Ολυμπία Οδός: Ο πρώτος αυτοκινητόδρομος με ταχυφορτιστές

Ολυμπία Οδός: Ο πρώτος αυτοκινητόδρομος με ταχυφορτιστές
©CostasMitropoulos/OlympiaOdos

Η Ολυμπία Οδός πρωτοπορεί και στις «καθαρές τεχνολογίες».

Οι «καθαρές τεχνολογίες» αποτελούν τα μέλλον των μετακινήσεων στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες, που σέβονται το περιβάλλον.

Πρωτοπόρος στις εξελίξεις, η Ολυμπία Οδός, ήταν ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που εγκατέστησε ταχυφορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, από τον Ιανουάριο του 2018, στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών <ΣΕΑ> του Ψαθοπύργου, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα εγκατασταθούν ταχυφορτιστές και σε άλλους σταθμούς το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι ΣΕΑ Ψαθοπύργου απέχουν 197 χλμ. από την Αθήνα, 17 χλμ. από την Πάτρα και έχουν εγκατεστημένους ταχυφορτιστές 50 kW και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας που υποστηρίζουν τα πρωτόκολλα CCS, CHAdeMO και AC43kW (CHAdeMO).

Μέσα στις προτεραιότητες της Ολυμπίας Οδού είναι η εγκατάσταση φορτιστών και στους υπόλοιπους ΣΕΑ, με επόμενο τους ΣΕΑ Βέλου (103 χλμ. από την Αθήνα ή 114 χλμ. από την Πάτρα), όπου μέχρι το τέλος του 2019 θα εγκατασταθούν ταχυφορτιστές 50 kW και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας που θα υποστηρίζουν τα πρωτόκολλα CCS και CHAdeMO.

©CostasMitropoulos/OlympiaOdos

Εντός του 2020 προγραμματίζεται η εγκατάσταση φορτιστών και στους ΣΕΑ Ακράτας και Αιγίου.

Με τους ταχυφορτιστές 50kW και ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας και των δυνατοτήτων φόρτισης κάθε αυτοκινήτου μπορούμε να πετύχουμε αυτονομία από 170 χλμ./ώρα φόρτισης μέχρι 290 χλμ./ώρα φόρτισης ή αλλιώς 10%-80% φόρτιση από 40 έως 80 λεπτά.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των οδηγών

Η ασφάλεια των χρηστών, η ενημέρωσή τους και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών είναι οι τρεις στόχοι που η Ολυμπία Οδός επιχειρεί να επιτύχει μέσω των πλέον σύγχρονων υποδομών.

Με ένα κλικ ενημέρωση για την Κυκλοφορία

Για τον καλύτερο προγραμματισμό των ταξιδιών η Ολυμπία Οδός επένδυσε σε μια καινοτόμο υπηρεσία πρόβλεψης της κυκλοφορίας, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας της εταιρίας www.olympiaodos.gr.

Η εφαρμογή επιτρέπει στους ταξιδιώτες να βλέπουν την:

• τρέχουσα κυκλοφορία στους σταθμούς διοδίων Ελευσίνας και Ισθμού
• πρόβλεψη της κυκλοφορίας στους σταθμούς διοδίων Ελευσίνας και Ισθμού για τις επόμενες τρεις ημέρες.
Η αποτύπωση της κυκλοφορίας είναι γραφιστική, αφορά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (προς Πάτρα και προς Αθήνα) και σημαίνεται με τρεις διαφορετικούς χρωματισμούς, ανάλογα με την έντασή της.

Οδική Ασφάλεια και Εμπειρία Ταξιδιού στην καρδιά της Στρατηγικής για την Αειφορία

Το στρατηγικό πλαίσιο Αειφόρου Ανάπτυξης της Ολυμπίας Οδού βασίζεται σε πέντε (5) διακριτούς πυλώνες και όλοι δίνουν έμφαση στην καινοτομία. Ειδικότερα όμως, οι πυλώνες της «Οδικής Ασφάλειας» και «Εμπειρίας ταξιδιού» ενσωματώνουν πληθώρα πολιτικών, δράσεων και πρωτοβουλιών που επικυρώνουν τον κεντρικό ρόλο της καινοτομίας στη λειτουργία της Ολυμπίας Οδού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ολυμπία Οδός δρα ως ένας υπεύθυνος εταίρος για όλους τους συμμέτοχους, τις τοπικές κοινωνίες, τους επαγγελματίες οδηγούς και κάθε μεμονωμένο ταξιδιώτη.

Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής προσέγγισης της Ολυμπίας Οδού επικεντρώνονται:

– στην οδική ασφάλεια και την ευθύνη απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Οι καινοτόμες τεχνολογίες, η αναβάθμιση των υποδομών, οι πρωτοποριακές μέθοδοι παρακολούθησης του οδοστρώματος και η διαχείριση της κυκλοφορίας, έχουν οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 93% από την έναρξη του έργου παραχώρησης έως σήμερα.

– στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ταξιδιωτικής εμπειρίας για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου. Η καινοτόμος υπηρεσία για την Πρόβλεψη της Κυκλοφορίας διακρίθηκε στον καταξιωμένο θεσμό των European Business Awards 2019, όπου η Ολυμπία Οδός αναδείχθηκε Εθνικός Νικητής στον τομέα της Καινοτομίας.

– στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης. Το εμβληματικό έργο της αντικατάστασης συμβατικών λαμπτήρων με LED, επένδυση σχεδόν €10εκατ., η κατασκευή των πρώτων «πράσινων» Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Ελλάδα και ο χαρακτηρισμός της περιοχής των σηράγγων της Παναγοπούλας σε NATURA2000, αποτελούν ένα μικρό δείγμα της προσέγγισης για την αειφορία.

– στην υποστήριξη, ανάπτυξη και ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών. Το «κοινωνικό προϊόν» που παρήγαγε η Ολυμπία Οδός μόνο το 2018 άγγιξε τα €185 εκατ. (πληρωμές προς προμηθευτές, μισθοί και παροχές, καταβεβλημένοι φόροι, κοινωνικές επενδύσεις και στρατηγική διαχείριση).

– στη συνεχή επένδυση σε ένα ανθρωποκεντρικό εργασιακό περιβάλλον. Το 2018, η Ολυμπία Οδός επένδυσε σχεδόν €400 χιλιάδες στην Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα