Εκλογές 2023 – ΥΠΕΣ: Στο 31,52% η συμμετοχή μέχρι τις 13:30 – “Υπήρξε θέμα με τον συντονισμό του ανθρώπινου παράγοντα”

Εκλογές 2023 – ΥΠΕΣ: Στο 31,52% η συμμετοχή μέχρι τις 13:30 – “Υπήρξε θέμα με τον συντονισμό του ανθρώπινου παράγοντα”
Eκλογικό κέντρο Eurokinissi

Στο 31,52% ανέρχεται η συμμετοχή σε 16.520 εκλογικά τμήματα, όπως ανακοίνωσε ο Γ.Γ. υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Στοιχεία για τη μέχρι τώρα προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες καθώς και για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής (21/05) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Όπως ανέφερε, η συμμετοχή σε 16.520 εκλογικά τμήματα ανέρχεται μέχρι τις 13:30 στο 31,52%. «To δείγμα που ήρθε μέχρι τις 10:00 -10:30 ώρα Ελλάδας ήταν πολύ μικρό κι έτσι αποφασίσαμε να δοθεί δεύτερη ανακοίνωση (στις 14:00)» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας  την καθυστέρηση στην ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, που ήταν να γίνει κανονικά στις 11 το πρωί.

«Όλοι οι άνθρωποι δεν λειτουργούν με τα ίδια αντανακλαστικά. Η εντολή ήταν το 10:00 με 10:30 όπως και τώρα ήταν το 13:00 με 13:30. Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να συντονιστούν όλοι σε αυτό το μισάωρο, ήρθαν μεταγενέστερα αλλά δεν μπορούσαμε να το σταντάρουμε, ότι την ώρα που είπαμε είναι το συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής. Τώρα λοιπόν με τα 16.520 εκλογικά τμήματα που είναι πολύ μεγάλο ποσοστό από το σύνολο των τμημάτων, βλέπουμε ότι μεσοσταθμικά η συμμετοχή είναι 31,52%» είπε ο κ. Σταυριανουδάκης στην ενημέρωση.

Ως προς το πού οφείλεται η έλλειψη συντονισμού, σχολίασε: «Μιλώντας με την εταιρία, γιατί διάβασα και σε διάφορα sites διάφορες ανακοινώσεις, αμφισβητήσεις – το σύστημα δεν έχει αλλάξει ως προς τη λειτουργία του σε κάτι. Έχουν επιβεβαίωσει το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων την παραλαβή και την έναρξη λειτουργίας της συσκευής. Άρα δεν αντιλαμβανόμαστε μέχρι στιγμής ότι υπάρχει θέμα μεταξύ διαφόρων δικαστικών αντιπροσώπων ως προς το κομμάτι τη μη λειτουργίας, διότι μας έρχονται διάφορα μηνύματα ή ενημερώσεις ότι αμφισβητείται το ποσοστό των τάμπλετ που λειτουργεί κι όλα αυτά, η διαβεβαίωση που έχουμε από την εταιρία και η οποία έχει την πλήρη εικόνα ως προς όλα αυτά είναι ότι λειτουργούν όλα. Κι ότι δεν τίθεται θέμα ως προς τον χρόνο μετάδοσης των αποτελεσμάτων όπως είχε δεσμευτεί άλλωστε, ότι κοντά στις 21:00 θα έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό γνώσης των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων όσον αφορά στα ψηφοδέλτια.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ μετέδωσε ότι παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα αφορούσε στο Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT), καθώς ησχετική πλατφόρμα άνοιγε μόνο μεταξύ 10-10:30 και εκεί οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έπρεπε να καταχωρήσουν τα δεδομένα της προσέλευσης του κόσμου. Εκεί, λοιπόν, υπήρξε ζήτημα με αρκετούς δικαστικούς αντιπροσώπους που δεν πρόλαβαν να τα καταχωρήσουν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό πλαίσιο καθώς μετά η πλατφόρμα έπρεπε να κλείσει μέσα σε διάστημα μισάωρου.

Ο κ. Σταυριανουδάκης επιβεβαίωσε νωρίτερα σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ ότι δεν κατέστη δυνατό από τους δικαστικούς αντιπροσώπους να συμπληρώσουν στα tablets τα ποσοστά συμμετοχής από τις 10 ως τις 10:30 το πρωί.

Αργότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, απέδωσε το πρόβλημα σε “συντονισμό του ανθρώπινου παράγοντα” και όχι σε βλάβη του SRT.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ:

«Έως τις 13.30 προσήλθε στις κάλπες το 31,52% του εκλογικού σώματος.

Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλαν στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 16.520 εκλογικών τμημάτων σε σύνολο 21.467, ήτοι ποσοστό 77%, κάνοντας χρήση του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT) της SingularLogic.

Επόμενη ενημέρωση για την προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα θα πραγματοποιηθεί στις 17.00.»

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα