Οι μισές πωλήσεις είναι SUV – Ραγδαία αύξηση στα υβριδικά

Οι μισές πωλήσεις είναι SUV – Ραγδαία αύξηση στα υβριδικά
Αυτοκίνητο shutterstock

Το 2020 ξεκίνησε με αύξηση πωλήσεων και σημαντικές μεταβολές στο μίγμα της αγοράς. Αναλυτικά τα στοιχεία

Κάνοντας τον απολογισμό του 2019, ως προς τις πωλήσεις καινούργιων ΙΧ, είχαμε επισημάνει αφενός την συνεχιζόμενη αύξηση στις ταξινομήσεις και αφετέρου τη μεταστροφή της αγοράς προς τα SUV – Crossover αμαξώματα και προς τη βενζίνη, έναντι του πετρελαίου, τονίζοντας ότι η έλευση πολλών ηλεκτροκίνητων και υβριδικών, θα διαφοροποιήσει περαιτέρω τα στοιχεία.

Και ο Ιανουάριος του 2020, δεν μας διέψευσε.

Κατ’ αρχάς, ο πρώτος μήνας του έτους εμφάνισε αύξηση των πωλήσεων κατά 6,2% με 9.785 μονάδες καινούργιων ΙΧ. Αύξηση 2,1% με 690 μονάδες είχαμε και στα καινούργια φορτηγά (ελαφρά και βαρέα), μείωση κατά 33,3% στα καινούργια λεωφορεία και αύξηση 29,1% στα καινούργια δίκυκλα, με 2.274 μονάδες. Κι όλα αυτά, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ.

Τώρα, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε ως προς τις κατηγορίες αμαξωμάτων, καθώς τα SUV – Crossover, πλέον, καταλαμβάνουν το 44,4% της αγοράς, έναντι 36,4% πέρυσι κι αυτό επειδή λανσάρονται συνεχώς νέα μοντέλα. Μάλιστα, η κάθε κατηγορία αμαξώματος (Α,Β,C κ..λ.π.), εμφανίζει πτώση και τα μερίδια κερδίζουν οι υποκατηγορίες τους (A-SUV κ.λ.π.), που παρουσιάζουν ελκυστικά μοντέλα. Χαρακτηριστικά παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα:

Επίσης, ενώ η βενζίνη, ήδη από το 2019, έχει κερδίσει κατά κράτος το πετρέλαιο, στις πωλήσεις νέων ΙΧ, εντούτοις τα υβριδικά μοντέλα, που συνδυάζουν κυρίως κινητήρα βενζίνης και μικρό ή μεγάλο ηλεκτρικό μοτέρ (αυτοφορτιζόμενα), εμφανίζουν τεράστια αύξηση (7,2%). Σταδιακά ανεβαίνουν και οι πωλήσεις των plug-in υβριδικών (μοτέρ βενζίνης + ηλεκτρικό μοτέρ αλλά επαναφορτιζόμενα από πρίζα) και των αμιγώς ηλεκτρικών (BEV). Ανοδο παρουσιάζουν και τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου, ενώ εξαφανίζονται οι πωλήσεις αυτοκινήτων με εργοστασιακή εγκατάσταση υγραερίου.

Εξάλλου, σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (www.acea.be), η αγορά των επιβατικών το 2019 εμφάνισε οριακή αύξηση, τη στιγμή που η Ελλάδα, έπειτα από μια βουτιά 5ετίας, κινείται, πλέον, ανοδικά. Συγκεκριμένα:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα