Διάσκεψη Υπουργών Μεταφορών

Διάσκεψη Υπουργών Μεταφορών
traffic31507small

Το θέμα της κυκλοφοριακής συμφόρησης συζητήθηκε στην Υπουργική Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Υπουργών Μεταφορών

Όπως τονίστηκε, η κυκλοφοριακή συμφόρηση αποτελεί ένα σοβαρό οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα, μέσα και γύρω από τα αστικά κέντρα, αλλά και σε αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους αυτοκινητοδρόμους. O χρόνος που χάνεται εκτιμάται στο 1% του Α.Ε.Π. κάθε χώρας!



Επισημάνθηκε επίσης, ότι οι εναέριες και θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές αναμένεται να διπλασιαστούν στα επόμενα είκοσι χρόνια, ενώ και η χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο.



Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι χρειάζεται αποτελεσματική πολιτική βούληση, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω το πρόβλημα, γεγονός που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο και στην οικονομική ανάπτυξη.



Στην παρέμβαση του ο Έλληνας Υπουργός κ. Λιάπης, τόνισε την πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που εστιάζεται στην ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς στα αστικά κέντρα.



Όπως επεσήμανε ο κ. Λιάπης, η χώρα μας έχει ήδη πετύχει αύξηση του ποσοστού χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, το οποίο από 33% που ήταν πριν από τρία χρόνια, έχει σήμερα αυξηθεί στο 43%, ενώ ο στόχος είναι το 50% μέχρι το 2008.



Ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε στη συνέχεια στα μέτρα που έχουν ληφθεί από Ελληνικής πλευράς για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:



– Ενίσχυση του ενιαίου επιτελικού κέντρου των αστικών συγκοινωνιών

– Ανανέωση του στόλου των 2090 λεωφορείων (από τα οποία 416 είναι Φυσικού Αερίου) και ανασχεδιασμός των λεωφορειακών γραμμών γύρω από τα δίκτυα των μέσων σταθερής τροχιάς

– Επέκταση του δικτύου των λεωφορειολωρίδων και συστηματική αστυνόμευσή τους

– Συνεχή ανάπτυξη του Προαστιακού Σιδηροδρόμου

– Εισαγωγή της τηλεματικής



Ακόμη, ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία για την υπογραφή της συμφωνίας δημιουργίας σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών προδιαγραφών στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, στην οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σταδιακή εφαρμογή τελωνειακών και αστυνομικών ελέγχων πάνω στο τραίνο για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των καθυστερήσεων στους συνοριακούς σταθμούς, όπως επίσης και αντίστοιχης πολιτικής για τις οδικές μεταφορές.



Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, ο κ. Λιάπης πραγματοποίησε διμερείς επαφές με τρείς Υπουργούς.



Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με:



– τον Υπουργό Μεταφορών της Γερμανίας που προεδρεύει στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε. , κ. Wolfgang Tiefensee, με τον οποίο συζήτησαν το 3ο Σιδηροδρομικό Πακέτο



– τον Υπουργό Μεταφορών της Σλοβενίας, κ. Janez Bovic, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας Λουμπλιάνας καθώς και τη διασύνδεση ελληνικών λιμανιών με το σλοβενικό λιμάνι του Koper



– με την Υπουργό Μεταφορών της Νέας Ζηλανδίας, κ. Annette King, με την οποία συζήτησε το θέμα της σύναψης αεροπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα