Αυτοδιοικητικές εκλογές: θριάμβευσε η αποχή – “Γαλάζια” επικράτηση και άνοδος του ΚΚΕ

Διαβάζεται σε 11'
Μητσοτάκης και Χαρδαλιάς
Μητσοτάκης και Χαρδαλιάς EUROKINISSI

Σε μεγάλο νικητή στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται η αποχή, καθώς ξεπερνά το 50%. “Γαλάζιες” οι περισσότερες Περιφέρειες, άνοδος ΚΚΕ, “άνοιγμα” Κασσελάκη προς το ΠΑΣΟΚ για τον δεύτερο γύρο. Όλες οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Επικράτηση για τους υποψήφιους σε επτά περιφέρειες κατέγραψε η ροή των αποτελεσμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι έξι εξ αυτών έχουν επισήμως την υποστήριξη της ΝΔ, ενώ ο Σταύρος Αρναουτάκης έχει πολυκομματική στήριξη.

Στις λοιπές περιφέρειες, όπου θα υπάρξει δεύτερος γύρος, θα υπάρχει παντού υποψήφιος της ΝΔ. Συνολικά, η συμμετοχή οριακά ξεπέρασε το 50%, ενώ στον δήμο Αθηναίων έφτασε μετά βίας στο 31%.

Περιφέρεια Αττικής: Από την πρώτη Κυριακή ο Χαρδαλιάς, τον συνεχάρη ο Ιωακειμίδης

Την εκλογή του στην Περιφέρεια Αττικής από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών “κλείδωσε” ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ πρώην υπουργός και επικεφαλής του συνδυασμού “Αττική Μπροστά” έφτασε πάνω από το 45% και προηγείται με πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες.

Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 16,29%.

Ο τελευταίος τηλεφώνησε και συνεχάρη τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τις ευχές του, τονίζοντας ότι προσβλέπει στη μέγιστη δυνατή συνεργασία. Τόνισε δε ότι “δεν ξεχνώ τις συμβουλές σου στα πρώτα αυτοδιοικητικά μου βήματα”.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε στις δηλώσεις του: “Η εντολή είναι ισχυρότατη. Είμαι ευγνώμων. Ευχαριστώ και τον Πρωθυπουργό καθώς και τους υποψηφίους μας και τους εθελοντές μας. Μαζί με τους συνοποψήφιου μας θα δώσουμε τη μάχη έτσι και αλλιώς. Θέλω να τιμήσω την εντολή σας και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Αρχίζουμε τον αγώνα για μία ασφαλέστερη Αττική”.

Αντιστοίχως ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε: “Θα συνεχίσω και τα επόμενα χρόνια να δίνω τη μάχη για να βρίσκεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πρώτη γραμμή της Ελλάδας και στην κορυφή της Ευρώπης”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Ήμουν, είμαι και θα συνεχίσω να είμαι περιφερειάρχης όλων των Μακεδόνων ανεξαιρέτως”.

Μητσοτάκης: Μόνο σε μία περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο

Το πολιτικό μήνυμα της κάλπης των περιφερειακών εκλογών θέλησε να ερμηνεύσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας και ένα καυστικό σχόλιο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ” υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι είχε προσδώσει πολιτικό στίγμα στις περιφερειακές εκλογές. Σημείωσε ότι επτά από τις 13 περιφέρειες κρίθηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο υπέρ της ΝΔ. Και στάθηκε ιδιαίτερα στην επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική με ποσοστό που ξεπερνά το 46%, καθώς και στη νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με πάνω από 60%.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα κεντρικά γραφεία του συνδυασμού του κ. Χαρδαλιά, που τον υποδέχθηκε με ένα θερμό εναγκαλισμό.

Κασσελάκης: “Στηρίζουμε τον αγώνα κατά του Κώστα Μπακογιάννη”

“Σήμερα ήταν ένα πρώτο μήνυμα για την ανάγκη να έχει η χώρα μεγάλη προοδευτική παράταξη που μπορεί να κυβερνήσεις. Το είδατε και στη Θεσσαλία. Ο παντοδύναμος περιφερειάρχης υπέστη μεγάλες απώλειες, συγχαίρω τον κ. Κουρέτα”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα.

“Ο Γ. Ιωακειμίδης πήρε τη δεύτερη θέση, ευχαριστώ και τον Κώστα Ζαχαριάδη. Και ο κ. Δούκας είναι εξαιρετικός, στηρίζουμε τον αγώνα κατά του Κώστα Μπακογιάννη. Υπάρχουν ευκαιρίες για να χτίσουμε τη μεγάλη προοδευτική ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε ανανέωση χθες και αυτό αρχίζει αύριο, όπως έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας. Θα αναδείξουμε νέα πρόσωπα και στελέχη. Το κόμμα μας είναι ανοιχτό για όσους θέλουν να προσφέρουν”, δήλωσε αναλυτικότερα ο κ. Κασσελάκης, ενώ απαντώντας στις δηλώσεις Μπέου ζήτησε παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Αύξηση της επιρροής του “βλέπει” το ΠΑΣΟΚ

Σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως διαμορφώνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα, προχώρησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για “καθαρό αποτέλεσμα”. “Η μεγάλη πρόκληση και στόχος είναι ένας. Η παράταξή μας να είναι η προοδευτική, η αξιόπιστη δύναμη που θα αντιμετωπίσει τη ΝΔ. Η αγωνία μας είναι στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ να έχει έναν αξιόπιστο αντίπαλο που δεν θα επιτευχθεί με show αλλά με θέσεις”, είπε ακόμη αφήνοντας αιχμές προς τον κ. Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα άλλωστε με τις εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας το ΠΑΣΟΚ έδειξε τη δυναμική του:

Ο Γιάννης Μώραλης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποστηριχτεί σταθερά από το ΠΑΣΟΚ από το 2014, επανεκλέχτηκε δήμαρχος Πειραιά από την πρώτη Κυριακή.

Ο Χάρης Δούκας κάνει την ανατροπή στην Αθήνα και, όπως φαίνεται, περνά στον δεύτερο γύρο.

Στην Θεσσαλονίκη, ο Στέλιος Αγγελούδης, επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, περνά στον δεύτερο γύρο.

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ή είναι σε τροχιά νίκης σε πολλαπλάσιους δήμους σε σχέση με το 2019, σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Και ενδεικτικά, αναφέρει τους δήμους Μυτιλήνης, Συκεών-Νεάπολης, Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Ιλίου, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Πετρουπόλεως, Ρεθύμνου, Σερρών, Χανίων, Καβάλας, Ιωαννιτών, Θέρμης, Βέροιας, Αιγάλεω, Ηρακλείου Αττικής, Ιεράπετρας κ.λπ.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Έρευνας του κόμματος το 2016, που ανακοινώθηκε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και ακολούθως στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει η Χαριλάου Τρικούπη, θα δώσει όπως φαίνεται τη μάχη στον δεύτερο γύρο.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η στήριξη σε νέα πρόσωπα απέδωσε και επισημαίνουν τρεις περιπτώσεις:

– Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Σπύρος Σκιαδαρέσης είναι δεύτερος.

– Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Νικηφόρος Παπανικόλας επίσης είναι δεύτερος.

– Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Χρήστος Παπαστεργίου είναι δεύτερος.

Ικανοποίηση στο ΚΚΕ, “επιβεβαιώνονται οι θετικές διεργασίες στην κοινωνία”, είπε ο Δ. Κουτσούμπας

Για επιβεβαίωση των θετικών διεργασιών που συντελούνται στην κοινωνία, τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και την σημαντική άνοδο που σημείωσαν οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εξήρε τα αποτελέσματα της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Αττικής, όπου συγκέντρωσε 14%. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρωτιά Πελετίδη στον Δήμο Πατρέων με ποσοστό 41%.

Σημειώνεται πως το ΚΚΕ διπλασίασε τα ποσοστά του σε όλες τις Περιφέρειες, ενώ έδωσε “σήμα” για λευκό ή άκυρο στον δεύτερο γύρο, όπου δεν υπάρχει υποψήφιός του.

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στις 13 Περιφέρειες – “Κλείδωσαν” από την πρώτη Κυριακή οι επτά

Στην Αττική, με ενσωμάτωση 47,63% ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται να κυριαρχεί των υποψηφίων του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,53%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,79%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Ιωάννης Πρωτούλης με ποσοστό 13,90 ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,19%.

Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης στο 45,49% της ενσωμάτωσης προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Μέτιος με ποσοστό 41,55% ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,13%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 49,73% προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής που υποστηρίζεται από τη ΝΔ με ποσοστό 40,40% ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει με 33,55% ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης, που προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 40,38%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,61%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 12,78%

Στη Δυτική Μακεδονία, η εικόνα στο 47,78% της ενσωμάτωσης δείχνει ότι η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Η εικόνα αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής: ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 34,81% ενώ προηγείται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης με 35,69%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 45,77%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 54,90%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,36%

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,48% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 43,44%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 34,28%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 30,87% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 42,58%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου με ποσοστό 28,09%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 41,36%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,25%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,52%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Σωτήριος Αβραμόπουλος συγκεντρώνει το 8% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,20%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 40,04% προηγείται και φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο, ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκη, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 78,15%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,23%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,57% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 41,87%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει β’ γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 14,91%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 42,54% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 45,54%. Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκεντρώνει 32,03% και περνάει στον β’ γύρο την επόμενη Κυριακή.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 41,46% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο με ποσοστό 48,24%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 25,06%.

 

Ντέρμπι και β’ γύρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μεγάλο προβάδισμα του Κώστα Μπακογιάννη δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων.

Οι συνυποψήφιοι του, Χάρης Δούκας και Κώστας Ζαχαριάδης βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, με τη διαφορά τους να είναι λίγες μόλις ψήφοι, και προβλέπεται ντέρμπι για τον δεύτερο γύρο.

Ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε δε πως θα συναντηθεί με τον Χάρη Δούκα.

Πάρα πολύ χαμηλή η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Αθηναίων, με τα ποσοστά να φτάνουν λίγο πάνω από το 30%. Συνολικά στην εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή ξεπερνάει οριακά το 49%, χωρίς να φτάνει καν στο 50%.

Προβάδισμα του Κώστα Ζέρβα δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Οι συνυποψήφιοι του, Στέλιος Αγγελούδης και Σπύρος Πέγκας βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, με τον πρώτο πάντως να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα.

Για τους έξι μεγαλύτερους δήμους της χώρας, είχαμε εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή στους Δήμους Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης και Λάρισας, ενώ την επόμενη Κυριακή εκτιμάται ότι θα κριθεί η πρωτιά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Την τρίτη συνεχή θητεία του κέρδισε και ο Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά, σύμφωνα και με τα επίσημα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού “Πειραιάς Νικητής” ανέφερε ότι “ο κόσμος μάς επέλεξε για μια ακόμη φορά για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί αναγνώρισαν τα καλά αποτελέσματα της δουλειάς μας, ότι ο Πειραιάς έχει ήδη αλλάξει, και δεύτερον, γιατί μας εμπιστεύονται ώστε να λύσουμε τα προβλήματα που προφανώς είναι υπαρκτά σε κάθε μεγάλη πόλη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα