Η ανθρωπογεωγραφία της νέας κυβέρνησης

Η ανθρωπογεωγραφία της νέας κυβέρνησης
Στιγμιότυπο από την έξοδο του πρωθυπουργού και μελών του υπουργικού συμβουλίου από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει 10 αντί 18 υπουργεία, με 13 υπουργούς αντί 19 και με 5 υφυπουργούς αντί για 20.

Διαμορφώθηκε επίσης ένα 15μελές Κυβερνητικό Συμβούλιο αντί για κυβερνητική επιτροπή, που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και το οποίο θα συγκροτούν ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι 13 υπουργοί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των οικονομικών υπουργείων και θα προεδρεύει στο Ε.ΣΥ.ΟΙ.Π. (Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής), αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Επικρατείας με ευθύνη τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης με υφυπουργό τον Τέρενς Κουίκ, θα εποπτεύουν τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού.

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Νικολούδης εποπτεύει τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εποπτεύει τη Γ.Γ. Πρωθυπουργού και τη Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης.

Συνολικά δεκατέσσερα είναι τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που συμμετέχουν στη νέα 41μελή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για τους:

Δημήτρη Μάρδα, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών,

Γιώργο Κατρούγκαλο, Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης,

Γιάννη Πανούση, Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,

Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής,

Αριστείδη Μπαλτά, Υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας,

Νίκο Κοτζιά, Υπουργό Εξωτερικών,

Παναγιώτη Νικολούδη, Υπουργό Επικρατείας αρμόδιo για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Νίκο Παρασκευόπουλο, Υπουργό Δικαιοσύνης,

Αλέκο Φλαμπουράρη, Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου

Τέρενς Κουϊκ, Υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου

Χρήστο Σπίρτζη, Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Γιάννη Τσιρώνη, Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος.

Κώστα Φωτάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας

Παναγιώτη Σγουρίδη, Υφυπoυργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ας δούμε όμως όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την νέα κυβέρνηση, αναλύοντας την “ανθρωπογεωγραφία” και τις καταβολές των νέων μελών της.

* Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Ανέπτυξε πολιτική δράση από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχοντας σε αριστερές οργανώσεις. Το 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη του Συνασπισμού (ΣΥΝ). Στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ, τον Φεβρουάριο του 2008, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 70%. Στις εκλογές του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, ως επικεφαλής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), συμμαχικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο ΣΥΝ, στην Α’ Αθήνας. Ακολούθως, ανέλαβε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα στην ΚΝΕ (Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος) όπου πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990 και του 1991.

Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση μέσω του ιστορικού σχήματος «Εγκέλαδος», το οποίο συμμετείχε στην ομοσπονδία των Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων (πρόγονος του σημερινού ΔΑΡΑΣ και της μετέπειτα ΑΡΕΝ). Με τα ΕΡΑΣ εκλέχθηκε στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ την περίοδο 1995-1997.

Φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και το 2002 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία.

Αυτό είναι και το πρώτο του Tweet σαν πρωθυπουργός:

* Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης

Έχει σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας “Γρηγόρης Λαμπράκης”. Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Ήταν Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Λονδίνου. Μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, και ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού από την ίδρυσή του.

Παρουσίαση βιβλίου του Gabriel Kolletis "Έξω από την κρίση: Για μια χώρα που μας αξίζει", την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014. Ομιλητές στην παρουσιάση οι βουλευτές Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Ευρωκίνηση

 

Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 1989, εξελέγη βουλευτής Χανίων. Συμμετείχε, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα. Στις αντίστοιχες εκλογές του 1998, 2007 και Μαΐου 2012 εξελέγη βουλευτής της Β’ Αθηνών. Το 2004 αντικατέστησε ως επιλαχών την Μαρία Δαμανάκη μετά την παραίτησή της.

Στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ μεταξύ “ορθοδόξων” και ανανεωτικών, δεν υπερίσχυε στην ψηφοφορία για την ηγεσία του ΚΚΕ καθώς ηττήθηκε από την Αλέκα Παπαρήγα με ψήφους 57-53 κατά του κ. Δραγασάκη.

* Υπουργός Δικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος  Παρασκευόπουλος είναι  καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, με γνωστικό αντικείμενο το ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο).

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ 14 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ Eurokinissi

 

Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κουβελάκη επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.

Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ανέπτυξε δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990 και 1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997).

Το Μάιο του 2014 συνυπέγραψε μαζί με άλλους 179 διανοούμενους, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, πολιτικά στελέχη και προσωπικότητες το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον τίτλο “Είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς”.

* Υπουργός Επικρατείας για καταπολέμηση της διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης

Ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς με απεριόριστες αρμοδιότητες για έλεγχο στις δημόσιες προμήθειες, στο “μαύρο χρήμα” του Δημοσίου και κυρίως στον έλεγχο των προμηθειών.

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδριάσε: Ακρόαση του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Παναγιώτη Νικολούδη (φωτογραφία).(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

Για τις προμήθειες των εξοπλιστικών που δεν κατάφερναν να εισπράξουν οι εφορίες ο κ. Νικολούδης τις είχε χαρακτηρίσει “Σόδομα και Γόμορρα”. Όταν βγήκε μετά την περίφημη κατάθεση στη Βουλή μιλώντας στους συνεργάτες του είπε: “Έγινε χαμός, αλλά τι χαμός, επανάσταση έπρεπε να έχει γίνει και να κατέβει ο κόσμος στο Σύνταγμα”.

Όταν ο Χορστ Ράινχεμπαχ, επικεφαλής της ομάδας δράσης της ΕΕ για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τον κάλεσε να αναλάβει και μέρος της φοροδιαφυγής αρνήθηκε. Όταν εκείνος επέμενε, απάντησε “θα βοηθήσω” και εντόπισε 10.000 φορολογουμένους που δεν δήλωναν τίποτε αλλά είχαν σκάφη, ακριβά ΙΧ κλπ.

Ο νέος υπουργός Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας   Παναγιώτης  Νικολούδης ήταν μέχρι σήμερα αντεισαγγελέας  του Αρείου Πάγου και από το Μάρτιο του 2011 ήταν πρόεδρος  της “Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης” (λεγόμενη Αρχή καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος).

Σήμερα υπέβαλε την παραίτησή του από τα εισαγγελικά και άλλα καθήκοντά του  προκειμένου να αναλάβει τα νέα υπουργικά του καθήκοντα.

* Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης

Είναι ο άνθρωπος που για πολλούς “έσωσε” το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα από την πρόωρη εκπαραθύρωσή του μετά τις ευρωεκλογές του 2009, όταν ο κ. Αλέκος Αλαβάνος ήθελε να επιστρέψει στην προεδρία του κόμματος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝ.ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΙ ΑΛΕΚΟΥ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΚΗ. Ευρωκίνηση

 

Ο Α. Φλαμπουράρης φέρεται ως ο βασικότερος αυτών που διέλυσε ουσιαστικά τις συνιστώσες και ανέλαβε τη παρασκηνιακή διαχείριση της κατάστασης ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ενιαίο κόμμα.

Ήταν από τα βασικά στελέχη όσον αφορά την προσέγγιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΕΚ ώστε να βρεθεί μια λογική προς όλους λύση για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

* Υφυπουργός: Τέρενς Κουίκ

Στις δημοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό “Νέα Εποχή” του Μιλτιάδη Έβερτ. Απέσπασε 13.511 σταυρούς προτίμησης, κατατασσόμενος στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 40 υποψήφιους.

Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβε τη θέση του Εκπρόσωπου Τύπου το κινήματος “Ανεξάρτητοι Έλληνες”.

Στις Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές του 2012 ορίστηκε επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας, ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Κ.Ο. του Κινήματος.

Στις 19 Μαΐου 2013, παραιτήθηκε από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ.

Συμμετείχε στις περιφερειακές εκλογές του 2014 ως υποψήφιος περιφερειάρχης στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη στις οποίες ο συνδυασμός του βγήκε τέταρτος.

* Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς

Είναι ο οικονομολόγος διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Νίκος Παππάς ανήκει στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας του κ. Τσίπρα, ενώ όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι είναι αυτός που αναλαμβάνει τις δύσκολες και εμπιστευτικές αποστολές, όπως ήταν οι προεκλογικές επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με απογοητευμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που στη συνέχεια εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος της Αριστεράς.

Έχοντας κάνει σπουδές μακροοικονομίας στη Σκωτία, ανήκει στα στελέχη με ευρωπαϊκή αντίληψη υπερθεματίζοντας στις κλειστές κομματικές συσκέψεις για την παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

* Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Σπούδασε στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στη Νέα Σχολή της Νέας Υόρκης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης βγαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

Έχει εργαστεί ως οικονομολόγος με σύμβαση σε ιδιωτικές εταιρείες και πανεπιστημιακές μελέτες και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς”.

Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ήρθε δεύτερος σε ψήφους με 20% ξεπερνώντας πιο γνωστούς υποψήφιους και πέρασε στον δεύτερο, όπου έχασε οριακά από τον εν ενεργεία δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, λαμβάνοντας το 48,60% των ψήφων.

Πρόεδρος Βουλής: Θα προταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναμένεται να είναι η δεύτερη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής, μετά την Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Charlie Ηebdo: Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία απέναντι στο θρησκευτικό φανατισμό, την ισλαμοφοβία και τον ρατσισμό», οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Art Garage, Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

 

Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το πρώτο της πτυχίο. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA). ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δ.Σ.Α. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Την περίοδο 2007-2012 υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (AIDP), της οποίας είναι μέλος, έχοντας διοργανώσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας.

Στις ευρωεκλογές 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 (Μάιος-Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας. Είναι υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της Επιτροπής Νομοθετικού Έργου και παρακολούθησης του Μνημονίου.

Στις εκλογές του 2015 έλαβε 34.262 ψήφους.

* Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος

Το 1993 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών. Από τότε εκλέγεται συνεχώς μέχρι σήμερα.

 

Το 2007 διορίστηκε Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, όπου υπουργός και πολιτικός του προϊστάμενος ήταν ο Γεώργιος Βουλγαράκης. Συμμετέχει πολλές φορές ως ειδικός μεσολαβητής και επίσημος παρατηρητής σε εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες του εξωτερικού.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας έπειτα από εντολή του προέδρου του Κόμματος Αντώνη Σαμαρά στις 16 Νοεμβρίου του 2011 ανακοίνωσε την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όχι όμως και απ’ το κόμμα. Η απόφαση του Πάνου Καμμένου να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου οδήγησε στην απόφαση αυτή. Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 διαγράφηκε οριστικά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μαζί με άλλους 20 βουλευτές, ύστερα απ’την επιλογή του να καταψηφίσει τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα.

Στις 21 Ιανουαρίου 2012 με δηλώσεις του σε γνωστή εφημερίδα, ανακοίνωσε τη δημιουργία κόμματος, του οποίου πιθανώς θα ηγηθεί, διακόπτοντας με αυτόν το τρόπο την πολιτική του διαδρομή με την Νέα Δημοκρατία.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2012, μέσω των προσωπικών του ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου κόμματος με το όνομα “Ανεξάρτητοι Έλληνες” και δημοσίευσε την διακήρυξη του.

Πλέον αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά την προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Αναπληρωτής υπουργός ο Κώστας Ήσυχος

Ο Κώστας Ήσυχος γεννήθηκε στο Μπουένος ‘Αιρες στην Αργεντινή το 1957. Είναι οµογενής 3ης γενιάς. Κατά τη περίοδο της Χούντας Βιντέλα στην Αργεντινή µετανάστευσε µε την οικογένεια του στο Τορόντο του Καναδά. Σπούδασε πολιτικές και οικονοµικές επιστήµες το Πανεπιστήµιο Γιόρκ στο Τορόντο. Υπήρξε στέλεχος τη Κοµµουνιστικής νεολαίας Καναδά και µέλος του κόµµατος. Υπήρξε στέλεχος της ΚΝΕ και µέλος του ΚΚΕ από το1985 έως την ίδρυση του ΣΥΝ.

∆ιετέλεσε αρθογράφος του Οδηγητή για θέµατα διεθνών σχέσεων.Είναι µέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ από την ίδρυση του. Μέλος του τµήµατος ∆ιεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέµατα Λατινικής Αµερικής. Έχει λάβει µέρος σε αποστολές του ΣΥΝ στην Ευρώπη, Λατινική Αµερική και Αφρική. (Μέλος της ελληνικής επιτροπής αγνοουµένων οµογενών στις Χούντες Χιλής και Αργεντινής (Πινοσέτ – Βιντέλα).

Υφυπουργός ο Νίκος Τόσκας

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε και σαν καθηγητής της έδρας τακτικής.

Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Αποφοίτησε από το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ.

Υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες) σαν υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής. Υπηρέτησε στο νατοϊκό στρατηγείο της Νεάπολης Ιταλίας σαν υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή. Διοίκησε την 25η τεθωρακισμένη ταξιαρχία (2.500 άτομα και 500 άρματα και οχήματα) στη Ξάνθη.

Από τον Οκτ. 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Στρ. Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής και είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με πρόεδρο τον καθηγητή Ν. Κοτζιά. Στο πλαίσιο αυτής της Κίνησης έγιναν εκδηλώσεις για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική.

* Υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς

Στέλεχος της Αριστεράς, ο Νίκος Κοτζιάς, που εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου, καταδικάστηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια της χούντας.

ΑΘΗΝΑ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ// ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ-ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Ευρωκίνηση

 

Σήμερα είναι καθηγητής “Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών” στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ).

Είναι επικεφαλής της κίνησης “ΠΡΑΤΤΩ”.

Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής

Συμμετέχει στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του και είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας από το 1992. Από το 1996 έως το 2000 Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ. Το 2000 έως το 2004 Υπεύθυνος για την Εξωτερική και Ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ και για το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ το έτος 2004 και μετά το 4ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ Συντονιστής της Πολιτικής Γραμματείας. Τον Μάιο του 2005 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Τον Φεβρουάριο 2008 επανεκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΠΕ στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά το 5ο Συνέδριο του Κόμματος.

Εκλέχτηκε ευρωβουλευτής, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές του 2009. Συμμετέχει στη συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL).

Αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος

Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στην Οξφόρδη και έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Κεντ, καθώς και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το καλοκαίρι του 2010 είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παλαιότερα ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.

* Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Το 1961 έχασε το φως του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ. ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012. (EUROKINISSI // ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

 

Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και επιτέλεσε ουσιαστικό έργο με έμφαση στην παιδική προστασία, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρία.

Είναι Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαρόκου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σχέση του με το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε το 2011 όταν και καταψήφισε το πρώτο Μνημόνιο. Με το ΠΑΣΟΚ είχε εκλεχθεί τρεις φορές.

Αναπληρωτής υπουργός Υγείας ο Ανδρέας Ξάνθος

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου.

Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του Συνασπισμού και μέλος της ΚΠΕ.

Συμμετείχε στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006 με την Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών και είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012.

Tον Οκτώβριο του 2010 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ρεθύμνου με τον συνδυασμό Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιώργο Σταθάκη.

Τα τελευταία χρόνια ήταν υπεύθυνος τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Δημήτρης Στρατούλης

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής Πολιτικής του, ενώ είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ από το πρώτο συνέδριό του, το 1991.

Third day of the discussion on a confidence vote, at the plenum of the Greek Parliament, in Athens, on Oct. 10, 2014 / . , 10 , 2014 Sooc

 

Ο Δημήτρης Στρατούλης έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ πριν το 1991.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2012 δέχτηκε επίθεση από αγνώστους κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΕΚ-Ατρόμητος στο ΟΑΚΑ, οι οποίοι τον χτύπησαν στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο ιατρείο του σταδίου. Κατηγόρησε ότι οι άγνωστοι που του επιτέθηκαν ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, δήλωση για την οποία και μηνύθηκε από τη Χρυσή Αυγή ως συκοφαντική δυσφήμιση.

* Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ο Πάνος Σκουρλέτης

Ο Πάνος Σκουρλέτης μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο στενότερος, μαζί με τον Νίκο Παππά, συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στα χρόνια της αντιπολίτευσης, αναλαμβάνει την καυτή πατάτα της καταπολέμησης της ανεργίας, του μεγαλύτερου κοινωνικού προβλήματος αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

 

Είναι οικονομολόγος, απόφοιτος (το 1986) της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά (Πανεπιστήμιο Πειραιά, σήμερα)  εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια όπως και μέλος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι εκ των παλαιότερων στελεχών του Συνασπισμού, προερχόμενος από τον “Ρήγα Φεραίο” και στενός συνεργάτης στο παρελθόν του Αλέκου Αλαβάνου.

Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

Η κα Θεανώ Φωτίου είναι Kαθηγήτρια Aρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο E.M.Π.

Το 1990-92 ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στα Royal College of Art London, College of London (UCL), Bartlett School of Architecture and Planning.

Είναι εκλεγμένη αντιπρόσωπος στο T.E.E. και U.I.A. Eλλάς. Mέλος της Ένωσης Πανεπιστημιακών Aρχιτεκτονικών Σχολών της Eυρώπης.

Επίσης, είναι Συνιδρύτρια και μέλος του Eυρωπαϊκού Δικτύου για την Tρίτη Hλικία και συντονίστρια πολλών ευρωπαϊκών συμφωνιών στα πλαίσια του Προγράμματος Σωκράτης.

Εξελέγη βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά το 2012.

Αναπληρωτής Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου

Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση ανεργίας, είναι η Ράνια Αντωνοπούλου, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια στο Bard College, το πρόσωπο-έκπληξη στη νέα κυβέρνηση.

Είναι επίσης διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Income Distribution, Feminist Economics Journal, Eastern Economic Review και σε βιβλία, και έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.

Έχει διατελέσει καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University και εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD απο το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ. Η κυρία Αντωνοπούλου αναλαμβάνει το εξαιρετικά δύσκολο έργο της καταπολέμησης της ανεργίας.

* Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο Νίκος Βούτσης

Ο Νίκος Βούτσης, που εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του 2012, συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ.

ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) G4PHOTOS

 

Ήταν αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975 και γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (’80-’85).

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το ’86.

Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά από το ’87-’91 και στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του ’93.

Αναπληρωτής υπουργός στο Προστασίας του Πολίτη ο Γιάννης Πανούσης

Είναι καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης.

ΒΟΥΛΗ - Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών», Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

 

Προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ και στήριξε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2001 όταν και ήρθε σε οριστική ρήξη με το κόμμα.

Πριν τις εκλογές του 2015, αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που διευκρίνισε και το κόμμα με ανακοίνωση του.

Αναπληρωτής υπουργός στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Όταν ο συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εξελέγη στην Ευρωβουλή με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη δέσμευση να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πολιτικό στίβο “ενάντια στον παλαιοκομματισμό, τη διαπλοκή και τον νεοφιλελευθερισμό, για μια νέα, δημοκρατική Ελλάδα σε μια κοινωνική Ευρώπη”.

Το βιογραφικό του είναι πλούσιο: συνταγματολόγος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ευρωβουλευτής, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου για το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας με αφορμή τη συζήτηση στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης κατά του διορισμού του Προέδρου και Διευθύντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014. Την αίτηση Ακύρωσης έχουν ασκήσει 19 πολίτες, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΣΦΑ, Κρατικά Λαχεία κλπ), καθώς και ο Δήμαρχος Ελληνικού. Στην συνέεντευξη συμμετείχαν οι: Γιώργος Κατρούγκαλος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως πληρεξούσιοι δικηγόροι των αιτούντων ενώ υπήρξε παρέμβαση και από τον επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Γαβριήλ Σακελλαρίδη. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

 

Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στη διαδικασία κατάρτισης του αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της Unicef, της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Πέραν από την δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετέχει ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών.

Αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου

Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας έγινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας αλλά και η σύζυγός του Τασία Χριστοδουλοπούλου βρήκε θέση στην κυβέρνηση ως αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

H Αναστασία (Τασία) Χριστοδουλοπούλου τέλειωσε τη Νομική Σχολή της Αθήνας. Είναι μαχόμενη δικηγόρος και συνδικαλίστρια. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση. Ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων. Συμμέτοχος στη δράση του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, στην καταστολή, στον πόλεμο και στο ρατσισμό. Δραστηριοποιείται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, με βάση την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική προέλευση.

Αναπληρώτρια υπουργός στο Μακεδονίας – Θράκης η Μαρία – Κόλλια Τσαρουχά

Εξελέγη Βουλευτής Νομού Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στις εκλογές του 2000, 2004, 2007 και 2009. Υπήρξε Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Ήταν μέλος του Τμήματος Γυναικών της ΝΔ από το 1983 έως το 2012. Διετέλεσε μέλος Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ.

Τον Φεβρουάριο του 2012, μετά την καταψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και από μέλος του κόμματος. Τον επόμενο μήνα προσχώρησε στο νέο κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες και ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΚΟ του κόμματος μαζί με τον Χρήστο Ζώη.

* Υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Βαρουφάκης

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είναι ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος θα ηγηθεί της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών με περισσότερους από 135.000 σταυρούς.

 

 είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν) καθώς και “Economist-in-residence” στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Παράλληλα, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν-Λα-Νεβ, Βέλγιο).

Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αναπληρωτής υπουργός: Νάντια Βαλαβάνη

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το Μάρτιο 2014 είναι Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, τροποποιήσεις του ν. 4093/2012, κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έγκριση των Σχεδίων των Συμβάσεων Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), με τίτλο «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΤτΕ, με τίτλο «Σύμβαση Διευκόλυνσης Διαχείρισης Υποχρεώσεων ΣΙΤ» και της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΤτΕ, με τίτλο «Διευκόλυνση αποπληρωμής Τόκων Ομολόγων», Παροχή Εξουσιοδοτήσεων για την υπογραφή των Συμβάσεων» και άλλες επείγουσες διατάξεις», Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Από τον Ιούλιο 2012 έως τον Οκτώβριο 2014 ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπεύθυνη για την παρακολούθηση, από μεριάς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2012 και 2013 ήταν Ειδική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2013 και 2014 αντίστοιχα.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων ’67-74 και της Δημοτικής Κίνησης Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι. Είναι επίσης μέλος του Οικονομικού Επιμελητήριου, της Διεθνούς Αμνηστίας και της IBS (Διεθνούς Ένωσης για τον Μπρεχτ).

Αναπληρωτής υπουργός: Δήμητρης Μάρδας

Ο Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955 και από το 1956 ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετεί ως καθηγητής, και ολοκλή­ρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris Ι – Sorbonne (1979-1980) και Paris II – Panthéon (1980-1982), από όπου έλαβε και το διδακτορικό του (1990). Εργάστηκε για τρία σχεδόν χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1992-1994) και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Y­πουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως Γε­νικός Γραμματέας Εμπορίου (Απρίλιος 2000 – Φεβρουάριος 2002) και ακολούθως ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οκτώβριος 2002 – Απρίλιος 2004).

* Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ο Γιώργος Σταθάκης

Ο Γιώργος Σταθάκης είναι καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ(ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ)--ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

 

Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Νιούκαστλ.

Ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τον καιρό της αντιπολίτευσης, υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Ανάπτυξης. Παλιό στέλεχος της Αριστεράς, προερχόμενο από το ΚΚΕ Εσωτερικού, έχει περάσει από συμβουλευτικές θέσεις στην ΕΤΒΑ, τον ΕΟΤ και το υπουργείο Οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια ήταν υπεύθυνος του τομέα της Ανάπτυξης στο Σύριζα όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών ήταν από τους συνομιλητές του κόμματος με επιχειρηματίες και ξένους οικονομικούς παράγοντες. Ηταν μεταξύ των συνομιλητών του γερμανού υφυπουργού Εργασίας κ. Γκέργκ Ασμουσεν και έμπιστου της Καγκελαρίου κυρίας Αγκελας Μέρκελ, μαζί με τον κ. Δραγασάκη, όπως και οικονομικών παραγόντων του Σίτι του Λονδίνου – μαζί με τον κ. Γιάννη Μηλιό. Εχει κάνει σπουδές στην Αθήνα και στη Βρετανία, διαθέτει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. 

Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης

Ο Χρήστος Σπίρτζης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Φουφρή και έχουν δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και την Κάλλια.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και των οργάνων Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το 1986 έως το1993.

Το 1996 ορίστηκε Επιμελητής της ΜΕ Νέων Μηχανικών του ΤΕΕ. Σε ηλικία 28 χρονών εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Από το 2000 έως το 2003 διετέλεσε Μέλος στη ΔΕ του ΤΕΕ, ενώ από το 1999 έως το 2008 ήταν Μέλος της ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος, στην Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας εκλεγόταν συνεχώς από το 2002 έως το 2007.

Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Β’ Αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ, αρμόδιος για την Ενέργεια, την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, το Ασφαλιστικό, την άδεια άσκησης Επαγγέλματος, τις Εκδόσεις, τη δεοντολογία Εκπροσωπήσεων και την Τράπεζα Πληροφοριών.

Εκπροσώπησε το ΤΕΕ σε κοινωνικές δράσεις για το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και τους ελεύθερους χώρους, για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και ήταν υπεύθυνος για κοινές δράσεις με άλλους Φορείς, όπως το Παρατηρητήριο Φυσικών Καταστροφών, το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας και την προετοιμασία για διακριτό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ο Θεόδωρος Δρίτσας

Ο Θεόδωρος Δρίτσας γίνεται ο τέταρτος βουλευτής από τον Πειραιά που αναλαμβάνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά τους Αντώνη Ντεντιδάκη, Σταύρο Σουμάκη και Γιάννη Διαμαντίδη.

Ο κ. Δρίτσας γεννήθηκε στον Πειραιά στις 22 Αυγούστου 1947. Ως επάγγελμα δηλώνει έμπορος φαρμάκων και ήταν ομόρρυθμος εταίρος από το 1972 στο οικογενειακό φαρμακείο στον Πειραιά, μέχρι την αποχώρησή του λόγω ασυμβίβαστου.

Τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων στις εκλογές στις 16.9.2007.

Είναι επίσης επικεφαλής του συνδυασμού “Το Λιμάνι της Αγωνίας” με το οποίο συμμετέχει στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του Πειραιά από την ίδρυσή του, το 1998, και ήταν υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ενώ είναι δημοτικός σύμβουλος από το 2002.

Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού η Έλενα Κουντουρά

Είναι πτυχιούχος της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μιλάει τρεις ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά. Από το 1984 έως το 1996 έκανε διεθνή καριέρα ως μοντέλο και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου μέχρι το 2004 ήταν εκδότρια περιοδικών με γυναικεία και κοινωνικά θέματα.

Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας "α) Για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 στο Ελληνικό Δίκαιο, Τροποποίηση του ν. 3419/2005 και άλλες διατάξεις" την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

 

Στις εκλογές του 2004, εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, ήταν μέλος επιτροπών Τουρισμού, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κορέας και μέλος των Ομάδων Φιλίας με την Ρουμανία, Ιορδανία, Ουζμπεκιστάν και Γαλλίας.

Το 2007 και το 2009 ήταν πρώτη επιλαχούσα και τον Νοέμβριο του 2011 επανήλθε στη Βουλή, όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα για να υπουργοποιηθεί στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 διαφώνησε με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, καταψηφίζοντας το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους και διεγράφη με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.

* Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Εξελέγη βουλευτής της Β΄ Πειραιά με το Συνασπισμό στις εκλογές του 2000 και με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007, του 2009, του 2012 και του 2015.

Discussion at the plenum of the Greek Parliament of the 2015 draft State Budget, in Athens, on Dec. 6, 2014 / . , 6 , 2014 Menelaos Myrillas / SOOC

 

Μετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων- Τραπεζών- Οργανισμών Κοινής Ωφελείας , στην Ειδική Διαρκής Επιτροπή του Απολογισμού και του γενικού Ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.

Διετέλεσε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Έλαβε μέρος στο φοιτητικό Αντιδικτατορικό Κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973.

Είναι επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος.

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Τσιρώνης

Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του Πανελλαδικού τους συμβουλίου και συντακτικό μέλος της εφημερίδας “Πράσινη Πολιτική”.

Σήμερα είναι συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων.

Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου

Σπούδασε Δασολογία και εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα.

Διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ από το 2004 έως το 2010 και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από το 1998 ως σήμερα.

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης

Όταν διέρρευσε το όνομα του Νίκου Νικολόπουλου των ΑΝΕΛ ως πιθανού υπουργού έγινε σάλος στα social media. Ετσι, αντ’αυτού προέκυψε Παναγιώτης Σγουρίδης.

Πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης, προηγήθηκε ένα θρίλερ γύρω από το όνομα του Νίκου Νικολόπουλου. Οταν διέρρευσε ότι ο βουλευτής Αχαΐας των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα μπει στην κυβέρνηση, ακολούθησε ένας σάλος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ήταν κυρίως επικεντρωμένα στο γνωστό ομοφοβικό σχόλιο που είχε κάνει ο κ. Νικολόπουλος για τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

Ο 65χρονος Παναγιώτης Σγουρίδης υπήρξε βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Τους τελευταίους μήνες εντάχθηκε στους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα χωρίς να εκλεγεί και τιμητικά είχε μπει στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας στις πρόσφατες Εθνικές Εκλογές.

* Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Αριστείδης Μπαλτάς

Τα μεγάλα θέματα της παιδείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει από την πρώτη ημέρα ο νέος υπουργός Παιδείας, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αριστείδης Μπαλτάς.

Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα/Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς” και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συγκαταλέγεται στους ανθρώπους που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος.

Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης

Ο Νίκος Ξυδάκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστός δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας “Καθημερινή”, ορκίστηκε την Τρίτη αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.

Στη δεκαετία του 1980 εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων και από το 1987 εργάζεται ως δημοσιογράφος. Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες, ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου και εικαστικών, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης (Βαβέλ, Σύγχρονα Θέματα, Πολίτης, Οδός Πανός, Εκ Παραδρομής, Χάος, Γυναίκα, Ταχυδρόμος, Elle, Madame Figaro, Αθηνόραμα, Πρώτη, 01, ρ/σ 902, Seven-X TV, εφημ. Πολίτης (Λευκωσία), Δίφωνο, Φωτογράφος, Εντευκτήριο).

Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης

Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετέχει σε συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Από το 1976 συμμετέχει ενεργά στον ιατρικό και εκπαιδευτικό συνδικαλισμό.

 

Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (2000-2003).

Επί 20 έτη μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου του Διδακτικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής.

Ιδιαίτερη είναι η ενασχόλησή του με θέματα Υγείας -Παιδείας- Προστασίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής.

Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει περισσότερες από 300 διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τη γενετική, τη βιοηθική και τα ναρκωτικά.

Τις θέσεις του για τα μεταλλαγμένα τις έχει αναπτύξει κατόπιν πρόσκλησης, στη Βουλή, στα Νομαρχιακά συμβούλια πολλών πόλεων και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Υπερασπίστηκε στα δικαστήρια πολίτες που διώχθηκαν για την κοινωνική τους δράση. Συμμετέχει ανελλιπώς σε κινήσεις εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Δεν διστάζει να συμμετέχει σε  ακτιβίστικες ενέργειες.

Συμμετείχε στις ευρωπορείες στην Πράγα, στη Γένοβα και στη Φλωρεντία, εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης

Θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο αναλαμβάνει ένας Κρητικός, εγνωσμένου κύρους, ο οποίος αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο σχετικό με το αντικείμενό του.

Ο Κώστας Φωτάκης, πριν αναλάβει τα “ηνία” του ΙΤΕ ήταν Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διετέλεσε, επίσης Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Λέιζερ Υπεριώδους (“European Ultraviolet Laser Facility” ULF) που λειτουργεί στο ΙΤΕ ως μέρος του LASERLAB-EUROPE περιλαμβάνει 17 επιλεγμένα Εργαστήρια Λέιζερ από χώρες-μέλη της ΕΕ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτοφυσικής και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, Μηχανισμών αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Λέιζερ με υλικά και Εφαρμογών Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών.

Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής

Ο βουλευτής Ζακύνθου με τον ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής ανακοινώθηκε ως ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού.

Κατά την διάρκεια της φοίτησης του στη νομική σχολή διετέλεσε για δύο θητείες Πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών νομικής και μέλος του προεδρείου του κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ.

 

Ήταν εκλεγμένο μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Επιτροπής Πανεπιστημιακού Ασύλου σαν εκπρόσωπος των φοιτητών .

Την ίδια περίοδο υπήρξε μέλος του γραφείου του κεντρικού συμβουλίου της ΕΚΟΝ “Ρήγας Φεραίος” της νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού.

Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς ( ΑΚΟΑ ) και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικά στην συγκέντρωση, τον εντοπισμό και την αποκάλυψη στοιχείων για το σκάνδαλο των “μαϊμού” αναπηρικών συντάξεων στη Ζάκυνθο.

Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής Ελέγχου Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα