Πλήρης καθετοποίηση για τη ΔΕΠΑ με μονάδα ηλεκτρισμού και κατασκευή φωτοβολταϊκών

Πλήρης καθετοποίηση για τη ΔΕΠΑ με μονάδα ηλεκτρισμού και κατασκευή φωτοβολταϊκών
Φωτοβολταϊκά ISTOCK

Μέχρι τέλος του μήνα "κλειδώνει" η συμμετοχή της σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη και παίρνει "όρους σύνδεσης" για πάρκα ΑΠΕ.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τα σχέδια της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της.

Η δημόσια εταιρεία παροχής αερίου εισέρχεται πια και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποκτώντας χαρακτηριστικά αντίστοιχα με εκείνα άλλων ευρωπαϊκών ομίλων που έχουν ως κεντρικό πυρήνα δραστηριότητας το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του μήνα η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα έχει κλειδώσει τους όρους σύνδεσης για τα περισσότερα από τα περίπου 850 MW έργων ΑΠΕ που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της. Οι ίδιες πηγές θέλουν την εταιρεία να προχωρά στην αξιοποίηση των έργων ΑΠΕ κυρίως με διμερείς συμβάσεις (PPAs) τόσο με μεγάλους καταναλωτές όσο και με τη θυγατρική της «Φυσικό Αέριο Ελλάδας».

Τα ώριμα έργα της ΔΕΠΑ Εμπορίας ξεπερνούν τα 600 MW και η εταιρεία όταν κλειδώσει τους όρους σύνδεσης μπαίνει σταδιακά στην ανάπτυξη τους και στην ηλεκτροπαραγωγή. Αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του business plan που είχε εκπονήσει πριν την κρίση.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπενθυμίζεται ότι συμμετέχει στο 49% της North Solar με option εξαγοράς του 51%. Η εταιρεία κατέχει έργα ισχύος 500 MW, ενώ το καλοκαίρι απέκτησε το 100% της New Spes Concept η οποίος διαθέτει έργα ΑΠΕ 232 MW.

Η μονάδα της Αλεξανδρούπολης

Θέμα λίγων ημερών είναι πια και το κλείδωμα της συμμετοχής της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι τρεις επενδυτές ΔΕΗ, Damco Energy και ΔΕΠΑ Εμπορίας κινούνται στο να συμφωνήσουν τα μερίδια και τους όρους συμμετοχής στην ανάπτυξη του CCGT για το οποίο έχει άδεια η θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου.

Το πλέον ξεκάθαρο είναι πως η ΔΕΗ θα κατέχει το 51% και οι άλλοι δύο εταίροι απομένει να συμφωνήσουν τα μερίδια τους στο υπόλοιπο 49%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy κινούνται για ποσοστά άνω του 20%.

Αποθέματα σε Ιταλία και Βουλγαρία

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης της ΡΑΕ, για τη δημιουργία του αποθέματος, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αξιοποιεί τόσο την εγκατάσταση Chiren στη Βουλγαρία, όσο και υπόγεια αποθήκη αερίου στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ήδη αποθηκεύσει στα δύο όμορα κράτη ποσότητα καυσίμου ίση με 200.000 Μεγαβατώρες.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως και οι υπόλοιποι υπόχρεοι προμηθευτές, το απόθεμα θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για όλη την επικείμενη χειμερινή περίοδο, και πιο συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο του 2023. Το αποθηκευμένο αέριο προορίζεται να αποτελέσει «γραμμή άμυνας» για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με καύσιμο, στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε διαταραχή στην παράδοση των προγραμματισμένων ποσοτήτων αερίου αγωγού από τη Μόσχα. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν υλοποιηθεί το δυσμενές σενάριο διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου, οι ποσότητες αυτές θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στις εταιρείες και στην ελληνική αγορά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα