Σαρλίζ Θερόν: Αντιδράσεις για τη δήλωση περί “θανάτου” της μητρικής της γλώσσας – “Τη μιλούν 44 άτομα”

Σαρλίζ Θερόν: Αντιδράσεις για τη δήλωση περί “θανάτου” της μητρικής της γλώσσας – “Τη μιλούν 44 άτομα”
Σαρλίζ Θερόν Jordan Strauss/Invision/AP

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση της Σαρλίζ Θερόν πως τα Afrikaans είναι μια "νεκρή" γλώσσα που ομιλείται από 44 άτομα. Η απάντηση του επίσημου οργανισμού στη Νότια Αφρική.

Σκληρή κριτική δέχεται τα τελευταία 24ωρα η διάσημη ηθοποιός Σαρλίζ Θερόν, λόγω μίας δήλωσης που έκανε για τη μητρική της γλώσσα κατά τη διάρκεια συνέντευξής της.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο podcast “Smartless”, η 47χρονη ηθοποιός εξήγησε πως μεγάλωσε στη Νότια Αφρική μιλώντας μόνο Afrikaans πριν μάθει αγγλικά σε ηλικία 19 ετών, όταν εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, η Σαρλίζ Θερόν είπε: Υπάρχουν περίπου 44 άτομα που μιλάνε ακόμα τα Afrikaans. Είναι σίγουρα μια γλώσσα που πεθαίνει, δεν είναι μια πολύ χρήσιμη γλώσσα”.

Η δήλωση της Σαρλίζ Θερόν πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση στα social media, με αρκετούς να συμφωνούν ότι πρόκειται για μια “νεκρή γλώσσα” και άλλους να σχολιάζουν πως η ηθοποιός δεν είναι σωστά ενημερωμένη.

Μεγάλη μερίδα κόσμου αντέδρασε στα λεγόμενά της, υποστηρίζοντας πως δεν είναι μια “γλώσσα που πεθαίνει” και πως δεν μιλιέται μόνο από 44 άτομα, αλλά από εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ άλλοι την κατηγόρησαν ότι ντρέπεται για την καταγωγή της.

Η απάντηση του PanSALB

Το Pan South African Language Board (PanSALB), το οποίο συστάθηκε για την προώθηση της πολυγλωσσίας στη χώρα, χαρακτήρισε τα σχόλια της Θερόν “ανησυχητικά” και “απαξιωτικά”.

Το διοικητικό συμβούλιο μοιράστηκε μια έκθεση της Stats South Africa Community Survey του 2018, σύμφωνα με την οποία τα Afrikaans είναι η τρίτη πιο ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα, η οποία αποτελεί το 12,2% του πληθυσμού.

Τα σχόλια της κας Θερόν όχι μόνο είναι απαξιωτικά αλλά και ανησυχητικά, καθώς είναι ανακριβή και παραπλανητικά. Διαιωνίζουν την επίμονη λανθασμένη αντίληψη ότι τα Afrikaans μιλούνται μόνο από λευκούς Νοτιοαφρικανούς “βόρους“, κάτι που δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, καθώς το 60% των ανθρώπων που μιλούν τη γλώσσα είναι μαύροι.

Επιπλέον, τα Afrikaans διατηρούν το επίσημο καθεστώς τους από το Συντάγματο και χρησιμοποιούνται σε πολλές διακυβερνητικές επικοινωνίες και ως μέσο διδασκαλίας σε σχολεία της Νότιας Αφρικής. Κατά τη δική της παραδοχή, η κα Θερόν διδάχθηκε μέσω του σχολικού μας συστήματος στη μητρική της γλώσσα, η οποία έχτισε τα θεμέλια της μάλλον λαμπρής καριέρας της“, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Charlize Theron δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις αντιδράσεις που έλαβε μετά τη συνέντευξη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα