Η ΔΕΠΑ Εμπορίας “μπαίνει” με 35% σε project ηλεκτρικής μονάδας 174 Μεγαβάτ στην Αλβανία

Διαβάζεται σε 2'
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο AP Photo

Το 70% των μετοχών της εταιρείας ανάπτυξης του έργου ανήκει σήμερα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 30% των μετοχών ανήκει στην αλβανική εταιρεία Gener 2.

Σε νέα σημαντική επένδυση εκτός συνόρων, στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, προχωράει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της στην κατεύθυνση περαιτέρω καθετοποίησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ με ποσοστό 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας FIER THERMOELECTRIC SA, η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την αλβανική GENER2, για την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 174 MW στο Relievi Roskovec της Αλβανίας.

Το 70% των μετοχών της εταιρείας ανάπτυξης του έργου ανήκει σήμερα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 30% των μετοχών ανήκει στην αλβανική εταιρεία Gener 2.

Αντικείμενο της δραστηριότητας της εταιρείας είναι η ανάπτυξη του έργου του θερμοηλεκτρικού σταθμού, καθώς και η πώληση, εμπορία ή άλλη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το εργοστάσιο.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει υπογράψει σύμβαση για την παροχή φυσικού αερίου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, τουλάχιστον για επτά χρόνια.

Η νέα επένδυση της ΔΕΠΑ Εμπορίας εντάσσεται προφανώς στη στρατηγική της διοίκησής της που δίνει έμφαση στην καθετοποίηση. Η εταιρεία προωθεί δυναμικά την συμμετοχή της στην διαδικασία της ηλεκτροπαραγωγής τόσο μέσω ενός pipeline έργων ΑΠΕ που σήμερα αριθμεί περί τα 730 MW σε φωτοβολταϊκά, όσο και μέσω της συμμετοχής της στην νέα μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, που κατασκευάζεται στη Κομοτηνή, σε σύμπραξη με τις εταιρείες ΔΕΗ και Κοπελούζος, συνολικής ισχύος 840 MW.

Στα πλαίσια της νέας στρατηγικής, η εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επέκταση της χονδρεμπορικής της δραστηριότητας στις αγορές του εξωτερικού. Επίσης έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα και δραστηριοποιείται ήδη με επιτυχία στο trading φυσικού αερίου και ρεύματος στις διεθνείς αγορές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα