Έναρξη λειτουργίας προς Αιγάλεω

Έναρξη λειτουργίας προς Αιγάλεω
aigaleometro24507small

Σήμερα (24-5-2007) ξεκίνησε η κανονική λειτουργία της επέκτασης του μετρό προς το Αιγάλεω

O Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:



«Σήμερα είναι πολύ σημαντική ημέρα. Το Μετρό επιτέλους ενώνει την ξεχασμένη συγκοινωνιακά Δυτική Αθήνα με την υπόλοιπη Πρωτεύουσα. Περιοχές αποκομμένες συγκοινωνιακά και σε μεγάλο βαθμό υποβαθμισμένες, αλλά με υψηλή κυκλοφοριακή κίνηση και σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση –όπως η Ιερά Οδός και η Θηβών- αναβαθμίζονται πλέον χάρις στη λειτουργία του Μετρό.



Στον προγραμματισμό που θέσαμε είμαστε απόλυτα συνεπείς:



– Σήμερα παραδίδουμε τους τρεις ιδιαίτερα όμορφους σταθμούς της επέκτασης προς Αιγάλεω : Κεραμεικός, Ελαιώνας, Αιγάλεω.

– Την επόμενη χρονιά, θα παραδώσουμε το σταθμό Χαϊδάρι και στη συνέχεια τους δύο επιπλέον σταθμούς στο Περιστέρι : Περιστέρι και Ανθούπολη.

– Υπενθυμίζω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επέκταση της Γραμμής 3 από Χαϊδάρι προς Πειραιά, στην οποία περιλαμβάνονται οι σταθμοί στην Αγία Βαρβάρα, τον Κορυδαλλό και τη Νίκαια.

– Και βέβαια, το 2004 ολοκληρώσαμε και δώσαμε στην κυκλοφορία το σταθμό του Αγίου Αντωνίου…»




Σταθμός Κεραμεικός

Ο Σταθμός Κεραμεικός αποτελεί τον πρώτο σταθμό της επέκτασης της Γραμμής 3 προς το Αιγάλεω και χωροθετείται πίσω από το Γκάζι, στο πάρκο που περιβάλλεται από τις οδούς Τριπτολέμου, Περσεφόνης, Δεκελέων και Βουτάδων.



Ο σταθμός κατασκευάστηκε σε βάθος 21 μέτρων και διαθέτει δύο εισόδους/εξόδους: την δυτική στην οδό Δεκελέων και την ανατολική στην οδό Τριπτολέμου.



Το πρώτο επίπεδο του σταθμού (υποδοχή επιβατών) χαρακτηρίζεται από άνετη διάταξη των χώρων διατεταγμένων γύρω από το γυάλινο θόλο της οροφής του. Το εμφανές σκυρόδεμα, οι γρανίτες, οι υαλοπίνακες και τα μεταλλικά στοιχεία συμπληρώνουν αρμονικά την αρχιτεκτονική του Σταθμού Κεραμεικός.




Σταθμός Ελαιώνας

Ο Σταθμός Ελαιώνας χωροθετείται σε βάθος 26 μέτρων υπογείως της Ιεράς Οδού, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Εμ. Παππά. Το εσωτερικό του σταθμού χαρακτηρίζεται από δύο εντυπωσιακούς υπόγειους θόλους, οι οποίοι οριοθετούν κομβικό σημείο κυκλοφορίας, από και προς τις κλίμακες των αποβαθρών.



Στο επίπεδο των εισιτηρίων, ο ένας υπόγειος θόλος καταλήγει σε κυλινδρική γυάλινη οροφή στο επίπεδο του εδάφους, επιτρέποντας έτσι το φυσικό φως να διαχέεται σε όλο το πρώτο επίπεδο του σταθμού.



Το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα στις αποβάθρες, εναλλασσόμενο με στιλπνές επιφάνειες γρανίτη, και οι λεπτομέρειες από ανοξείδωτο χάλυβα αναδεικνύουν τα γεωμετρικά στοιχεία του χώρου.



Στην επιφάνεια του εδάφους, ακριβώς πάνω από το σταθμό, θα αναδειχθούν τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.




Σταθμός Αιγάλεω

Ο Σταθμός Αιγάλεω είναι ο τερματικός σταθμός της επέκτασης της γραμμής 3 από Μοναστηράκι προς το Αιγάλεω.



Είναι υπόγειος σταθμός με κεντρική αποβάθρα και κατασκευάστηκε σε βάθος περίπου 20μ κάτω από την Ιερά Οδό, στο ύψος της πλατείας Εσταυρωμένου. Διαθέτει δύο εισόδους : η βόρεια βρίσκεται στην πλατεία Εσταυρωμένου, ενώ η νότια βρίσκεται στην οδό Αλ. Παπαναστασίου.



Ο σταθμός διαθέτει φυσικό φωτισμό στο πρώτο επίπεδο, όπου βρίσκεται ο χώρος υποδοχής κοινού και τα εκδοτήρια εισιτηρίων.



Η Αττικό Μετρό σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναδείξει τα αρχαιολογικά ευρήματα τόσο στο επίπεδο της πλατείας όσο και σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες στο εσωτερικό του σταθμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα