Μαγνησία: Νεκρή γυναίκα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας – Εισαγγελική παρέμβαση

Διαβάζεται σε 6'
Μαγνησία: Νεκρή γυναίκα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας – Εισαγγελική παρέμβαση
ISTOCK

Νεκρή μια γυναίκα 91 ετών μετά από σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία. Εισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας (03/06) μια γυναίκα 91 ετών από τον Αλμυρό, η οποία νοσηλευόταν στο «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο Βόλου με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και σηπτικό σοκ, μετά τα απανωτά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Η γυναίκα εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις 18:30 την Κυριακή (02/06) και απεβίωσε σήμερα νωρίς το πρωί στις 4:20.

Μέχρι στιγμής, ο θάνατός της δεν έχει συσχετιστεί με την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας από τις υπόλοιπες περιοχές της Μαγνησίας. Ωστόσο, αναμένεται η λήψη βιολογικών υγρών για να διαπιστωθεί αν ο θάνατος προήλθε από σαλμονέλα, ενώ σε δεύτερη φάση θα διενεργηθεί νεκροτομή για να διαπιστωθεί αν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα τα οποία επιδεινώθηκαν με τη σαλμονέλα.

Στο μεταξύ, για την υπόθεση των δεκάδων κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας έχει υπάρξει και εισαγγελική παρέμβαση.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τους ασθενείς με γαστρεντερίτιδα

Το Νοσοκομείο Βόλου προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με τις εισαγωγές των τελευταίων ημερών με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και αφορούν το Στεφανοβίκειο, τον Ριζόμυλο, τον Βόλο και τον Αλμυρό, καταγράφοντας ουσιαστικά τις εισαγωγές με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας από 28 Μαΐου έως και 3 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Βόλου προσήλθαν 34 ασθενείς από 27/5/24 – 3/06/24 (20 παιδιά και 14 ενήλικες) με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Από αυτούς νοσηλεύτηκαν 12 παιδιά στην παιδιατρική κλινική και 5 ενήλικες (4 στην Β’ Παθολογική και 1 στη ΜΕΘ). Σήμερα νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικες (2 Β’ Παθολογική και 1 ΜΕΘ).

Ο ασθενής που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ είναι λόγω κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης από πτώση λόγω αισθήματος αδυναμίας εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας, ενώ ασθενής που νοσηλεύεται στην Β’ Παθολογική κλινική έχει σαν αιτία εισαγωγής εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γυναίκα ασθενής, από την περιοχή του Αλμυρού, που εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις 18:30 χθες Κυριακή, απεβίωσε σήμερα στις 4:20 τα ξημερώματα.

Τα 7 παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική έχουν καλή κλινική εικόνα ενώ το ένα παιδί, που προσήλθε στις 31/05 σε πιο σοβαρή κατάσταση έχει βελτιωμένη κλινική εικόνα. Από τις 8:00 σήμερα το πρωί δεν υπάρχει κάποιο νέο περιστατικό.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας για τα οποία ενημερώνει το Νοσοκομείο Βόλου αφορούν όλους όσοι επισκέφθηκαν στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα με συμπτώματα, από οποιαδήποτε περιοχή της Μαγνησίας.

Από την περιοχή του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου έφτασαν στο Νοσοκομείο συνολικά 15 άτομα.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Μαγνησία

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει μεταβεί σήμερα στη Μαγνησία προκειμένου να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους. Τα κρούσματα σε πρώτη φάση ανέρχονταν σε περίπου 40, ωστόσο με το πέρας των ημερών αυξήθηκαν σημαντικά, σκορπώντας ανησυχία στους αρμόδιους φορείς που προχωρούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Η αιτία για την έξαρση των κρουσμάτων φαίνεται πως είναι το νερό, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις που έγιναν για λογαριασμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Συνεργείο του ΕΟΔΥ θα κάνει καταγραφή στους ανθρώπους που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, ενώ στο δίκτυο θα γίνονται καθημερινοί έλεγχοι, μέχρι να αποκατασταθεί η ποιότητα του νερού και μέσω της συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο.

Όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σήμερα κλιμάκιο της Περιφέρειας με το περιφερειακό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας αναμένεται να κάνουν επιπλέον δειγματοληψίες από τις τρεις γεωτρήσεις που καταλήγουν σε δεξαμενή ύδρευσης, ώστε να διαπιστωθεί ποια απ’ αυτές έχει πρόβλημα, ώστε να δοθούν και οι αντίστοιχες οδηγίες εξυγίανσης του δικτύου.

Ο καθηγητής τόνισε ότι θα ελέγχεται καθημερινά όλο το δίκτυο μέχρι να αποκατασταθεί το πόσιμο νερό και με μέτρα που θα ληφθούν, όπως καθαρισμός δεξαμενών, ξέπλυμα του δικτύου και χλωρίωση του νερού, σε συνεργασία με τον Δήμο, και θα διερευνηθεί ακριβώς τι έγινε. Από το πρωί μοιράζονται στους κατοίκους εμφιαλωμένα νερά.

«Ξέρουμε ότι υπήρχε μια μπόρα πριν μια εβδομάδα περίπου, θα δούμε αν αυτό συνετέλεσε και πως, θα μελετήσουμε τις διακοπές στο δίκτυο για να δούμε ακριβώς την αιτία αυτού του φαινομένου, ώστε να μην ξαναγίνει» υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο καθηγητής, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα magnesianews.gr, απέκλεισε το γεγονός ότι για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ευθύνονται οι πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας, εδώ και 8 μήνες, και είπε ότι αυτό οφείλεται σε κάποια άλλα παθογόνα που οι επιστήμονες ψάχνουν και είναι σε εγρήγορση γι’ αυτά, που είναι ανθεκτικά.

Όπως είπε, θα βρούμε αν φταίει κάποια γεώτρηση, λαμβάνοντας υπόψη κάποια φαινόμενα που έγιναν τελευταία. «Είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε, θα είμαστε εκεί όλες αυτές τις μέρες, ώστε και το δίκτυο να αποκατασταθεί και να δούμε τι έγινε για να μην ξανασυμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους κατοίκους

Ο καθηγητής είπε ότι οι οδηγίες προς τους κατοίκους είναι να κάνουν υπομονή με το πρόβλημα που προέκυψε, να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου για καμία ανθρώπινη κατανάλωση, ούτε μπάνιο, ούτε για πλύσιμο των δοντιών, καθώς το νερό κάνει μόνο για την τουαλέτα και αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος, πρέπει να το βράζει στους 100 °C για 3 λεπτά, μέχρι να δοθεί οδηγία ότι το δίκτυο αποκαταστάθηκε και μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι πιο ευάλωτοι είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι και πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι να δούμε την ποιότητα του νερού και να την αποκαταστήσουμε.

Σχετικά με την ποιότητα των νερών στον Παγασητικό, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχουν δύο φορείς που κάνουν δειγματοληψίες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, που στέλνουν τα δείγματα στο ΠΕΔΥ και, όπως η Περιφέρεια έχει ανακοινώσει, πληρούν τις προδιαγραφές και να νερά είναι αρίστης ποιότητας.

Ακόμη είπε ότι αρκετές Περιφέρειες έχουν συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια, ενώ υπάρχει πρόγραμμα και από το υπουργείο Περιβάλλοντος που κάνει τακτικούς ελέγχους στα νερά των ακτών. «Θεωρώ ότι οι ακτές μας ελέγχονται και κατά 99% πληρούν τα κριτήρια της εξαιρετικής ποιότητας σε όλη τη χώρα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα