Επανεκκίνηση στις διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ μέσω χρηματιστηρίου

Επανεκκίνηση στις διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ μέσω χρηματιστηρίου
Εγκαταστάσεις της ΔΕΠΑ Eurokinissi

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται σε συνεργασία με την Helleniq Energy για την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης.

Ανοίγει ξανά ο φάκελος της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το ΤΑΙΠΕΔ να βρίσκεται στην επεξεργασία σεναρίων για την καλύτερη αξιοποίηση του πακέτου των μετοχών του ελληνικού δημοσίου.

Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης αερίου είχε φρενάρει πριν την ενεργειακή κρίση λόγω της τότε δικαστικής εκκρεμότητας με την ELFE, ενώ τα σοβαρά ζητήματα που ακολούθησαν με την όξυνση των τιμών της ενέργειας και της ασφάλειας εφοδιασμού οδήγησαν την κυβέρνηση στο να παγώσει κάθε διαδικασία.

Η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και το άνοιγμα ξανά της υπόθεσης της περαιτέρω μετοχοποίησης της Hellenic Energy έφερε στο προσκήνιο και την αξιοποίηση του πακέτου των μετοχών του ελληνικού δημοσίου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% των μετοχών της δημόσιας επιχείρησης αερίου και η Helleniq Energy το 35%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται σε συνεργασία με την Helleniq Energy για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης που θα προσδώσει και υπεραξίες στους μετόχους της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ στο σημείο αυτό είναι άξια υπενθύμισης και η δεδηλωμένη πρόθεση της διοίκησης του πετρελαϊκού ομίλου για απεμπλοκή από τη θυγατρική του.

Πηγές θέλουν το επικρατέστερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι να είναι η διάθεση πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και από το ΤΑΙΠΕΔ και από την Helleniq Energy. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να διατηρήσει τον έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ένα επιπλέον σενάριο που εξετάζεται είναι το ΤΑΙΠΕΔ να αποκτήσει το πακέτο των μετοχών της Helleniq Energy και στη συνέχεια να διαθέσει μέρος των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τα σημαντικότερα σημεία της διαδικασίας είναι η πορεία των εσόδων της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Κι αυτό τόσο για λόγους αποτίμησης όσο και για λόγους μεγαλύτερης υπεραξίας στους μετόχους.

Έτσι, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον μετασχηματισμό της δημόσιας επιχείρησης ώστε η εμπορία φυσικού αερίου να μην αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων της επιχείρησης.

Είναι σαφές ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ένα ενδιαφέρον επιχειρηματικό στόρι, το οποίο θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ξεκινήσει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο άνοιγμα στις ΑΠΕ αποκτώντας σημαντικό χαρτοφυλάκιο κυρίως φωτοβολταϊκών έργων σε ανάπτυξη.

Επίσης η εταιρεία συμμετέχει στην ανάπτυξη της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με τη ΔΕΗ και τον όμιλο Κοπελούζου. Τέλος από τα σημαντικά asset της εταιρείας είναι και η θυγατρική της στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου Φυσικο Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η οποία παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανάπτυξη με σημαντικό μερίδιο αγοράς αλλά και δυναμική κερδοφορία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα