VW: Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

VW: Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Οι Αμερικάνοι έπιασαν την γερμανική εταιρεία να "κλέβει" στις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες

Ένα ηχηρό χαστούκι δέχτηκε  η Volkswagen, και κατ’ επέκταση η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, μετά από έλεγχο της Αμερικανικής Αρχής Περιβαλλοντικής Προστασίας όπου προέκυψε ότι η VW “έκλεβε” καθώς χρησιμοποιούσε λογισμικό για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα  που παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.

Το γεγονός δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή και η Δευτέρα ξημέρωσε με την μετοχή της εταιρείας να βρίσκεται στο – 20% καθώς η διοίκηση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αποφάσισαν να σταματήσουν, μέχρι νεωτέρας, τις πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων, τετρακύλινδρων μοντέλων VW και Audi στις ΗΠΑ. Αυτά τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα αντιστοιχούσαν τον Αύγουστο στο 23% των συνολικών πωλήσεων του εμπορικού σήματος της Volkswagen στις ΗΠΑ. Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η εταιρεία να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο μαμούθ 18 δισ. δολαρίων για την πρακτική της. Πως προκύπτει το ποσό αυτό; Από την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Αρχής Περιβαλλοντικών Προστασίας Σίνθια Γκίλες,  ότι για κάθε αυτοκίνητο με τιμές που δεν αντιστοιχούν στις αμερικανικές νόρμες θα επιβληθεί πρόστιμο ύψους 37.500 δολαρίων, δηλαδή πολλαπλάσιο από την τιμή αγοράς του.

Με την Μερκελ να παρακολουθεί στενά το θέμα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Στέφεν Ζάιμπερτ, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει οι εταιρίες αυτοκινήτων να επιδώσουν σχετικές πληροφορίες στην Ομοσπονδιακή Αρχή Οδικής Κυκλοφορίας προκειμένου οι αρμόδιοι να αξιολογήσουν εάν τα στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων παραποιήθηκαν στην Γερμανία και την Ευρώπη.

«Αναμένουμε τις εταιρίες αυτοκινήτων να δώσουν αξιόπιστες πληροφορίες προκειμένου η Ομοσπονδιακή Αρχή Οδικής Κυκλοφορίας (Kraftfahrt-Bundesamt, KBA), η αρμόδια αρχή σε αυτή την περίπτωση, να μπορέσει να διερευνήσει εάν έγιναν αντίστοιχες παραποιήσεις με τα συστήματα εκπομπών στη Γερμανία και την Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος Αντρέας Κίμπλερ, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, εκτιμώντας ότι για την ώρα δεν υπάρχει «ένδειξη» προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του συμβουλίου εργασιών της Volkswagen Μπερντ Όστερλοχ ζήτησε οι υπεύθυνοι για τη φερόμενη παραποίηση των στοιχείων να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με γερμανικό περιοδικό.

«Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, θα πιέσουμε για την ενδελεχή διερεύνηση και θα διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν» δήλωσε ο Όστερλοχ σύμφωνα με το περιοδικό Stern.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στο σχετικά πρόσφατο σκάνδαλο της ADAC (της Λέσχης Αυτοκινήτου της Γερμανίας) η οποία χειραγωγούσε την ψήφο του κοινού για την ανάδειξη του αυτοκινήτου της χρονιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα