“Ξεπαγώνει” η αγορά των ηλεκτρικών με επανεκκίνηση του “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”

Διαβάζεται σε 2'
“Ξεπαγώνει” η αγορά των ηλεκτρικών με επανεκκίνηση του “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”
KIA MEDIA

Βρέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια και το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” που επιδοτεί την αγορά των ηλεκτρικών μοντέλων στην Ελλάδα, συνεχίζεται με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως και πριν.

Λίγο παραπάνω από ένα μήνα κράτησε το “πάγωμα” του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” που με τη σειρά του είχε φέρει τεράστια αναταραχή στην αγορά των αυτοκινήτων.

Οι καταναλωτές δεν είχαν κάποιο κίνητρο για να ασχοληθούν με την αγορά ενός καινούργιου ηλεκτρικού μοντέλου και οι αντιπροσωπείες είδαν τις διελεύσεις των ενδιαφερόμενων από τα καταστήματα να εξανεμίζονται.

Η κατάσταση αυτή απειλούσε την αγορά στο σύνολό της, φέρνοντας σε απόγνωση και τους επιχειρηματίες που όπως φαίνεται, έπραξαν τα δέοντα, δηλαδή πίεσαν προς τη σωστή κατεύθυνση τους ιθύνοντες του κρατικού μηχανισμού και το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” που φάνηκε πριν περίπου ένα μήνα να “σβήνει” άδοξα, συνεχίζεται δυναμικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Από το ρεπορτάζ του SPORT24, προκύπτει πως η “παύση” του προγράμματος έγινε λόγω… δυσκολίας στη μεταφορά της διαχείρισής του από το Υπουργείο Ενέργειας σε εκείνο των Μεταφορών. Η λειτουργία του πλέον συνεχίζεται από το Υπ. Ενέργειας (όπως ήταν δηλαδή…) και οι επιδοτήσεις για την αγορά των καινούργιων ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα συνεχιστούν με τις ίδιες προδιαγραφές που προέβλεπε το πρόγραμμα.

Αυτό σημαίνει πως οι εκκρεμείς αιτήσεις θα εξυπηρετηθούν. Όπως προκύπτει, το κονδύλι που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των εκκρεμών αλλά και των νέων, έως το τέλος του 2023 αιτήσεων, προέρχεται από το “περίσσευμα” του ποσού που προοριζόταν για την επιδότηση της αγοράς επαγγελματικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων για χρήση Ταξί.

Μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Αυτό είναι σίγουρα ένα πολύ καλό νέο για την αγορά στο σύνολό της, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον αναμφίβολα θα αναθερμανθεί για τους δύο τελευταίους μήνες του 2023 επαναφέροντας και μια “κανονικότητα” στη λειτουργία των αντιπροσωπειών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέκυψαν από το ρεπορτάζ, στη νέα του μορφή για το 2024, το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3” θα έχει διαφορετικές προϋποθέσεις και μάλλον άλλο ύψος επιδότησης για την αγορά κάποιου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί, όταν το νέο πρόγραμμα ανακοινωθεί επίσημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα