Ευρωεκλογές 2024: Τα “γαλατικά χωριά” της Ευρώπης που νίκησαν την ακροδεξιά

Διαβάζεται σε 2'
Ευρωεκλογές 2024
Ευρωεκλογές 2024 (AP Photo/Virginia Mayo)

Οι χώρες της Ευρώπης, που πήγαν κόντρα στο ακροδεξιό ρεύμα, και ανέδειξαν πρώτα κόμματα της Αριστεράς και των Οικολόγων.

Τα κόμματα της Aριστεράς και των Oικολόγων κατέγραψαν άνοδο στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στις σκανδιναβικές χώρες την Κυριακή (9/6), ενώ τα κόμματα της ακροδεξιάς συρρικνώθηκαν, σύμφωνα με αποτελέσματα και exit polls, πηγαίνοντας κόντρα στο ακροδεξιό ρεύμα που σάρωσε την πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης.

Φινλανδία

Συγκεκριμένα, στη Φινλανδία, το κόμμα Αριστερή Συμμαχία φαίνεται πως καταγράφει θεαματική άνοδο λαμβάνοντας το 17,3% των ψήφων, 4 μονάδες περισσότερες σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99% των ψηφοδελτίων.

“Δεν είχα ονειρευτεί ποτέ τέτοια ποσοστά”, δήλωσε η ηγέτιδα της Αριστερής Συμμαχίας, Λι Άντερσον.

Το κόμμα, όπως όλα δείχνουν, θα καταλάβει 3 από τις 15 έδρες της Φινλανδίας στο Ευρωκοινοβούλιο, έναντι μιας μόνο στις προηγούμενες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, ο κεντροδεξιός Εθνικός Συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο εδραιώνει τα κέρδη του σχεδόν με το 25% των ψήφων, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες.

Το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, υποχωρεί στο 7,6% καταγράφοντας πτώση 6,2 μονάδων και αναμένεται να λάβει μόνο μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. “Αυτό είναι ένας συναγερμός για το κόμμα μας”, δήλωσε ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, Σεμπάστιαν Τίνκινεν, ο οποίος θα είναι ο μόνος εκλεγμένος, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Yle.

Σουηδία

Στη Σουηδία οι Πράσινοι φαίνεται πως σημειώνουν άνοδο 4,2 μονάδων και λαμβάνουν ποσοστό 15,7%, σύμφωνα με δημοσκόπηση για το τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Το Αριστερό Κόμμα καταγράφει επίσης άνοδο (+4 μονάδες στο 10,7%), ενώ οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες υποχωρούν κατά 1,4 μονάδα στο 13,9%.

Οι σοσιαλδημοκράτες διατηρούν τη θέση τους και παραμένουν επικεφαλής με 23,1%.

Δανία

Στη Δανία, σε ένα ιδιαίτερα διασπασμένο πολιτικό περιβάλλον, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι επικεφαλής και με σαφή άνοδο 5,2 μονάδων σε σχέση με το 2019, λαμβάνοντας το 18,4% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση DR.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού, φέρεται να υποχωρεί στο 15,4% Τα δύο κόμματα αναμένεται να λάβουν από 3 έδρες το καθένα μεταξύ των 15 εδρών της Δανίας.

ευρωε

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα