Εξηγήσεις για την φωτιά στα ΕΛΠΕ, ζητάει η περιφέρεια Αττικής

Στιγμιότυπο από τα διυλιστηρια του Ασπροπύργου την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015. Νωρίτερα σε εξωτερικό χώρο στα διυλιστήρια του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια ξέσπασε πυρκαγιά από την οποία τραυματίστηκαν έξι εργαζόμενοι εκ των οποίων δύο σοβαρά. Στις μονάδες των διυλιστηρίων εκτελούνταν εργασίες συντήρησης και η πυρκαγιά σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώθηκε σε μια από τις δεξαμενές.
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από τα διυλιστηρια του Ασπροπύργου την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015. Νωρίτερα σε εξωτερικό χώρο στα διυλιστήρια του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια ξέσπασε πυρκαγιά από την οποία τραυματίστηκαν έξι εργαζόμενοι εκ των οποίων δύο σοβαρά. Στις μονάδες των διυλιστηρίων εκτελούνταν εργασίες συντήρησης και η πυρκαγιά σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώθηκε σε μια από τις δεξαμενές. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Τι αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής για το ατύχημα στο διυλιστήριο των Ελληνικών Πετρελαίων, στον Ασπρόπυργο

Το πρόσφατο περιστατικό στο διυλιστήριο των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά έξι άτομα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις, απασχόλησε την Πέμπτη (14/05) το συμβούλιο της περιφέρειας Αττικής.

"Το νέο περιστατικό που αυτή τη φορά εκδηλώθηκε στο διυλιστήριο Ασπροπύργου έρχεται να επιβεβαιώσει την ασύμμετρη επικινδυνότητα που υπάρχει στο Θριάσιο Πεδίο, εξ' αιτίας της συγκέντρωσης δεκάδων δραστηριοτήτων που υπάγονται στην οδηγία SEVESO.

Τέτοια δυστυχήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κερδοφορία των Oμίλων κτίζεται, όχι από τις επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία, αλλά από τη συμπίεση του εργασιακού κόστους σε βάρος της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Οι μέχρι τώρα επιλογές των Διοικήσεων των ΕΛ.ΠΕ. έδωσαν την συντήρηση του εξοπλισμού σε εργολάβους και τη λειτουργία των μονάδων με νέους, αριθμητικά λιγότερους και άπειρους εργαζόμενους, καθώς τα ΕΛ.ΠΕ. στερούνται του αναγκαίου έμπειρου προσωπικού, σύμφωνα με όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Με την ελπίδα πως δεν θα θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους εργαζόμενους που διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία για περίθαλψη", αναφέρει η ανακοίνωση της περιφέρειας.

Όπως τονίζεται, το συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει:

- Από τη νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ να ενημερώσει αναλυτικά και δημόσια τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους πολίτες για τις αιτίες και για τα πραγματικά περιστατικά του συμβάντος

- Από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είναι η αδειοδοτούσα αρχή, να πάρει ενεργά μέρος στη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, στον έλεγχο των εγκαταστάσεων που έχει αδειοδοτήσει, καθώς και σε τυχόν επιπλέον μέτρα προστασίας

- Από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ελέγξει το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων στο διυλιστήριο, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, τα ωράρια εργασίας, η τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων κ.α. είτε πρόκειται για μόνιμους εργαζόμενους είτε για εποχικούς

- Η περιφέρεια Αττικής μέσω της αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της άμεσα θα πάρει πρωτοβουλία συνάντησης με την διοίκηση των ΕΛΠΕ και με το σωματείο των εργαζομένων, για τις δραστηριότητες που υπάγονται στην οδηγία SEVESO σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και για την υλοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης εργατικών ατυχημάτων.

SHARE:

24Media Network