Ευρωεκλογές 2019: Το debate των έξι για την προεδρία της Κομισιόν

Ευρωεκλογές 2019: Το debate των έξι για την προεδρία της Κομισιόν
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 123rf

Οι έξι διεκδικητές της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην μία και μοναδική τηλεμαχία ενόψει των ευρωεκλογών.

Βέμπερ, Τίμερμανς, Κιού, Κέλερ, Ζαχραντίλ και Βεστάγκερ, οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης αντιμέτωποι σε ένα debate που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων Ευρωπαίων ψηφοφόρων ενόψει των ευρωεκλογών.

Η μεταξύ τους τηλεμαχία το βράδυ της Τετάρτης μεταδόθηκε από 35 τηλεοπτικά κανάλια και 61 διαφορετικές πλατφόρμες ηλεκτρονικών μέσων.

Το debate διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) με το Κοινοβούλιο να το φιλοξενεί στην αίθουσα ολομέλειας στις Βρυξέλλες.

Ο συγκεκριμένος δημόσιος διάλογος ήταν ο μοναδικός στον οποίο συμμετάσχουν όλοι οι κορυφαίοι υποψήφιοι που διεκδικούν την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  • Νίκο Κιου, Ευρωπαική Αριστερά (EL)
  • Σκα Κέλερ, Ευρωπαιό Πράσινο Κόμμα (EGP)
  • Γιαν Ζαχραντίλ, Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE)
  • Μάργκρετ Βεστάγκερ, Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)
  • Μάνφρεντ Βέμπερ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP)
  • Φρανς Τίμερμανς, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES)

Η διαδικασία του «κορυφαίου υποψήφιου» («Spitzenkandidat»), η οποία ίσχυσε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014, δίνει το λόγο στους Ευρωπαίους πολίτες για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε επανάληψη το debate εδώ:


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα