Σάλος με τον Λίαμ Νίσον: “Ήθελα να σκοτώσω έναν μαύρο μπάσταρδο”

Σάλος με τον Λίαμ Νίσον: “Ήθελα να σκοτώσω έναν μαύρο μπάσταρδο”
Ο Λίαμ Νίσον Evan Agostini/Invision/AP

Προωθώντας τη νέα του ταινία, ο Λίαμ Νίσον επιχείρησε να εξηγήσει γιατί είναι κατά της εκδίκησης και της αυτοδικίας. Μόνο που η προσωπική του εξομολόγηση για τον τρόπο που βίωσε το βιασμό μιας φίλης του είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις και σοκ στους θαυμαστές του.

Τα τελευταία χρόνια ο κατά γενική ομολογία εξαιρετικός Λίαμ Νίσον μοιάζει να έχει πάρει… “εργολαβία” τους ρόλους που στη δεκαετία του ’70 είχε αποθεώσει ο Τσαρλς Μπρόνσον: Είναι ο σύζυγος-πατέρας-εραστής που παίρνει το νόμο στα χέρια του για να εκδικηθεί το θάνατο-απαγωγή-ξυλοδαρμό-βιασμό της συζύγου-κόρης-γιου του, κ.λπ… Το μόνο που αλλάζει είναι οι σκηνοθέτες και οι συμπρωταγωνιστές, αλλά ο κοινός παρονομαστής είναι ότι ο 66χρονος Νίσον έχει πλέον τυποποιηθεί σε ένα ρόλο εναλλακτικού action hero και όπως λένε αστειευόμενοι στο Χόλιγουντ, είναι ο ηθοποιός που έχει σκοτώσει τους περισσότερους ανθρώπους στην μεγάλη οθόνη την τελευταία δεκαετία. Επειδή όμως η ζωή μιμείται την Τέχνη όπως λένε, κάποτε παραλίγο να κάνει κάτι ανάλογο και στην αληθινή ζωή!

Στη νέα του ταινία “Cold Pursuit”, υποδύεται έναν πατέρα που θέλει να εκδικηθεί τους φονιάδες του πολυαγαπημένου του γιου. Μιλώντας στον “Independent” για την προώθηση της ταινίας, αποκάλυψε ένα περιστατικό που συνέβη στη ζωή του πριν από μερικά χρόνια. Την περίοδο που ακολούθησε μετά το βιασμό ενός αγαπημένου του προσώπου.

Όπως θυμάται χαρακτηριστικά για την επίπονη εκείνη περίοδο: “Τη ρώτησα αν ήξερε το δράστη. Αν πρόσεξε το χρώμα του. Μου απάντησε ότι ήταν μαύρος”. Για να ακολουθήσει η σοκαριστική αποκάλυψη: Τις επόμενες ημέρες πήρε τους δρόμους, κουβαλώντας ένα όπλο, με την ελπίδα ότι κάποιος “μαύρος μπάσταρδος” θα τον πλησίαζε για να ξεκινήσει καυγά μαζί του. “Έτσι θα μπορούσα…. (παύση) να τον σκοτώσω”.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που μιλάει σε κάποιον για το γεγονός αυτό, αντιλαμβανόμενος ότι το κάνει για πρώτη φορά μιλώντας σε δημοσιογράφο. Σύμφωνα δε με το δημοσιογράφο, ο συμπρωταγωνιστής του Τομ Μπέιτμαν είχε μείνει αποσβολωμένος παρακολουθώντας την εξομολόγηση. Ο Νίσον, περιγράφοντας τα συναισθήματά του εκείνη την περίοδο, κάνει λόγο για ένα “αρχέγονο ένστικτο”, υπογραμμίζοντας “αλίμονο αν κάποιος έχει κάποιο δικό του που σκοτωθεί ως αποτέλεσμα εγκληματικής δράσης”.

“Είναι φριχτό, αλλά έμαθα ένα μάθημα από αυτό. Τι σκ@#@ κάνεις, αναρωτήθηκα”. Τονίζει σε αυτό το σημείο ότι μεγαλώνοντας στη Βόρεια Ιρλανδία, ο θάνατος δεν του είναι κάτι άγνωστο. “Η εκδίκηση προκαλεί περισσότερη εκδίκηση. Και οι φόνοι περισσότερους φόνους” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του δημοφιλούς ηθοποιού είχαν ως αποτέλεσμα τα social media να πάρουν φωτιά, με σχόλια που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν κάθε άλλο παρά κολακευτικά.

Υπάρχουν κάποιοι που κατανοούν την “αλήθεια” πίσω από αυτό που λέει, το πώς θα αντιδρούσε ο καθένας στην περίπτωση που κάποιος δικός του πέσει θύμα μιας εγκληματικής πράξης. Στον αντίποδα όμως, η πλειονότητα των σχολίων είναι άκρως επικριτικά. Οι περισσότεροι των κατηγορούν ως ρατσιστή (έχουν άλλωστε να θυμηθούν και μία παλαιότερη κρίση ειλικρίνειας του σταρ που είχε πει ότι όλοι κρύβουμε ένα ρατσιστή μέσα μας, αλλά και την επικριτική του στάση απέναντι στα κινήματα “time’s out” και “#MeToo” τον τελευταίο χρόνο).

Μένει μόνο να φανεί αν η ιστορία αυτή θα καταλαγιάσει ή αν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην καριέρα του, αφού ήδη πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η μοναδική αλήθεια πίσω από τα λόγια αυτά είναι ότι είναι ένας κρυφό-ρατσιστής και καλούν πλέον σε μποϊκοτάζ των ταινιών του.




Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα