H Τζέιν Φόντα δεν θέλει άλλη σεξουαλική σχέση

H Τζέιν Φόντα δεν θέλει άλλη σεξουαλική σχέση
H Τζέιν Φόντα εξηγεί, στα 83 γιατί δεν βλέπει τον εαυτό της σε άλλη σεξουαλική σχέση, ενώ παραδέχεται πως είναι ματαιόδοξη. @2021 Arthur Mola/Invision/AP

Στα 83 της η Τζέιν Φόντα έχει καταλάβει ότι για τις σχέσεις της ζωής της που δεν κράτησαν για πάντα, έφταιγε εκείνη και όχι οι άνδρες που είχε επιλέξει. Λέει πως δεν βλέπει τον εαυτό της σε άλλη σεξουαλική σχέση, εκτός και αν συμβούν όλες οι εξαιρέσεις.

To Grace and Frankie είναι μια υπέροχη δουλειά που μπορείς να βρεις στο Netflix, με πρωταγωνίστριες τη Λίλι Τόμλιν και τη Τζέιν Φόντα και υπόθεση που θα σε βοηθήσει να περάσεις πολλά ευχάριστα 20λεπταμ -και κάποια που θα σε προβληματίσουν ως προς τις σχέσεις σου, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους σου.

Η πρόταση για τη σειρά των τεσσάρων σεζόν προέκυψε μετά την τελευταία συνέντευξη της Φόντα, σύμφωνα με την οποία δεν θέλει να ξανακάνει σεξουαλική σχέση. Η γυναίκα που άλλαξε για πάντα τη γυμναστική στο σπίτι (με τις βιντεοκασέτες του ’80), κάτοχος δυο Oscars, άλλων τόσων BAFΤΑ, επτά Χρυσών Σφαιρών και ενός Εmmy -μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων-, πολιτική ακτιβίστρια σε εποχή που αυτό δεν ήταν εύκολο (του Πολέμου του Βιετνάμ), φεμινίστρια και φιλάνθρωπος ‘έκλεισε’ στις 21/12 τα 83. Στα 62 ομολόγησε πως έως τότε αναζητούσε την επιβεβαίωση, ώστε να νιώσει πως είχε αξία ως άνθρωπος.

Κάτι που είχε να κάνει με τον πρόωρο θάνατο της μητέρας μου, που με άφησε χωρίς γυναικείο πρότυπο”. Διάλεγε δυνατούς άνδρες, που τελικά ενίσχυαν το αίσθημα της ανεπάρκειας που είχε -ό,τι και αν συνέβαινε στη δουλειά της. Και αυτό ήταν η αποτυχία της ζωής της. Είχε πει πως “μερικοί άνδρες δυσκολεύονται να καταλάβουν πως η γυναίκα που έχουν παντρευτεί είναι δυνατή και έξυπνη. Πρέπει να τη μειώνουν, αλλιώς νιώθουν οι ίδιοι μειωμένοι. Είναι κρίμα που έχουν ορίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο την αρρενωπότητα, ώστε να ντροπιάζονται τόσο εύκολα“.

Διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος και οστεοπόρωση και υποβλήθηκε σε αφαίρεση όγκου, το Νοέμβριο του 2010. Τον Απρίλιο του 2019 αποκάλυψε πως είχε αφαιρέσει και ανάπτυξη καρκίνου στο κάτω χείλος, όπως και όγκους προ-μελανώματος που είχε στο δέρμα. Παντρεύτηκε τρεις φορές, χώρισε άλλες τόσες, είχε μια σχέση για 8 χρόνια (από το 2009 έως το 2017) με τον παραγωγό δίσκων, Ρίτσαρντ Πέρι και τα τελευταία χρόνια είναι μόνη. Όπως είπε στο Harper’s Bazaar που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, δεν βλέπει τον εαυτό της να μπλέκει ξανά σε σεξουαλική σχέση.

Ένα από τα πιο οδυνηρά πράγματα που διαπίστωσα στα 80 -ή όσων χρόνων είμαι- είναι ότι είμαι αδέσμευτη. Αυτό που είχα πραγματικά να σκεφτώ ήταν η δυνατότητα μου να δεσμευτώ. Δεν φταίνε εκείνοι. Εγώ φταίω. Αν ερχόταν ένας άνδρας και μου έλεγε ‘εμφανίσου Φόντα’ θα έτρεχα να κρυφτώ, από το φόβο. Πάντα με έλκυαν εκείνοι που δεν το έκαναν ποτέ αυτό για εμένα, γιατί δεν μπορούσαν να εμφανιστούν εκείνοι σε εμένα. Ήταν κάτι που δεν ήξερα τότε”.

Επανέλαβε πως ο τρόπος που μεγάλωσε ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να δεσμευθεί ουσιαστικά. Και για αυτό τώρα ξέρει ότι δύσκολα θα ζήσει ρομάντσο στα χρόνια που της απομένουν. “Είναι κάτι που έχω αποδεχθεί. Δεν θέλω να ξαναμπώ σε σεξουαλική σχέση. Δεν έχω αυτήν την επιθυμία. Αν είναι κάτι που φαντασιώνομαι; Ναι. Αν εμφανιστεί ένας καθηγητής ή ένας ερευνητής ή ο όποιος που να μπορεί να αγαπήσει, να λατρέψει μια γυναίκα θα τεστάρω αν μπορώ να αποκαλυφθώ μπροστά του”.

Τώρα που ξέρει ποιο ήταν το θέμα με το αδέσμευτο του χαρακτήρα της και μπορεί να το χειριστεί “υπάρχει άλλο πρόβλημα. Αυτό που έχουν και οι άνδρες. Θέλω νεαρότερους συντρόφους; Δεν είναι τρελό; Έχει να κάνει με το δέρμα. Θέλω έναν νεότερο άνδρα. Ναι, είμαι τόσο ματαιόδοξη”.

Στα θετικά της μοναξιάς της είναι πως “δεν χρειάζεται να εμφανιστώ γυμνή μπροστά σε κανέναν, ούτε υπό το φως κεριών. Ένας νεότερος άνδρας θα το έκανε ακόμα πιο δύσκολο αυτό. Είμαι ειλικρινής. Εύχομαι να μην ήταν αυτή η αλήθεια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα