Το πρώτο σχόλιο της ΝΔ για τα exit poll των ευρωεκλογών: Μεγάλη πολιτική αλλαγή

Το κτίριο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΝΔ
Το κτίριο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΝΔ EUROKINISSI

Ο Μητσοτάκης περιμένει τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για να κάνει δήλωση. Πηγές της ΝΔ όμως εκτιμούν με βάση τα exit poll πως συντελέστηκε μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Τι απαντούν στο ερώτημα εάν ο πρόεδρος της ΝΔ θα ζητήσει απόψε εκλογές.

Μεγάλη πολιτική αλλαγή βλέπουν με βάση την πρώτη εικόνα από τα exit poll των ευρωεκλογών στη Νέα Δημοκρατία.

Γαλάζιες πηγές επισημαίνουν βεβαίως ότι τα exit polls αποτελούν μια πρόβλεψη και συνεπώς τα ουσιαστικά συμπεράσματα θα προκύψουν αργότερα, με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων. Ωστόσο, σχολιάζοντας τα exit polls εκτιμούν ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες μία ξεκάθαρη νίκη και, όπως διαφαίνεται, οι πολίτες του την έδωσαν.”

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι “η ΝΔ είναι από σήμερα η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια αδιαμφισβήτητη ήττα”. Σπεύδουν επίσης να υπενθυμίσουν με νόημα ότι ο κ.Τσίπρας ήταν που ζήτησε σε αυτές τις εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και όπως όλα δείχνουν δεν του την έδωσαν.

“Αν επιβεβαιωθούν λοιπόν τα exit poll, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα συνιστά, μια σαφή καταδίκη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του” λένε από τη ΝΔ. Καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση εξάλλου είχε εξαρχής δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, θεωρούν ότι το μήνυμα της κάλπης δείχνει και την κατεύθυνση που οι Ελληνες θέλουν να κινηθεί η χώρα.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών θα επιβεβαιωθεί και θα ενισχυθεί από τα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές και δη στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά- καθώς όπως λένε οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδοκιμαστεί και σε αυτές τις κάλπες.

Προκειμένου να αναδείξουν το μέγεθος και την πολιτική σημασία μίας νίκης τέτοιου εύρους – εφόσον βέβαια τα exit polls επιβεβαιωθούν από τα επίσημα αποτελέσματα-, στελέχη της Περαιώς σημειώνουν ακόμη ότι ασχέτως της τελικής διαφοράς, ποτέ σε ευρωεκλογές που προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών ο νικητής δεν κέρδισε με διαφορά μεγαλύτερη του 3-4%. Αν λοιπόν η διαφορά υπερβεί αυτό το όριο, λένε ότι θα είναι πολιτικά κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.

Πηγές της ΝΔ υπενθυμίζουν επίσης ότι στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 26,5% και κέρδισε τη ΝΔ με 3,8% και τότε ο κ.Τσίπρας μίλησε για “ιστορική ανατροπή” και “για δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με την κυβέρνηση” και πήγε την επομένη μέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας εθνικές εκλογές.

Αποφεύγουν όμως αυτή τη στιγμή να απαντήσουν στο ερώτημα εάν θα πράξει το ίδιο και ο κ.Μητσοτάκης και λένε ότι αυτό το γνωρίζει μόνον ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος που θα κάνει δηλώσεις αφού προηγουμένως δημοσιοποιηθούν τα επίσημα αποτελέσματα της κάλπης.

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις σχετικά με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές στο Live Blog του News 24/7

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Ευρωεκλογές 2019, Εκλογές 2019, Exit Poll
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Exit poll: Οι προβλέψεις της ΕΡΤ και τεσσάρων ιδιωτικών καναλιών

Εκλογές 2019: Έκλεισαν οι κάλπες - Ουρές και ταλαιπωρία την τελευταία στιγμή

SHARE:

24Media Network