Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI – Πώς επηρεάζει τους Έλληνες ξενοδόχους

Διαβάζεται σε 4'
Τουρίστρια στην Ελλάδα
AP Photo Petros Giannakouris

Εκτός αγοράς ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη. «Ευτυχώς χωρίς χρέη στους Έλληνες ξενοδόχους, λέει στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Πτώχευση κήρυξε σήμερα η μητρική εταιρεία του τρίτου μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης, η γερμανική FTI Touristik GmbH. Ο όμιλος κατέθεσε σήμερα Δευτέρα αίτηση αφερεγγυότητας και ανακοίνωσε ότι οι άλλες εταιρείες του, θα καταθέσουν επίσης αίτηση αφερεγγυότητας τις επόμενες ημέρες. Από αύριο Τρίτη, τα ταξίδια του FTI δεν θα πραγματοποιούνται ή θα πραγματοποιούνται μόνο εν μέρει.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας αρκετές χιλιάδες τουρίστες με οργανωμένα πακέτα του FTI, όμως φαίνεται ότι δεν θα υπάρχουν οικονομικές απώλειες, παρά μόνο κενά στις κρατήσεις της υπόλοιπης σεζόν. Μιλώντας στο NEWS 24/7 o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, τόνισε ότι ευτυχώς τα χρέη του 2023 από τον tour operator στα ελληνικά ξενοδοχεία, είχαν αποπληρωθεί, ενώ και οι κρατήσεις για φέτος είχαν προπληρωθεί.

«Το ευχάριστο είναι ότι έχουν εξοφληθεί τα χρέη του 23, όπως και οι κρατήσεις για την πελατεία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ελληνικά ξενοδοχεία. Όμως προφανώς θα υπάρξουν κενά από τις κρατήσεις που δεν θα εκτελεστούν το υπόλοιπο της σεζόν». Ο κ. Χαλκιαδάκης όμως δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την διακοπή των δραστηριοτήτων του FTI: «Το δυσάρεστο είναι ότι φεύγει ένας ακόμη δυνατός παίχτης από την ελληνική αγορά και πλέον αρχίσει να δημιουργείται ένα μονοπωλιακό καθεστώς, από τους ελάχιστους πλέον εναπομείναντες μεγάλους παίχτες, το οποίο δεν θα είναι προς το συμφέρον του ξενοδόχου», τόνισε.

Ο FTI διακινούσε Γερμανούς κυρίως αλλά και βρετανούς ταξιδιώτες μέσω των διαφόρων εταιρειών του ομίλου και μόνο στην Κρήτη ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 50-60.000. Οι άλλοι προορισμοί δραστηιότητας του στην Ελλάδα ήταν η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική.

FTI SVEN HOPPEDPA/DPA via AFP

Το ιστορικό της πτώχευσης

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η FTI Touristik GmbH θα καταθέσει αίτηση για την έναρξη διαδικασίας αφερεγγυότητας στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Μονάχου. «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει μπορούν να ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει πιθανότατα δεν θα γίνουν ή θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εν μέρει από την Τρίτη 4 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού τύπου, μόνο το σήμα FTI Touristik επηρεάζεται άμεσα από την πτώχευση, ενώ αντίστοιχες αιτήσεις θα υποβληθούν και για άλλες εταιρείες του ομίλου. Η FTI Touristik GmbH είναι η μητρική εταιρεία του Ομίλου FTI, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες στην Ευρώπη με περίπου 11.000 υπαλλήλους .

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία έλαβε συνολικά 595 εκατομμύρια ευρώ σε κρατική ενίσχυση από το Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας (WSF). Κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Αμερικανού χρηματοοικονομικού επενδυτή Certares επιχείρησε πρόσφατα να αναλάβει τον Όμιλο FTI έναντι ενός ευρώ και να επενδύσει 125 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία. Η αρχές ανταγωνισμού έπρεπε να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε την περαιτέρω βοήθεια

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι αριθμοί των κρατήσεων είχαν υποχωρήσει αφού πολλοί προμηθευτές επέμειναν για προπληρωμές και υπήρχε αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, η οποία δεν ήταν εφικτή μέχρι να κλείσει η συμφωνία με τους Αμερικανούς επενδυτές, ανακοίνωσε η FTI.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, μετά από διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε περαιτέρω βοήθεια για την εταιρεία καθώς το χρέος είχε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα