Εκλογές 2015 - Τσίπρας: Θα επιτρέψει η ελληνική κοινωνία την επιστροφή στο μοντέλο της ευνοιοκρατίας;

ΑΘΗΝΑ-Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα με την  Διδασκαλική Ομοσπονδία -ΔΟΕ./PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΑΘΗΝΑ-Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με την Διδασκαλική Ομοσπονδία -ΔΟΕ./PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ PHASMA

Με άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει το διακύβευμα κατά τη γνώμη του των εκλογών, ενώ σημειώνει τις βασικές και χαοτικές διαφορές που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία

Τις προκλήσεις της χώρας στον οικονομικό τομέα, κυρίως στο θέμα της ανάπτυξης, εστιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στην εφημερίδα «Αγορά», συγκρίνοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., τονίζοντας ότι «οι μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας», ενώ ταυτόχρονα θέτει και το δίλημμα ως προς το μοντέλο ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι το δίλημμα αυτών των εκλογών συνοψίζεται στο εξής: «Θα επιτρέψουν οι ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας την επιστροφή στο μοντέλο της ευνοιοκρατίας, της διαπλοκής, της διαφθοράς και των καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά ή θα δώσει την δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει μια πολιτική εκκαθάρισης των πραγματικών στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της δημόσιας διοίκησης με σοβαρό παραγωγικό σχεδιασμό, αξιοκρατική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, και στήριξη των καινοτομικών πρωτοβουλιών;»

Πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός και ο κόσμος της παραγωγής μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος

Η απάντηση που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει, είναι ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατήφειας και παρακμής ο ελληνικός λαός και ο κόσμος της παραγωγής μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος ότι υπάρχει τόσο η βούληση όσο και η γνώση για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις χρόνιες στρεβλώσεις του ελληνικού παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου που συσσωρεύθηκαν τις δεκαετίες κυριαρχίας του χρεοκοπημένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου δεν έχουν τον χαρακτήρα επιλογής διαχείρισης της Συμφωνίας με τους εταίρους μας. Αντιθέτως, φέρνουν στην επιφάνεια τα μεγάλα στρατηγικά διλήμματα για τον προσανατολισμό της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες. Διότι μετά από επτά χρόνια συνεχόμενης ύφεσης, η ελληνική οικονομία έχει συμπιεστεί τόσο, ώστε είναι δεδομένο ότι σύντομα θα αρχίσει η διαδικασία της ανάκαμψης. Το θέμα είναι ο ρυθμός αυτής της ανάκαμψης αλλά κυρίως ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός της, δηλαδή τα κοινωνικά συμφέροντα τα οποία θα ικανοποιεί.

Η πολιτική της ΝΔ είναι ακραία νεοφιλελεύθερη

Αναφερόμενος στην Ν.Δ. ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι η στρατηγική της είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και ταυτίζεται με τις πολιτικές αποδιάρθρωσης που εφαρμόστηκαν μέχρι το 2014. Δηλαδή, στην προετοιμασία του εδάφους για μια ανάκαμψη που θα στηρίζεται στην συμπίεση των μισθών, την ακραία απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη διάλυση της μεσαίας επιχειρηματικότητας και την διαρκή συγκέντρωση της παραγωγής και των υπηρεσιών σε μεγάλους ομίλους.

Αντίθετα, επισημαίνει ο πρόεδρος του κόμματος η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των αντιλήψεων. Διότι για μας η ανάπτυξη που στηρίζεται πάνω στα κοινωνικά ερείπια αν ποτέ έρθει, θα είναι ασθενική, μικρής διάρκειας και άνεργη. Θα υπονομεύει την καθημερινότητα της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα οδηγήσει εκ νέου όπως και στο παρελθόν στην πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση.

Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας πρέπει να βασιστεί στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας, με έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην καινοτομία και στην υψηλή τεχνολογία.

Η απάντηση στο δίλημμα αυτό, καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα κρίνει μόνο τον προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, αλλά πολύ περισσότερο θα κρίνει την μελλοντική θέση των κοινωνικών δυνάμεων που επλήγησαν από την κρίση την τελευταία εξαετία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκλογές 2015. Τσίπρας: Όχι σε συνεργασία με τη ΝΔ, αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2015: Α. Τσίπρας από την Καβάλα: Σε αυτή τη χώρα τον πρωθυπουργό τον βγάζει ο λαός

SHARE:

24Media Network