Η απάντηση Καραμανλή για την επιστολή στον Μπους: Έτσι φτάσαμε στο Βουκουρέστι

Η απάντηση Καραμανλή για την επιστολή στον Μπους: Έτσι φτάσαμε στο Βουκουρέστι
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής Eurokinissi

“Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008”, επισημαίνουν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας. Εξηγούν ότι το “Μακεδονία- Σκόπια” ήταν πρόταση Νίμιτς και πως η επιστολή εντασσόταν στη μέθοδο και στρατηγική που οδήγησε στο Βουκουρέστι.

Απάντηση σε δημοσίευμα εφημερίδας, που υποστηρίζει ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε προτείνει το 2005 στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το όνομα “Μακεδονία- Σκόπια” για τη γείτονα, δίνουν κύκλοι του κ. Καραμανλή, ο οποίος περιοδεύει σήμερα στην Κομοτηνή.

Δημοσίευμα που έρχεται σε συνέχεια του πολέμου που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και για το οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά Καραμανλή εξηγούν καταρχήν ότι επρόκειτο για πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σε μία περίοδο κατά την οποία την τότε ΠΓΔΜ αναγνώριζαν ως σκέτο “Μακεδονία” σειρά χωρών μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Η επιστολή επισημαίνουν, απευθυνόταν στις ΗΠΑ επειδή είχαν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα επιχειρώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα, και εντασσόταν στη στρατηγική της τότε ελληνικής κυβέρνησης, η οποία και πέτυχε τελικά να οδηγήσει στην απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008. 

Υπογραμμίζουν επίσης ότι ο Κώστας Καραμανλής παρέμεινε πάντα σταθερός στις θέσεις του και ουδέποτε αποδέχθηκε λύση που να μην τις ικανοποιεί. 

Ειδικότερα κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού επισήμαιναν τα εξής σχετικά με έγγραφο το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Documento: “Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.” 

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν: 

“Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος”. 

Και καταλήγουν: “Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξ ού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.”

Με τη διαρροή αυτή από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού επέλεξαν λοιπόν σε πρώτη φάση να απαντήσουν επί των γεγονότων της εποχής, θέλοντας να διαμηνύσουν και σε όποιον επιχειρήσει να αξιοποιήσει πολιτικά το δημοσίευμα, πως η επιστολή σε Μπους με την επίκληση της πρότασης Νίμιτς, εντασσόταν σε μία συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία και οδήγησε στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Προς το παρόν δηλαδή η αντίδραση Καραμανλή μένει στην εξήγηση της μεθόδου και στρατηγικής που ακολούθησε και με την επιστολή αυτή σε μία περίοδο κατά την οποία η γειτονική χώρα αναγνωριζόταν από όλο και περισσότερα κράτη ως “Μακεδονία”. 

Μένει να φανεί εάν ο κ.Τσίπρας θα αναφερθεί στο δημοσίευμα απόψε στην ομιλία του στο Βόλο, επιλέγοντας πια ευθεία σύγκρουση με Καραμανλή και ποια θα είναι η συνέχεια της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα