φανταστούν το... θρίλερ που θα ακολουθούσε.

Η CONMEBOL από την πλευρά της έριξε το μπαλάκι των ευθυνών για τη διοργάνωση του παιχνιδιού στην FIFA, και πλέον όλοι αναμένουν την απόφαση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για ένα ματς που διεκόπη με έναν από τους πλέον ασυνήθιστους τρόπους στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Τι προβλέπουν οι κανονισμοί της FIFA

Αυτό που προβλέπει ο κανονισμός της της FIFA είναι ότι μπορεί "εάν μια ομοσπονδία αποσυρθεί, εάν ένας αγώνας δεν μπορεί να διεξαχθεί ή εάν διακοπεί οριστικά λόγω ανωτέρας βίας, η FIFA θα αποφασίσει κατά την κρίση της τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τις ενέργειες που θεωρεί απαραίτητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που ένας αγώνας δεν παίζεται ή αν διακόπτεται οριστικά λόγω ανωτέρας βίας, η FIFA μπορεί να διατάξει την επανάληψή του".

Σε περίπτωση που δεν δύναται να επαναληφθεί το ματς, η FIFA αναφέρει: "Εάν την τρίτη ημέρα μετά την διακοπή, ο αγώνας που έχει διακοπεί δεν έχει παιχτεί ακόμη, τα έξοδα που πραγματοποιεί η φιλοξενούμενη ομοσπονδία θα μοιραστούν εξίσου και στις δύο ομοσπονδίες. Η FIFA θα μπορεί να υιοθετήσει όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα σχετικά με την επανάληψη του αγώνα".

Πάντως, σε επικοινωνία off the record που είχαν δημοσιογράφοι της Νότιας Αμερικής με ανθρώπους της CONMEBOL ενημερώθηκαν ότι ο αγώνας θα κατακυρωθεί υπέρ της Αργεντινής, η οποία θα πάρει τους 3 βαθμούς της νίκης επειδή η Βραζιλία δεν τήρησε τους όρους της συμφωνίας που υπήρξε με τις ποδοσφαιρικές αρχές του αγώνα, για συμμετοχή των 4 παικτών στο παιχνίδι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ποδόσφαιρο, Βραζιλία, Αργεντινή
SHARE:

24Media Network