Η Ρωσία τρολάρει τον Μακρόν για την ήττα του

Διαβάζεται σε 4'
O Dmitry Peskov
O Dmitry Peskov AP Photo Alexander Zemlianichenko

“Ο Μακρόν και ο Σολτς προσπαθούν να μείνουν στην εξουσία με όλες τους τις δυνάμεις” σχολίασε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας.

Οι ηχηρές ήττες των Μακρόν και Σολτς στις ευρωεκλογές τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν την Κυριακή προκάλεσαν έναν μικρό “σεισμό” στην Ευρώπη. Στη μεν Γαλλία η Λεπέν κέρδισε με “διπλό σκορ” έναντι του Renew του Μακρόν, στη δε Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες έφτασαν στο 30% αφήνοντας τον Σολτς και τους Σοσιαλιστές σχεδόν 16 μονάδες πίσω.

Προφανώς και τα παραπάνω τα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Μόσχα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν. Ειδικά στην περίπτωση Μακρόν, που αποφάσισε να πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η κριτική από Ρωσία μεριά ήταν καταπέλτης. Να θυμίσουμε εδώ πως τους περασμένους μήνες ο Μακρόν ζητούσε επιτακτικά την αμυντική ενίσχυση – θωράκιση της Ένωσης απέναντι σε πιθανό πόλεμο με τη Μόσχα, αξιώνοντας περαιτέρω εξοπλισμούς και αύξηση της στρατιωτικής παραγωγής με παροχή όπλων προς το Κίεβο. Ανάλογο τόνο ακολούθησε και ο Σολτς που προσπάθησε να “ξεπαγώσει” την μεταφορά γερμανικών όπλων στην Ουκρανία, βεληνεκούς που θα μπορούσαν να χτυπήσουν και μέσα σε ρωσικά εδάφη.

 

EP Hellas

Πανηγυρίζει η Ρωσία

“Παρά το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα διατηρούν την ηγετική τους θέση, με την πάροδο του χρόνου τα δεξιά κόμματα θα δείξουν τη δύναμή τους” σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το Politico. Ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Vyacheslav Volodin έγραψε αντιστοίχως στο Telegram ότι “ο Μακρόν και ο Σολτς προσπαθούν να παραμείνουν στην εξουσία με όσες δυνάμεις τους έχουν μείνει”.

Και συνεχίζει: “Το σωστά θα ήταν να παραιτηθούν και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους πολίτες τους”. Ο Volodin θεωρείται στενός άνθρωπος του Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα σε Γαλλία και Γερμανία δεν πρέπει να προκαλούν τόσο μεγάλη έκπληξη “δεδομένου ότι η οικονομία της ΕΕ είναι στάσιμη, υπάρχει μεταναστευτική κρίση και οι χώρες εμπλέκονται σε πόλεμο στην Ουκρανία ενάντια στα δικά τους εθνικά συμφέροντα”.

Ο φιλο-κρεμλινικός αναλυτής Sergei Markov συνέδεσε επίσης το γαλλικό αποτέλεσμα με την πολιτική της Δύσης γύρω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. “Ελπίζω ο Μακρόν να καταλάβει ότι οι Γάλλοι τον απορρίπτουν επειδή υποδαυλίζει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία”, έγραψε ο ίδιος, ο οποίος υπήρξε πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου. “Ίσως από την άλλη επιλέξει να κλιμακώσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας”, ανέφερε, εμπλέκοντας το ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ευρωπαίοι πολίτες “εκφράστηκαν ενάντια στην πορεία που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, αλλά δεν θα εισακουστούν”.

Υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να λαμβάνει “αντιλαϊκά μέτρα”, όπως οι ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Ουκρανία, και να αναζητά νέους τρόπους για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, πρόσθεσε το άρθρο-ανάλυση του TASS.

“Τα κόμματα που αντιτίθενται στις κυρώσεις στη Ρωσία αυξάνουν την δύναμή τους στις εκλογές της ΕΕ”, έγραψε τη Δευτέρα το Russia Today, το οποίο έχει αποκλειστεί από την ΕΕ.

Το RT έγραψε ακόμη ότι η Μαρίν Λεπέν τάσσεται κατά της Ουκρανίας ως προς το να χρησιμοποιούνται από αυτή δυτικά όπλα για να πραγματοποιήσει χτυπήματα εντός ρωσικών εδαφών, και πως έχει πάρει θέση στο παρελθόν κατά των ρωσικών κυρώσεων.

Εντωμεταξύ, όπως αναφέρει το RT, η Εναλλακτική Για Τη Γερμανία, “αντιστέκεται επίσης στις κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία και αντιτάσσεται στη βοήθεια προς την Ουκρανία”, υπονοώντας ευθαρσώς πως η πολιτική αναταραχή σε Γερμανία και Γαλλία θα μπορούσε να επωφελήσει περαιτέρω τη Μόσχα.

Στη ρωσική μπλογκόσφαιρα γίνεται επίσης έντονος λόγος για “αποδυνάμωση του αντιρωσικού μπλοκ” στην ΕΕ.

Ένας φιλοπουτινικός στρατιωτικός αναλυτής, με πάνω από ένα εκατομμύριο ακολούθους στο Telegram, “προειδοποίησε” τα ακροδεξιά κόμματα της ΕΕ πως θα αντιμετωπίσουν “έναν νέο γύρο καταστολής και πίεσης”.

Το think tank Russia in Global Affairs, το οποίο συμβουλεύει το Κρεμλίνο για την εξωτερική πολιτική, κράτησε πιο χαμηλούς τόνους αναφέροντας πως “δεν έγινε και επανάσταση” αλλά πρόσθεσε πως “ο Μακρόν έθεσε το ουκρανικό ζήτημα ως κεντρικό στην προεκλογική του καμπάνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτό δεν ενθουσίασε τους ψηφοφόρους του”.

Τέλος, ο Rodion Miroshnik που έχει διοριστεί ως “παρατηρητής για τα εγκλήματα πολέμου του Κιέβου”, ζήτησε την ποινική δίωξη του ίδιου του Μακρόν “ως συνένοχο στα ουκρανικά εγκλήματα πολέμου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα