Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και η διοίκηση της ΔΕΠΑ απορρίπτουν τη Ρωσική απαίτηση. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που υπάρξει διακοπή τροφοδοσίας.
Τα προβλήματα και οι δικαστικές διαμάχες της ΔΕΠΑ με την εταιρεία λιπασμάτων ELFE δημιουργούν αβεβαιότητα στο διαγωνισμό, ενώ στην παρούσα φάση η κυβέρνηση διευκολύνεται για παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους.
Η κοινοπραξία των εταιριών ΔΕΠΑ και Edison, μετόχων της κοινής εταιρίας που διαχειρίζονται τον αγωγό Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας δηλώνουν ότι συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο.
Η φόρμουλα τιμολόγησης θα συνδέεται και με την τιμή του πετρελαίου, οπότε θα δημιουργηθεί κάποιο περιθώριο για συνέχιση των παροχών προς τους καταναλωτές όσο θα διαρκεί η κρίση.
Οι 4+1 παρεμβάσεις για τον περιορισμό των αυξήσεων στην ενέργεια που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή περιλαμβάνουν άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Στις τηλεδιασκέψεις που θα έχει με τους Ρώσους ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, θα επιδιώξει ένα συμβόλαιο, του οποίου οι όροι να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία.
Το θέμα τέθηκε στη 13η Μεικτή Διϋπουργική Επιτροπή Ελλάδας Ρωσίας, ενώ σε λίγες μέρες θα βρεθεί στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για συνομιλίες με τον Β. Πούτιν.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κ. Ξιφαράς συνοδεύοντας τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, είχε επαφές με την αιγυπτιακή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου με αντικείμενο την προμήθεια αιγυπτιακού αερίου.
Κύκλοι που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης βεβαιώνουν ότι οι κυβερνητικές κατευθύνσεις συγκλίνουν στο ότι πρέπει να περάσει πρώτα η θερμή περίοδος των αυξήσεων στην ενέργεια.
Πακέτο μέτρων ύψους 500 εκ. ευρώ για να ανακοπεί το ράλι αυξήσεων στις τιμές ενέργειας ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στα 18 ευρώ η επιδότηση ανά λογαριασμό στο ρεύμα. Τι θα ισχύει για το κοινωνικό τιμολόγιο.
Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, αναφορά γίνεται στην πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Επιτροπή για την άρση της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη.
Η Italgas μπορεί να εισφέρει σε κεφάλαια αλλά και σε εμπειρία, με δεδομένο ότι «κουβαλά» ιστορία 180 ετών στην ανάπτυξη υποδομών αερίου και αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο διαχειριστή δικτύων στην Ευρώπη.
Το ΤΑΙΠΕΔ αποσφράγισε τις οικονομικές προσφορές για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΕΠΑ Υποδομών» και ζήτησε βελτιωμένη προσφορά από τον πλειοδότη.
Το δεύτερο και τελευταίο βήμα που έχει να κάνει το Ταμείο σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού είναι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, κατά πάσα πιθανότητα αρχές του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον περασμένο Απρίλιο επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ Υποδομών και των Ιταλών, οι οποίοι κατέχουν το 49% και το management της θυγατρικής ΕΔΑ ΘΕΣΣ.
Το φυσικό αέριο πρόκειται να καλύψει μεγάλος μέρος του κενού στην ηλεκτροπαραγωγή που δημιουργεί η προγραμματισμένη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028.
Ανάπτυξη όλων των απαραίτητων τεχνικών προδιαγραφών για την υποστήριξη σύγχρονης υποδομής δικτύου σωληνώσεων υδρογόνου στην Ελλάδα συμφώνησαν η ΔΕΠΑ και η Σωληνουργεία Κορίνθου.
Σε αναμονή της συμμετοχής και της Βόρειας Μακεδονίας στο μετοχικό σχήμα, προχωρούν οι διαδικασίες προετοιμασίας ώστε εντός του έτους να αρχίσει η κατασκευή.
Ο αγωγός IGB που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη χώρα μας στη Βουλγαρία μπαίνει στην τελική ευθεία, με τη Βουλή να καλείται να κυρώσει τη σχετική διακρατική συμφωνία με τη γειτονική χώρα.
Οι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους, ενώ και ξένοι παίκτες βλέπουν προσεκτικά την ελληνική ενεργειακή αγορά τη στιγμή που ανοίγουν νέα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η διασύνδεση του αγωγού TAP με το εθνικό σύστημα αερίου θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου και οι πρώτες ποσότητες από τη νέα πηγή τροφοδοσίας θα έρθουν στην αρχή του χρόνου.
Το πρόγραμμα διεκδικεί την ένταξή του στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και έχει ως βάση τη χρήση ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Παρά την ικανοποίηση για την έναρξη του λεγόμενου target model στην ηλεκτρική αγορά, η έκθεση της Κομισιόν κάνει ειδική μνεία για το μονοπώλιο στη λιγνιτική παραγωγή, την "τρύπα" στην αγορά ΑΠΕ και τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις.
4,5 χρόνια μετά την τελετή εγκαινίων στη Θεσσαλονίκη για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), ένα σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου μήκους 878 περίπου χιλιομέτρων, ξεκινά την εμπορική του λειτουργία.
Οκτώ νέα πρατήρια αερίου κίνησης που θα βρίσκονται στις εθνικές οδούς και μάλιστα μακριά από το υπάρχον δίκτυο αγωγών αερίου προγραμματίζει η ΔΕΠΑ. Ήδη τα δύο τέθηκαν σε λειτουργία.
Δίνει ευκαιρίες στη χώρα μας για προμήθεια Αζέρικου φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικότερες τιμές, αλλά και για εξαγωγές αερίου προς τους Βόρειους γείτονες.
Τα σχέδια του Ομίλου για είσοδο στις ΑΠΕ και νέες πρωτοβουλίες ενόψει ενεργειακής μετάβασης παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, εκτιμώντας ότι η πανδημία θα αφήσει έντονα σημάδια, ακόμα και μετά την ανάκαμψη.
Η εταιρεία αναζητά σταθερές πηγές εσόδων και στο πλαίσιο αυτό συζητά τη δημιουργία «πράσινου» χαρτοφυλακίου, ενώ συμμετέχει ήδη στο σταθμό Υγροποιημένου Αερίου της Αλεξανδρούπολης.