Citroen C-Crosser

Citroen C-Crosser
Citroen C - Crosser sd

Το AUTO 24 οδηγεί το πρώτο SUV της Citroen και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του

«Πάει καλά το τανκ;» ήταν μια από τις αντιδράσεις οδηγών και περαστικών στη θέα του Citroen C – Crosser λίγο πριν το τέλος της δοκιμής και την επιστροφή του. Και στο διάστημα που το πρώτο SUV της Citroen παρέμεινε στη «χρησικτησία» μας υπήρξαν πολλές.



Κάποιοι, εξοικειωμένοι με την παρουσία της Citroen στην αυτοκινητοβιομηχανία, είχαν την έκφραση της έκπληξης βλέποντας ένα SUV με «βαθμό λοχία». Άλλοι, με βλέμμα φθονερό, μας έκαναν τη ζωή δύσκολη «απαγορεύοντας» μας να μπούμε από στενό σε κεντρικό δρόμο ή να αλλάξουμε λωρίδα. Και άλλοι, οδηγοί SUV για την ακρίβεια, είχαν το βλέμμα της καχυποψίας για το νέο ανταγωνιστή που έρχεται να κλέψει τις εντυπώσεις και τα βλέμματα από το δικό τους.



Η αντίδραση αυτή όμως ήταν η πιο χαρακτηριστική! Με το χιούμορ του, ο συμπαθής μεσήλικας περαστικός μας είχε κάνει να ξεχάσουμε όλες τις εκδηλώσεις «φθόνου» και σε, μόλις, τέσσερις λέξεις να συνοψίσει όλη τις εκδηλώσεις θαυμασμού. Ήταν αυτό που λέμε «ατάκα»! Μια περίληψη της θηριώδους εμφάνισης του C-Crosser και ένα ερωτηματικό που μας περνούσε στο αμέσως επόμενο στάδιο. Να γυρίσουμε, να μαζέψουμε τις σκέψεις μας και να κάνουμε τον έγγραφο απολογισμό της δοκιμής.



Το C-Crosser δεν είναι ένα SUV από λευκό χαρτί. Είναι γνωστό από την παρουσίαση του, ότι στο πνεύμα της συνεργασίας με την Toyota για την παραγωγή των C1και 107, η PSA απευθύνθηκε στη Mitsubishi για να μπει σε μια κατηγορία στην οποία έλαμπε διά της απουσίας της. Και το αποτέλεσμα ήταν ένα γαλλικό ριμέικ του Mitsubishi Outlander με το οποίο το C-Crosser μοιράζεται την ίδια αρχιτεκτονική. Αν υπήρξε ένα δίλλημα αυτό ήταν του κινητήρα. Το Outlander χρησιμοποιεί κινητήρα VW. Γερμανικός κινητήρας σε ένα γαλλικό αυτοκίνητο θα πρέπει να ήταν για τους ιθύνοντες της Citroen ότι η διάσπαση της γραμμής Μαζινό στο ΒΠΠ. Θέμα τιμής! Και φυσικά επικράτησε η φωνή του πατριωτικού συναισθήματος.








Ακόμα καλύτερα! Ο 2.4 λίτρων βενζινοκινητήρας με τον οποίο ήταν εφοδιασμένη η Exclusive έκδοση που δοκιμάσαμε στο AUTO 24, έδινε ροπή από το πολύ χαμηλό εύρος στροφών (μέγιστη ροπή 232 Νm/4100 σ.αλ.), επιτάχυνε το στιβαρό και βαρύ σύνολο σπάζοντας το ψυχολογικό φράγμα των 10 δ. ( επιτάχυνση 0-100 χ.α.ω σε 9,2 δ.) και δε σε άφηνε ποτέ χωρίς την αίσθηση ότι έχεις δύναμη μέγιστη ισχύς (170 ίπποι / 6000 σ.α.λ.) στο πόδι σου. Αν μάλιστα δεν σκεφτείς την τιμή του λίτρου της βενζίνης και τις πράσινες ευαισθησίες που είναι πλέον στην καθημερινή διάταξη το πόδι σου δεν μπορεί παρά να υποκύψει στο πειρασμό να τεντώσει και να αξιοποιήσει στο μέγιστο τους 170 ίππους που κινούν το C-Crosser.



Ο γαλλικός κινητήρας δεν είναι η μοναδική συμβολή της Citroen στο C-Crosser. Διάφορες μικρές λεπτομέρειες που, όμως, κάνουν σημαντική διαφορά δίνουν την περίφημη γαλλική φινέτσα στην εξωτερική όψη. Το χρωμιομένο λοχιόσημο που ενσωματώνεται στις γραμμές της μάσκας καπό, τα νέας σχεδιαστικής αντίληψης φωτιστικά σώματα τόσο στο εμπρός όσο και πίσω μέρος, οι αυστηρές μινιμαλιστικές γραμμές που τέμνουν τις ρευστές επιφάνειες και τους δυναμικούς όγκους, η εναλλαγή χρωμιωμένων ελασμάτων με τα χρώματα των επιφανειών του αυτοκινήτου και τα φιμέ πίσω τζάμια. Κύρος, πολυτέλεια, άποψη είναι οι Γαλατικές προσθήκες σε έναν ολιγαρκή Ιάπωνα πολεμιστή.








Εκτός από τη φινέτσα στην εξωτερική σχεδίαση, αίσθηση κάνει η ποιότητα και η σχεδίαση των υλικών του εσωτερικού. Χωρίς να μιλάμε για κορυφαία ποιότητα συναρμολόγησης και φινιρίσματος, δημιουργούν αμέσως την αίσθηση της πολυτέλειας που θέλει να δώσει το C – Crosser. Ο executive συνδυασμός μολυβί με μαύρου στις επιφάνειες με τα ασημί περιθώρια, οι λιτές γραμμές, η αλλαγή αυτών από αυστηρές ευθείες σε απαλές καμπύλες, δίνουν μια αύρα σύγχρονου ντιζάιν στην καμπίνα. Παράλληλα, η εξολοκλήρου επένδυση καθισμάτων με δέρμα Astrakan σε μαύρο χρώμα σε ανέβαζαν κατευθείαν στη Business Class.



Μιλώντας για το εσωτερικό και πέρα από την εργονομία που κινείται σε υψηλά επίπεδα, οι χώροι είναι υπεραρκετοί για μια πενταμελή οικογένεια και τις αποσκευές της, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για τα παιδιά όταν είναι παρόντα τα «πεθερικά». Μια τρίτη σειρά μικρών καθισμάτων βρίσκεται στον χώρο των επισκευών και αναδιπλώνεται όταν οι ανάγκες μεταφοράς επιβατών είναι αυξημένες. Οι επιβάτες της δεύτερης σειρά είναι και οι πιο προνομιούχοι γιατί εκτός από αρκετό χώρο καθ’ ύψος και κατά πλάτος έχουν και αρκετό χώρο για τα ποδιά. Η αλλαγή από την πενταθέσια στην εφταθέσια διάταξη γίνεται πολύ εύκολα με το τράβηγμα των ιμάντων των καθισμάτων ενώ στην πρώτη διάταξη ο όγκος φτάνει τα 510 λίτρα!




Στο δρόμο



Σε ότι αφορά τον καθαρά οδηγικό χαρακτήρα του C-Crosser, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στη επιλογές που σου προσφέρει με ένα κοχλία εμπρός από το χειρόφρερο. Στη θέση 2WD η κίνηση μοιράζεται 85% μπροστά και 15% πίσω, στη θέση μια 4WD αντίστοιχα 45%-55% ενώ υπάρχει και μια τρίτη για κλείδωμα της τετρακίνησης. Στη πρώτη θέση, διαπιστώσαμε ότι το C-Crosser δυσκολεύεται να αποκτήσει πρόσφυση στο δρόμο ιδιαίτερα στα απότομα ξεκινήματα με, έστω και ελάχιστα, «κομμένο» το τιμόνι. Η ιδιαιτερότητα αυτή βελτιώνεται αισθητά στη ρύθμιση 4WD και θεραπεύεται εντελώς στη θέση Lock.








Με τις πρώτες βόλτες εντός πόλης και σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής οι εντυπώσεις που μας άφησε το C-Crosser για την κίνηση εντός πόλης ήταν κάτι παραπάνω από… άριστες. Δάφνη, κέντρο, νότια προάστια, Αμπελόκηποι, μερικές από τις πιο «πηγμένες» κυκλοφοριακά περιοχές και το C-Crosser τις έκανε να μοιάζουν Βάρη, Πολιτεία και Εκάλη. Έστριβε με εντυπωσιακή άνεση στα ασφυκτικά από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στενάκια, πολλές φορές καλύτερα και από πεντάπορτα της μικρής ή μικρομεσαίας κατηγορίας χωρίς αυτό να αποτελεί υπερβολή. Η ποιότητα κύλισης ήταν πολύ καλή και οι αεροδυναμικοί θόρυβοι ήταν ανεπαίσθητοι ακόμη και σε ταχύτητες κοντά στην τελική.



Επιπλέον, σε αντίθεση με τα θορυβώδη και άβολα μικρά το εκμηδένιζε τις λακκούβες και τις ανωμαλίες των δρόμων. Οι 18 τροχοί έπρεπε να περάσουν ύψος πεζοδρομίου για να καταλάβουμε σαμαράκι ενώ η γλυκιά ανάρτηση κατέβαζε και ανέβαζε το βαρύ αμάξωμα πολύ προοδευτικά και ομαλά. Όταν χρειαζόμασταν να φρενάρουμε αυτό γινόταν αβίαστα, προοδευτικά και αποτελεσματικά. Και όταν βρίσκαμε τελικά τη θέση για παρκάρισμα που του αναλογούσε τότε έμπαινε με την άνεση ενός c1. Οι ελιγμοί ήταν χαρακτηριστικά εύκολοι με το ένα χέρι παρά τις 3,3 στροφές από άκρη σε άκρη, οι αισθητήρες σε προειδοποιούσαν με το χαρακτηριστικό τους ήχο για να εκμεταλλευτείς όλο το περιθώριο. C for City δηλαδή και όχι απαραίτητα Country.




Οδήγηση εκτός δρόμου








Εκτός δρόμου, το C-Crosser δεν είναι ο γίγαντας που θα καταπιεί βουνά και λαγκάδια! Ωστόσο, στη δοκιμή μας και όπου χρειάστηκε, δεν είχε κανένα πρόβλημα να «καβαλήσει» ανωμαλίες, να βγάλει τις ρόδες του από νεροφαγώματα και να ανέβει χωμάτινες ανηφόρες τέρμα φορτωμένο και με τέσσερα άτομα. Φυσικά, προϋπόθεση για όλα αυτά ήταν να είναι ο διακόπτης της μετάδοσης στη θέση lock και το πόδι γερά πατημένο στο γκάζι.




Στο δια ταύτα παρακαλώ

«Άλλο να σου λέω και άλλο να το οδηγείς» είναι απάντηση που θα θέλαμε αλλά δεν προλάβαμε να δώσουμε στο συμπαθή περαστικό και στην ερώτηση του. Με τη μοναδική εξαίρεση της ποιότητας των υλικών του εσωτερικού και της συναρμολόγησης, σε σχέση πάντα με την τιμή του που βρίσκεται στο πάνω άκρο της κατηγορίας, το C-Crosser αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση αγοράς! Και θα ικανοποιήσει με το παραπάνω τον οικογενειάρχη με τις αυξημένες ανάγκες μετακίνησης και περιπετειώδης αναζητήσεις. Αρκεί αυτός να βάλει το χέρι στην τσέπη και να βγάλει 32+ χιλιάδες ευρώ!





Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα