Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές 2024

Διαβάζεται σε 68'
Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας
Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές 2024 – Όλα τα ονόματα

Τα ονόματα που συνθέτουν το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανακοινώθηκαν την Δευτέρα (15/4) σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών.

Το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους Φρέντι Μπελέρη, Γιώργο Αυτιά, Ελεονώρα Μελέτη, τους νυν ευρωβουελευτές Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Ελίζα Βόζενμπεργκ αλλά και τους Ολυμπιονίκες Πύρρο Δήμα και Βούλα Πατουλίδου.

Επιπλέον, τρία πρόσωπα των υποψηφίων ευρωβουλευτών προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και πρόκειται για τους Σωτήρη Σέρμπο, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Σπύρο Καρανικόλα.

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

  1. Αβραμίδου Σεραφίνα
  2. Αγγελόπουλος Μιχαήλ (Μιχάλης)
  3. Αρχοντίδου Βασιλική (Βανέσα)
  4. Αυτιάς Γεώργιος
  5. Βεζυργιαννίδης Ιωάννης
  6. Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη Ελισσάβετ (Ελίζα)
  7. Δακής Γεώργιος
  8. Δεκόλης Ιωάννης
  9. Δήμας Πύρρος
  10. Δούνια Παναγιώτα (Νόνη)
  11. Εξαδάκτυλος Αθανάσιος
  12. Ζαμπούκας Ανδρέας
  13. Καρανικόλας Σπυρίδων
  14. Καραχάλιος Θεόφιλος
  15. Κατσαούνης Δημήτριος
  16. Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ
  17. Κοντοζαμάνης Βασίλειος
  18. Κουρή – Καλλέργη Όλγα
  19. Κουτσουπιά Μαρία – Ωραιοζήλη
  20. Κρυσταλλίδου Θεοπίστη (Πίστη)
  21. Κυμπουρόπουλος Στυλιανός
  22. Μεϊμαράκης Ευάγγελος – Βασίλειος
  23. Μελέτη Ελεονώρα
  24. Μουρούτης Γεώργιος
  25. Μπελέρης Διονύσιος – Φρέντης
  26. Μπλιούμης Γεώργιος
  27. Ναούμης Νικόλαος
  28. Ομράν – Κουκουβιτάκης Ορέστης – Ταμέρ
  29. Παράσχου Ανδρούλα (Άντρη)
  30. Πατουλίδου Παρασκευή (Βούλα)
  31. Ρογδάκη Άννα – Μαρία
  32. Σακελλάρης Βασίλειος
  33. Σέρμπος Σωτήριος
  34. Σούλογλου Νουρτζάν
  35. Σπυράκη Μαρία
  36. Στέφος Νικόλαος
  37. Τρακατέλλη Λυδία – Αντωνία
  38. Τσιόδρας Δημήτριος
  39. Τσουχαντάρης Αθανάσιος
  40. Φλέσσα Βασιλική (Βίκυ)
  41. Χριστοπούλου Παναγιώτα – Νιόβη
  42. Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή (Εύη)

 

Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας

 

Τα βιογραφικά των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ

Τα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων όπως έχουν αναρτηθεί από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

2024.04.15 Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της ΝΔ για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
2024.04.15 Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της ΝΔ για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Σεραφίνα Αβραμίδου

Γεννήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, την ιστορική Κυψέλη, όπου και κατοικεί έως σήμερα μαζί με τους 3 υιοθετημένους σκύλους της. Κατάγεται από Κωνσταντινούπολη και Νάξο. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων (BSc in Business Administration) στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και MBA in Marketing Communications στο πανεπιστήμιο ΝΥΙΤ της Νέας Υόρκης. Επίσης έχει ολοκληρώσει τον Μεταπτυχιακό Κύκλο Σπουδών «Θεσμοί Κοινωνικής Ευθύνης και Κοινωνική Αλληλεγγύη» των πανεπιστημίων ΕΚΠΑ, Παντείου και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Εργάστηκε για περισσότερα από είκοσι χρόνια σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς στο αντικείμενο των σπουδών της, όταν ένα κομβικό γεγονός άλλαξε τελείως τον τρόπο που έβλεπε τα πράγματα και επέλεξε να αφιερώσει τη ζωή της στην προσφορά προς όλους όσοι έχουν ανάγκη, δίνοντας μεγάλο βάρος στα ζώα που είναι από τα πλέον αδύναμα πλάσματα.

Από το 2016 εργάζεται στην μακροβιότερη φιλοζωική οργάνωση της Ελλάδας, την Animal Action Greece, ως Υπεύθυνη Προγραμμάτων. Μέρος της δουλειάς της είναι να επισκέπτεται όλη τη χώρα, βιώνοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα αλλά και οι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη διάσωση αυτών. Μέσω της θέσης της αυτής, από το 2019 εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Eurogroup for Animals στις Βρυξέλλες. Ως εθελόντρια για σχεδόν 30 χρόνια, γνωρίζει εις βάθος τους αγώνες της φιλοζωικής κοινότητας και προσπαθεί, από όποια θέση και αν κατέχει, να βοηθά για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων αλλά και για την αναγνώριση του ιδιαιτέρως σημαντικού έργου των εθελοντών.

Πέραν της δράσης της ως μεμονωμένης εθελόντριας στα φιλοζωικά, έχει διατελέσει από το 2008 μέλος εθελοντικής ομάδας, η οποία διενεργεί ενημερώσεις σε σχολεία και συνεδρίες θεραπευτικής επαφής σε παιδιά και ενήλικες με ειδικές ανάγκες με τη συμβολή πρώην αδέσποτων, νυν υιοθετημένων απο τα μέλη της ομάδας, σκύλων. Από το 2013 είναι Ειδική Γραμματέας Δ.Σ. του Μαλλιοπουλείου Ευαγούς Ιδρύματος Κυψέλης, στο οποίο λειτουργεί στέγη ασυνόδευτων ανηλίκων στην περιοχή. Από την αρχική ενασχόλησή της με τα κοινά όταν εξελέγη Διαμερισματική Σύμβουλος στο 6ο Δ.Δ. του Δήμου Αθηναίων επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη μέχρι και την τετραετία 2019-2023 που εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος και διετέλεσε Εντεταλμένη Σύμβουλος υπεύθυνη για τα ζώα επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη, οι δράσεις και τα έργα της είχαν πάντα γνώμονα την προστασία των αδυνάμων. Σε αυτή την τετραετία η Αθήνα απέκτησε φιλοζωικό προφίλ, δείχνοντας σεβασμό σε δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, ενώ τότε ιδρύθηκε το πρώτο Δημοτικό Κτηνιατρείο του Δήμου Αθηναίων. Από το 2021 είναι καθηγήτρια (pro bono) στο Zero Stray Academy, την πρώτη Ακαδημία που εκπαιδεύει τους Δήμους της χώρας, για την πρόληψη και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Μιχάλης Αγγελόπουλος

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα ενώ κατάγεται από την Σάμο και την Αρκαδία. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε με Άριστα. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις από το Κέντρο Στρατηγικών και Διπλωματικών Μελετών των Παρισίων. Είναι μάχιμος δικηγόρος με ειδίκευση στο Κοινοτικό/Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ήταν Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για δέκα χρόνια (1995-2004) και Επιστημονικός Σύμβουλος-Συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -Επιτροπή Νομικών Θεμάτων & Δικαιωμάτων των Πολιτών, Επιτροπή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού (1986-1989).

Υπηρέτησε ως Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (2004-2007). Ανέλαβε Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών (2008-2009). Ήταν Νομικός Σύμβουλος στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (2013-2023), ενώ από τον Απρίλιο του 2023 είναι Ειδικός Σύμβουλος της εταιρείας.

Διετέλεσε Δήμαρχος Σάμου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της (2014-2019).

Ήταν επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (2014-2019), στο οποίο συμμετέχουν 648 αιρετοί εκπρόσωποι 200.000 τοπικών και περιφερειακών αρχών των 47 χωρών – μελών του.Είναι ο πρώτος Έλληνας εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου, καθώς επίσης και Αντιπρόεδρος στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ/ΡΡΕ) στο Κογκρέσο (2016-2020).

Είναι Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης (European Movement International), ιδρυτικό μέλος και επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Σπουδών καθώς και των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών. Είναι ενεργό μέλος του Δ.Σ. της AEDE (Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών) Ελλάδας και συν-διευθυντής στο Κέντρο Στρατηγικών Διπλωματικών Μελετών στην Ελλάδα.

Από τον Φεβρουάριο 2020 είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και από το 2022 εκπρόσωπός της στα Διεθνή και Ευρωπαϊκά θέματα.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο για την «Αρχιτεκτονική» της Ευρώπης και το ευρωπαϊκό δίκαιο – πλέον πρόσφατο βιβλίο του: «Υπάρχει ορίζοντας για την Ευρώπη;».Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Βανέσα Αρχοντίδου

Η Βανέσα Αρχοντίδου είναι επικοινωνιολόγος, μητέρα δύο αγοριών και μια γυναίκα που κυριολεκτικά «πήρε τα βουνά» και ως αλπινίστρια (ορειβάτης υψηλών υψομέτρων) έφτασε την άνοιξη του 2019 – με την πρώτη ελληνική γυναικεία ομάδα – στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. Παράλληλα, είναι Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και με αυτή την ιδιότητα, τον Ιανουάριο του 2022 ολοκλήρωσε με επιτυχία στην Ανταρκτική, την αποστολή Women For Climate: The Antarctica Expedition, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή.

Ως πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε επί σειρά ετών σαν υψηλόβαθμο στέλεχος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας σε πολυεθνικές εταιρείες και πλέον δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα ως Σύμβουλος. Ωστόσο, η προσωπική της εξέλιξη επηρεάστηκε από την αγάπη της για τη φύση, τον εθελοντισμό, την ορειβασία και τα μακρινά ταξίδια. Το 2004 έγινε μέλος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (Α.Ο.Σ), όπου ολοκλήρωσε τη Σχολή Αναρρίχησης και Χειμερινού Βουνού. Από τότε, στο πλαίσιο της ορειβατικής της δράσης έχει συμμετάσχει σε αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού με στόχο την επίτευξη του διεθνούς project “7 SUMMITS” έχει ταξιδέψει στις 7 ηπείρους και έχει καταφέρει να ανέβει στις υψηλότερες κορυφές τους. Tο 2022 απέκτησε και την πιστοποίηση του Mountain Leader.

Στα βουνά της Ελλάδας και του κόσμου εδραιώθηκε ο σεβασμός για τη φύση και η ανησυχία της για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Έτσι, τον Ιούλιο του 2020, ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “AWomanCanBe.org” που έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και προγραμμάτων με σκοπό την ενδυνάμωση των γυναικών σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως με στόχο την ενίσχυση του ρόλου τους στην πράσινη οικονομία, στην αειφόρο ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Σημαντικό έργο του οργανισμού είναι επίσης η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον τομέα της Αγροδιατροφής.

Γιώργος Αυτιάς

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Σάμο. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Έχει βραβευτεί το 2000 με την έλευση του ΕΥΡΩ από το Ίδρυμα Μπότση για τα ρεπορτάζ που αφορούσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το νόμισμα και τους Θεσμούς της. Το ίδιο έτος ανέπτυξε σε οικονομικό Συνέδριο των ΗΠΑ την σημασία του ΕΥΡΩ. Για την συμμετοχή του αυτή βραβεύτηκε και απο την Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων το 2001.

Σταθερό στέλεχος επί σειρά ετων στον ΑΘΗΝΑ 9,84, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, παρουσιαστής των καθημερινών πρωινών εκπομπών σε ALPHA, ALTER και ΣΚΑΙ. Εχει μεταβεί σε ΗΠΑ και Αυστραλία, όπου ενημέρωσε τους ομογενείς μας σε οικονομικά θέματα. Έχει εργαστεί στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ, τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και σειρά οικονομικών περιοδικών. Έχει γράψει 2 βιβλία για την οικονομία και το ασφαλιστικό και εκατοντάδες άρθρα για την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Ιωάννης Βεζυργιαννίδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή, όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά μέχρι και σήμερα. Αποφοίτησε από 1ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής και στη συνέχεια σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από 2023 φοιτά στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο όπλο των Τεθωρακισμένων, υπηρετώντας στην 211 Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ). Από το 2000 διατηρεί Τεχνικό Γραφείο με έδρα την Κομοτηνή και δραστηριοποιείται στη μελέτη, εμπορία και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) και έχει διατελέσει: Μέλος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Περιφερειακού Τμήματος Θράκης, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Μηχανολόγων Μηχανικών Ελλάδας, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής παρακολούθησης εθνικών και διεθνών προγραμμάτων του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης, τακτικό μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Αναπτυξιακού Νόμου και ενισχύσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τακτικό μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ροδόπης, μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας από το 2023 και έχει διατελέσει: Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Κομοτηνής και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Ροδόπης (πρώην ΝΟ.ΔΕ.)

Ελίζα Βόζεμπεργκ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε το 6ο Γυμνάσιο Κυψέλης. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Μάχιμη δικηγόρος από το 1982 με ειδίκευση στο ποινικό και το οικογενειακό δίκαιο. Συνήγορος πολιτικής αγωγής κατά των τρομοκρατών στην ιστορική και πολιτικού ενδιαφέροντος δίκη της 17 Νοέμβρη και στη δίκη του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (Ε.Λ.Α.). Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για 15 συνεχή έτη εκλεγόταν πρώτη γυναίκα Σύμβουλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Έχει εισηγηθεί ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά για τους νέους δικηγόρους και για την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου. Στις δικηγορικές εκλογές του 2002 ήταν υποψήφια πρόεδρος του ΔΣΑ, με εξαιρετικά τιμητικό αποτέλεσμα.

Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) και έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με καίριες εισηγήσεις.Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας.Μέλος του σωματείου γυναικών «Η Καλλιπάτειρα» και της «Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών». Αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και συμμετέχει σε τηλεοπτικές συζητήσεις για θέματα πολιτικού, κοινωνικού και νομικού ενδιαφέροντος.

Το Μάρτιο του 2004 συμπεριελήφθη στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Βουλευτής Α` Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας από τον Οκτώβριο του 2009 έως το Μάιο του 2012. Κατά την ίδια περίοδο ήταν τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας. Το 2013, ορίστηκε Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 και του 2019 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής με την ΝΔ. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM). Μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (ΤRΑΝ) που είναι αρμόδια για τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), αρμόδιας για τη διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και ιδίως για τη λήψη μέτρων σχετικών με την είσοδο και την κυκλοφορία προσώπων, το άσυλο και τη μετανάστευση. Μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ/ Τουρκίας.

Έχει καταθέσει πάνω από 200 ερωτήσεις για το μεταναστευτικό, πάνω από 150 ερωτήσεις για την τουρκική προκλητικότητα και τα εθνικά θέματα, πληθώρα ερωτήσεων για τις μεταφορές και τον τουρισμό και έχει κάνει 200 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εισηγήτρια σε σειρά σημαντικών Εκθέσεων, όπως η Έκθεση για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στον τομέα μετανάστευσης και ασύλου, η Έκθεση για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, η Έκθεση για την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και η Έκθεση για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Γιώργος Δακής

Ο Γιώργος Δακής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από την Κοζάνη, όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπήρξε μεταπτυχιακός υπότροφος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός του Υγειονομικού στο Στρατό Ξηράς.

Εξελέγη ως ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας το 2010 με ποσοστό 51,81%, Νομάρχης Κοζάνης το 2006 και Νομαρχιακός Σύμβουλος Κοζάνης το 1998. Ως αυτοδιοικητικός υπήρξε Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Μακεδονίας ΑΝΚΟ και Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Αναπτυξιακών Εταιρειών HELLADA.

Οι συνάδελφοί του τον έχουν τιμήσει εκλέγοντάς τον ως Αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (2002-2007) και ως Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης (1990-2007). Εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας το 2013 και διετέλεσε μέλος της Πολιτικής της Επιτροπής. Συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ως υποψήφιος Βουλευτής Κοζάνης το 2015 και το 2023. Σύζυγός του είναι η Ελένη Καραγιαννίδου, φιλόλογος, γιός του ο Κωνσταντίνος, ιατρός νευρολόγος και κόρη του η Ελίζα, φαρμακοποιός.

Ιωάννης Δεκόλης

Ο Ιωάννης Δεκόλης του Παύλου γεννήθηκε το 1958 στη Μικρή Γότιστα του Νομού Ιωαννίνων όπου και κατοικεί. Ως γόνος καθαρά κτηνοτροφικής οικογένειας, η κύρια ενασχόλησή του παραμένει η κτηνοτροφία, εκτρέφοντας μαζί με το γιο του 750 πρόβατα της αυτόχθονης φυλής Κατσικάς Ιωαννίνων.

Διατελεί Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου από την ίδρυσή της (2009), με σκοπό τη διατήρηση της ποιμενικής κτηνοτροφίας, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των μελών της, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από τη θέση αυτή βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τοπικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων των αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια του εξωτερικού (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία) για τη άρρηκτη σύνδεση της κτηνοτροφίας με το περιβάλλον.

Είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, στηρίζοντας τις ανάγκες και τα συμφέροντα του Έλληνα κτηνοτρόφου.

Πύρρος Δήμας

Ο Πύρρος Δήμας είναι τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης & Τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής με τρία παγκόσμια ρεκόρ. Υπήρξε σημαιοφόρος της Ελληνικής Ομάδας – Ολυμπιακοί Αγώνες Ατλάντα 1996 και Αθήνα 2004. Τιμητική διάκριση με τον “Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής” της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό. Έλαβε την τιμητική διάκριση “Αθλητής του Αιώνα” –  από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης Βαρών (IWF) (2005). “Πρεσβευτής των Παιδικών Χωριών SOS” διορισμένος από τον Διεθνή Οργανισμό “SOS Children’s Villages Federation” “Champion for Peace – “Πρωταθλητής για την Ειρήνη” διορισμένος από τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Διεθνή Οργανισμού “Peace and Sport”, Κ. Ζοέλ Μπουζου και του Επίτιμου Προέδρου Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό.

Τεχνικός Διευθυντής & Εθνικός Προπονητής ΗΠΑ – Ομοσπονδία Άρσης Βαρών ΗΠΑ, ΗΠΑ (2016 – έως σήμερα). Βουλευτής Επικρατείας (2012). Έφεδρος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού – Διευθυντής Γραφείου Αθλητισμού – υλοποίηση προγραμμάτων αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (1992-2012). Πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2010)

Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (IWF) (2022 – έως σήμερα). Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (2008 – 2021). Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (2021- έως σήμερα). “Πρεσβευτής της καταπολέμησης του ντόπινγκ στον αθλητισμό – διορισμένος από από τον Διεθνή Οργανισμό Anti – Doping Association (WADA) (2011). Ιδρυτής και Πρόεδρος του “Διεθνής Αθλητικού Ινστιτούτου Πύρρος Δήμας” (ISIPD), Μη κερδοσκοπικός Οργανισμός – Ελλάδα (2009)

Το όραμά του είναι η ανάπτυξη και προβολή του Ελληνικού Αθλητισμού μέσω δραστηριοτήτων κοινωνικής ευθύνης με εθνική και διεθνή προοπτική και οι στόχοι του είναι η προώθηση του ελληνικού αθλητισμού και η εκπαίδευση της Ολυμπιακής Παιδείας, του Fair Play και του Εθελοντισμού. Επισκέψεις Κοινωνικής Ευθύνης: Πολυάριθμες επισκέψεις σε Νοσοκομεία, ορφανοτροφεία και σχολεία για ενθάρρυνση στα παιδιά να αγαπούν τον αθλητισμό και να μεταδίδουν τις Ολυμπιακές Αξίες. Δεκάδες προσκλήσεις από τις δημόσιες αρχές, Ιδρύματα αλλά και από ιδιωτικές εταιρείες για να συμμετάσχει σε δραστηριότητες Κοινωνικής Ευθύνης.

Νόνη Δούνια

Η Νόνη Δούνια μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου και κατοικεί, μαζί με την οικογένειά της. Έλκει την καταγωγή της από τις Σπέτσες. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και Σχέδιο μόδας στη Σχολή Βελουδάκη. Έκανε πρωταθλητισμό στην κολύμβηση, με την ομάδα του Εθνικού Πειραιά, αλλά και στην υδατοσφαίριση, με την ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Καστέλλας.

Ασχολήθηκε επαγγελματικά με το χώρο της μόδας, όπου διακρίθηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και με τον χώρο της υποκριτικής και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (παρουσίαση πολυάριθμων εκπομπών στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, συμμετοχή σε σειρές μυθοπλασίας σε μεγάλα ιδιωτικά κανάλια κλπ), ενώ διατηρούσε και τη δική της επιχείρηση στο χώρο της εστίασης.

Από το 2015, συμμετείχε ενεργά στα κοινά και ανέπτυξε έντονη εθελοντική δράση, κινητοποιούμενη από τη θέλησή της να συμβάλλει στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας για τα παιδιά της, αλλά και όλους τους νέους. Κατήλθε, μάλιστα, στις εθνικές εκλογές του 2015, ως υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, φτάνοντας μια «ανάσα» από την εκλογή της.

Υπήρξε μέλος Δ.Σ. στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά. Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, με το συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη. Τον Ιούλιο του 2019 εξελέγη Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία, ούσα η πρώτη γυναίκα βουλευτής στον Πειραιά.

Τα 4 χρόνια της κοινοβουλευτικής της θητείας, υπήρξε Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, καθώς και της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα του αθλητισμού και οδικής ασφάλειας, πραγματοποιώντας συναντήσεις με πολλούς αρμόδιους φορείς, αρθρογραφώντας και μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για πολλά σχετικά ζητήματα. Υπήρξε εισηγήτρια σε πολλές εκδηλώσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια, για τη θέση της σύγχρονης γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, την ισότητα, την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, καθώς και κάθε μορφής βίας.

Ως βουλευτής, συμμετείχε, ακόμα, στις ομάδες Φιλίας Ελλάδας-Αυστραλίας, Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ελλάδας-Βουλγαρίας και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE PA).

Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023, ήταν εκ νέου υποψήφια Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ, διατηρώντας το εκλογικό της κοινό. Από τον Οκτώβριο του 2023, η Νόνη Δούνια συμπαρουσιάζει την εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!», στην τηλεόραση του ΜΕGA, ενώ εξακολουθεί να ασχολείται με την πολιτική, στηρίζοντας, με κάθε τρόπο, το έργο της Κυβέρνησης.

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963, ως γιος του Ανδρέα Εξαδάκτυλου και της Παναγιώτας Μουμτζή. Αποφοίτησε με άριστα από το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης το 1981 και απέκτησε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής της Θεσσαλονίκης το 1987. Στη συνέχεια, εξειδικεύτηκε στην πλαστική χειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατακτώντας τον τίτλο του εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού μεταξύ των ετών 1991-1996. Το 2000 απέκτησε το διδακτορικό του τίτλο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Από το 1996 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, είναι ενεργό μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών, ενώ έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρίας και Πρόεδρος του 11ου Συνεδρίου Πλαστικής & Επανορθωτικής. Από το 2011 έως το 2013 και από το 2014 έως το 2018 διατέλεσε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2019 έως το 2024 υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Επίσης, είναι μέλος της Δημοκρατικής Ανανέωσης Προόδου – Νέα Δημοκρατίας και της Οργανωτικής Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας από το 1981.

Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Αικατερίνη Μουζά και είναι πατέρας δύο κοριτσιών, της Άννας που είναι καθηγήτρια αγγλικής και της Λυδίας που είναι τελειόφοιτος ιατρικής.

Ανδρέας Ζαμπούκας

Ο Ανδρέας Ζαμπούκας γεννήθηκε στον κάμπο της Θεσσαλίας από αγροτική οικογένεια. Πήγε Γυμνάσιο στον Παλαμά, το Δήμο που χτυπήθηκε περισσότερο από τις πλημμύρες του «Ντάνιελ» και τελείωσε το 1ο Λύκειο Καρδίτσας. Το 1993 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία για να γίνει δημοσιογράφος αλλά δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην ιδιωτική εκπαίδευση για 20 χρόνια. Από το 2012 έστρεψε το ενδιαφέρον του στην επικοινωνία και τη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολήθηκε πλέον επαγγελματικά. Τα τελευταία δέκα χρόνια αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες και εφημερίδες όπου έχει διατελέσει αρχισυντάκτης και σύμβουλος έκδοσης (liberal.gr, protagon.gr, capital.gr, athensvoice.gr, Φιλελεύθερος, Το Βήμα, Τα Νέα, κτλ) . Επιπλέον, του έχουν παραχωρήσει δεκάδες συνεντεύξεις σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber, ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Guy Verhofstadt, o πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, η πρώην Πρύτανης της Σορβόννης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και πολλοί άλλοι.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, όπως και σε σεμινάρια που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι καλός γνώστης της λειτουργίας των ευρωπαικών θεσμών και των μηχανισμών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2019 έως σήμερα, διατέλεσε συνεργάτης του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί για κρίσιμα θέματα με πολλούς Υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και με ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζει στον Άλιμο, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Η κόρη του είναι φοιτήτρια και ο γιος του μαθητής Λυκείου.

Σπύρος Καρανικόλας

Ο Δρ. Σπύρος Καρανικόλας γεννήθηκε στην Αθήνα. Η καταγωγή του είναι από την Πάτρα και το Βόλο.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Αναβρύτων. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (L.L.M) στο Πανεπιστήμιο UCL στο Λονδίνο. Μετά από παγκόσμιο διαγωνισμό, έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις ακαδημαϊκές του σπουδές, λαμβάνοντας τον τίτλο του Υπότροφου Διδάκτορος Νομικής Ευρωπαϊκού Δικαίου (PhD). Έχει επίσης λάβει τιμητική διάκριση υποτροφίας από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών Institut des Hautes Etudes Européennes (IHEE). Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών συνεδρίων, καθώς επίσης έχει δημοσιεύσει αρκετά νομικά άρθρα και ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα με τίτλο: ‘Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου στην Ελληνική Ποινική Έννομη Τάξη’. Εργάζεται ως δικηγόρος, ενώ έχει εργαστεί με την ιδιότητα του Νομικού Συμβούλου – Εμπειρογνώμονα σε αρκετές επιτροπές αξιολόγησης της Ελληνικής Νομοθεσίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκπροσωπήσεις της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές και ευρωπαϊκές ομάδες εργασίας για την άσκηση πολιτικών που αφορούν τη νέα γενιά, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, όπως τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την ανεργία στους νέους.

Έχει υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον ως νομικός σύμβουλος στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών. Στις εθνικές εκλογές του 2023, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Θεόφιλος Καραχαλιος

Ο Θεόφιλος Καραχάλιος γεννήθηκε στο Λουτράκι Κορινθίας το 1959. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αρρένων Ηλιούπολης Αθηνών (1970-1976). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (1976-1982). Εξειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο Νοσοκομείο ΚΑΤ (Πανεπιστημιακή Oρθοπαιδική κλινική 1984-1989) και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Αθηνών (1989). Μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό σε θέσεις Registrar και Senior Registrar – Lecturer στο Bristol Royal Infirmary, Bristol University, Bristol UK (1990-1992). Υπηρέτησε σαν επιμελητής Β’ και Α’ ΕΣΥ στην Β Ορθοπαιδική και την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική κλινική του Νοσοκομείου ΚΑΤ (1992- 1998). Τον Νοέμβριο του 1998 εξελέγη επίκουρος Καθηγητής και το 2011 Καθηγητής πρώτης βαθμίδας της Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τον Ιούνιο του 2022 εξελέγη Διευθυντής της Ορθοπαιδικής κλινικής και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, Προέδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστήμων Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των οστών (2009-2010) και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (2015). Διετέλεσε Ταμίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ισχίου (2010-2018). Το 2017 έγινε ταμίας και το 2022 αντιπρόεδρος (πρόεδρος για το έτος 2025) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (μετά από εκλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Υπήρξε μέλος της ΟΝΝΕΔ Ηλιούπολης (1975-1982) και μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο σύλλογο φοιτητών Ιατρικής (ΣΦΙΑ) από το1976 έως το 1981. Διετέλεσε Τομεάρχης Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας για το Νομό Φωκίδας από 2012 έως 2014 και εκλεγμένος αντιπρόσωπος της περιφερειακής οργάνωσης Λάρισας σε πρόσφατα συνέδρια του κόμματος.

Στις εθνικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής του νομού Λαρίσης με την Νέα Δημοκρατία.

Έχει εκδώσει δύο διεθνή βιβλία στην αγγλική γλώσσα με τίτλο ‘Bone implant interface in Orthopaedic Surgery – From basic science to clinical application – Springer-Verlag” (Jan 2014) και Total Knee Arthroplasty. Long term outcomes – Springer-Verlag (May 2015). Τον Ιούλιο του 2013 ήταν ο διακεκριμένος συγγραφέας του διεθνούς περιοδικού Τhe Bone Joint Journal. Έχει δώσει 122 διαλέξεις και έχει οργανώσει 14 στρογγυλές τράπεζες σε διεθνή συνέδρια. Από το 2017 είναι co-Editor in Chief του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Hip International.

Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται ενεργά με το τένις, τους δρόμους μεγάλων αποστάσεων και την αυτόνομη κατάδυση (master scuba diver). Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας προσέφερε εθελοντική υπηρεσία, σαν ιατρός αθλητών και αγώνων στα αγωνίσματα στίβου.

Δημήτρης Κατσαούνης

Ο Δημήτρης Κατσαούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Aθήνα όπου και τελείωσε το σχολείο. Κατόπιν έφυγε για τις ΗΠΑ όπου σπούδασε με υποτροφία. Ειδικεύτηκε στην τεχνητή νοημοσύνη που ήταν τότε στα νηπιακά της στάδια. Τα επόμενα 20 χρόνια τα πέρασε στην Ελλάδα, όπου δούλεψε σε τράπεζες, ως διαπραγματευτής συναλλάγματος, επενδυτικός σύμβουλος, και για 8 χρόνια ήταν επικεφαλής ομάδας 250 συμβούλων Personal Banking.

Στον τραπεζικό χώρο βίωσε τόσο τη μεγάλη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ως αποτέλεσμα της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και τη μεγάλη κρίση χρέους από το 2010 και μετά. Είχε εν τω μεταξύ φτιάξει οικογένεια, παντρεύτηκε την Αγάπη με την οποία απέκτησε δυο γιους. Νιώθοντας ότι το μέλλον των παιδιών τους ήταν επισφαλές, πήραν τη μεγάλη απόφαση να ακολουθήσουν τη διαδρομή που επέλεξαν εκατομμύρια Έλληνες πριν από αυτούς, δηλαδή να μεταναστεύσουν.

Το 2015 λοιπόν, εν μέσω κρίσης μετακινήθηκαν στον Καναδά για να χτίσουν από την αρχή τη ζωή τους σε ένα σταθερότερο οικονομικό περιβάλλον με πιο ασφαλείς προοπτικές για τα παιδιά τους. Στο Μόντρεαλ ξεκίνησε από το μηδέν όπως όλοι οι μετανάστες. Εκεί κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι να δίδονται ίσες ευκαιρίες σε όλους, τους γηγενείς και τους νέους πολίτες.

Εργάστηκε αρχικά ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και σύντομα μεταπήδησε στο τομέα της τεχνολογίας. Κάθισε ξανά στα θρανία και πήρε νέο πιστοποιητικό στην Επιστήμη των Δεδομένων και την Τεχνητής Νοημοσύνη από το πανεπιστήμιο McGill. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος στο τμήμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών, με εξειδίκευση στους αυτοματισμούς και στην βελτιστοποίηση διαδικασιών.

Έχει αναπτύξει ευρύ εθελοντικό έργο στο πλαίσιο της ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ, μία από τις πολυπληθέστερες και ακμάζουσες ελληνικές παροικίες παγκοσμίως. Από το 2015 δραστηριοποιήθηκε ως δάσκαλος στα Σαββατιανά σχολεία, και ως μέλος της επιτροπής γονέων, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε θέσεις ευθύνης καθώς εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.

Η Κοινότητα είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί τους Έλληνες στο Μόντρεαλ εδώ και πάνω από 100 χρόνια και έχει υπό την ευθύνη της εκτός από πολιτιστικά κέντρα, συλλόγους και εκκλησίες, και τα περίφημα Ημερήσια και Σαββατιανά Ελληνικά σχολεία όπου εκκολάπτονται οι αυριανοί πρέσβεις του Ελληνισμού στο Καναδά.

Αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, καθώς τη θεώρησε ευκαιρία να δράσει ως γέφυρα μεταξύ του Ελληνισμού της διασποράς και της Ελλάδας στην Ευρώπη. Με πλήρη πίστη στις δυνατότητές του, είναι αποφασισμένος να πετύχει δείχνοντας συνεχώς τη δέσμευσή του προς τον Ελληνισμό και την Ευρώπη.

Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης γεννήθηκε στην Κρήτη. Σπούδασε Πολιτικές & Οικονομικές Επιστήμες στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αγγλία στο London School of Economics (M.Sc) και στο Πανεπιστήμιο του Reading (M.A) σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Στρατηγικής και Ασφάλειας στην Ευρώπη και Ευρωπαϊκής Ιστορίας και πολιτικής.

Δημοσίευσε τα βιβλία «Προβλήματα Δημοκρατίας», «Ελληνική Οικονομία σε κρίση – Μία πολιτική προσέγγιση» και «Συγκριτική Μελέτη της Πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή για το Κυπριακό Ζήτημα μέχρι την Ανεξαρτησία της Κύπρου». Ξεκίνησε την πολιτική του δράση ως μέλος της ΟΝΝΕΔ το 1974 και διετέλεσε Πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Μεγάλη Βρετανία.

Εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ηρακλείου το 1990. Από τότε εκλεγόταν βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέχρι το 2014. Διετέλεσε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, από το 2004 έως το 2007. Ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλη εμβληματική ιδιωτικοποίηση της χώρας μας με την εταιρεία Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Ήταν ο εισηγητής για την έκθεση της Συνθήκης του Μάαστριχ και της αναθεώρησής της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Έχει καταθέσει σειρά προτάσεων νόμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για την διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, τον τρόπο διενέργειας των δημοσκοπήσεων, τη διαφάνεια στον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων και προμηθειών.

Εκλέχτηκε Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2012. Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής και ορίστηκε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εκλέχθηκε πρόεδρος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Γεωργίας.

Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας και μέλος της Επιτροπής Περιφερειών, Γεωργίας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Ορίστηκε το 2019 γενικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης μετάβασης για την Πράσινη συμφωνία (Green Deal) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2021.

Βασίλης Κοντοζαμάνης

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ήταν Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα υγείας. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας (HERA).

Από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή διαχείριση της κρίσης της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα με την εποπτεία του συστήματος υγείας της χώρας ως Υφυπουργός και κατόπιν Αναπληρωτής Υπουργός, όπου πρωτοστάτησε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Έχει διατελέσει Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Επίσης, Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.

Έλαβε το πτυχίο του στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το μεταπτυχιακό του στην Πολιτική και Διοίκηση Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και MBA από το ALBA Graduate Business School. Έχει επίσης παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια σε θέματα Ηγεσίας, Διοίκησης Υπηρεσιών και Οικονομικών Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το London School of Economics και το INSEAD.

Ολγα Κουρή-Καλλέργη

H Ολγα Κουρή-Καλλέργη MD, διδάκτωρ της Ιατρικής ΕΚΠΑ, γεννήθηκε στην Κέρκυρα, οπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Αποφοίτησε από την Ιατρική της Ρώμης La Sapienza με άριστα. Ειδικεύθηκε στην Μαιευτική και Xειρουργική Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Τor Vergata. Εξειδικεύθηκε στην Εμβρυομητρική Ιατρική και τις εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου στο νοσοκομείο Winthrop του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU – USA). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια ως ομιλήτρια και έχει έντονη παρουσία στην επιστημονική αρθρογραφία.

Έχει βραβευθεί για την πολυετή κοινωνική προσφορά της και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Axion Hellas. Γνωρίζει Ιταλικά, Γαλλικά και Αγγλικά. Είναι παντρεμένη με τον Καθηγητή Χειρουργικής Χάρη Ιωαννίδη και έχει ένα γιο, τον Κωνσταντίνο.

Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά

Η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά γεννήθηκε στη Βέροια τον Ιούλιο του 1993. Είναι το τέταρτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας με γονείς εκπαιδευτικούς, τον Φώτη Κουτσουπιά και την Αναστασία Σιδηροπούλου. Έχει καταγωγή από Άγραφα, Νάουσα και Κερασούντα. Είναι παντρεμένη με τον Ιάκωβο Σαρμά, δικηγόρο Αθηνών, Βρυξελλών και Νέας Υόρκης.

Πτυχιούχος της Νομικής Θεσσαλονίκης σε ηλικία 22 ετών, έλαβε στη συνέχεια δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από τη Νομική Αθηνών, στο Δημόσιο Δίκαιο και στις Διεθνείς Νομικές Σπουδές και ένα τρίτο εξειδικευμένο master στο Intellectual Property & Information, Communication Technology Law, με κατεύθυνση στην τεχνητή νοημοσύνη στα συστήματα υγείας από τη Νομική του Πανεπιστημίου KU Leuven.

Είναι διδάκτορας Νομικής Αθηνών (2022) με θέμα διατριβής “Φορείς πληροφόρησης και λήψη αποφάσεων”, με την οποία επιχειρείται να τεθούν οι βάσεις ενός “Διοικητικού Δικαίου Πληροφόρησης”.

Από το 2015 είναι δικηγόρος σε δικηγορικές εταιρείες Αθηνών και Βρυξελλών για ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, φαρμακευτικού δικαίου και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, εργάστηκε σχεδόν επτά χρόνια σε μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες των Αθηνών (Κυριακίδης – Γεωργόπουλος) και από το 2022 εργάζεται στις Βρυξέλλες, αρχικά στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Keller & Heckman στο δίκαιο τροφίμων, χημικών και φαρμάκων και τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και εν συνεχεία στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Sidley Austin, την 8η μεγαλύτερη δικηγορική εταιρεία παγκοσμίως, σε θέματα υγείας και τεχνητής νοημοσύνης. Έχει επίσης εργαστεί (Schuman Traineeship) και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στο Τμήμα Διαχείρισης Συμβάσεων, Προμηθειών και Χορηγιών.

Μιλάει 4 γλώσσες, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα σε νομικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο νομικής θεματολογίας. Ταυτόχρονα, από το 2022 είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Rythmisis, που στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και της συνεργασίας μεταξύ δικηγόρων και τεχνικών επιστημόνων στους τομείς τεχνητής νοημοσύνης, προσωπικών δεδομένων και ψηφιακής διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Επίσης, από το 2021 συμπαρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή “The Life after Law School”, με συνεντεύξεις από καταξιωμένους νομικούς αναφορικά με τη σταδιοδρομία τους μετά την αποφοίτηση από τη Νομική Σχολή.

Θεοπίστη Κρυσταλλίδου

Η Πίστη Κρυσταλλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας με προσφυγικές ρίζες. Σπούδασε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2016 κατοικεί στον Πειραιά.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και έχει δύο πτυχία, καθώς είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Από το 2009 έως σήμερα εργάζεται ως διοικητική υπάλληλος σε Μονάδες Υγείας και έχει υπηρετήσει σε Νοσοκομεία στην Πτολεμαΐδα και στην Αθήνα. Μέλος της οικογένειας της Νέας Δημοκρατίας από τα νεανικά της χρόνια, δραστηριοποιήθηκε πολιτικά σε μικρή ηλικία ξεκινώντας από τη ΜΑΚΙ και στη συνέχεια ως φοιτήτρια στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΟΝΝΕΔ.

Επιστρέφοντας στον τόπο καταγωγής της ασχολήθηκε ενεργά με τα τοπικά ζητήματα μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκλέχτηκε τρεις φορές Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Εορδαίας και κατά το χρονικό διάστημα από το 2010 έως το 2014 ήταν Πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Δήμου, με αρμοδιότητες την Κοινωνική Πολιτική και τον Πολιτισμό. Διετέλεσε επίσης μέλος της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το 2018 εκλέχτηκε στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και στις νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις του 2023 ήταν μέλος των Επιτροπών Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας.

Από το 2019 έως σήμερα είναι Γραμματέας Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας. Η Γραμματεία αυτά τα πέντε χρόνια έχει επιτελέσει πλούσιο έργο μέσα από πολύμορφες δράσεις που υλοποιεί τόσο αυτόνομα όσο και σε συνεργασία με την ΟΝΝΕΔ, άλλες Γραμματείες του κόμματος, θεσμικούς φορείς και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Πέρα από το έργο της ως Γραμματέας Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας, είναι ενεργό μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς είναι πρόεδρος της ΑΜΚΕ «WinCancer». Μετά την απώλεια του συζύγου της Δημήτρη Σιάχου, ανέλαβε την ευθύνη να συνεχίσει το έργο που αυτός είχε ξεκινήσει με το Win Cancer. Μια προσπάθεια που αποσκοπεί στο να μετουσιωθεί ο προσωπικός πόνος και αγώνας με τη δύναμη του εθελοντισμού σε κάτι συλλογικό, που θα δίνει δύναμη στους πάσχοντες και τους οικείους τους και θα συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος εξελέγη πρώτη φορά ευρωβουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 2019 και ανήκει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, της Επιτροπής Αναφορών και αναπληρωτής συντονιστής στην Υποεπιτροπή Δημόσιας Υγείας, ενώ έχει διατελέσει και συντονιστής της Ειδικής Επιτροπής για την Πανδημία Covid-19.

Επίσης, είναι μέλος της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο και μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μασρέκ. Επιπλέον, είναι αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τέλος, είναι Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αναπηρία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ευρωκοινοβούλιο με περισσότερες από 1063 τροπολογίες, πάνω από 100 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και περισσότερες από 80 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, προώθησε τις αξίες της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, της περιφερειακής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Για το κοινοβουλευτικό του έργο, έχει βραβευθεί ως Ευρωβουλευτής της χρονιάς στον τομέα της υγείας από το περιοδικό The Parliament Magazine το 2023, αλλά και ως “Ανερχόμενος Νέος Ευρωβουλευτής” για το σύνολο της κοινοβουλευτικής του θητείας από το ίδιο περιοδικό το 2024, ενώ για τη συνεισφορά του στον τομέα των σπάνιων παθήσεων έχει βραβευτεί το 2023 από τον Οργανισμό σπάνιων παθήσεων Eurordis.

Είναι ιατρός και από το 2014 κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών. Το 2016 απέκτησε ειδικότητα στην Ψυχιατρική, εργάστηκε ως επιμελητής Β’ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ και από το 2022 είναι υποψήφιος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τέλος, έχει διατελέσει, επί σειρά ετών, μέλος των Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ENIL) για τα ανάπηρα άτομα και του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας i-living καθώς και συνιδρυτής του.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Δραστηριοποιείται ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η πολιτική του διαδρομή ξεκίνησε ως ιδρυτικό μέλος της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ), ενώ το 1984 εξελέγη Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και από τότε ανελλιπώς, μέχρι το 2019, όταν και εξελέγη ευρωβουλευτής. Είναι ο πρώτος εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής έχει διατελέσει Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για τον Αθλητισμό, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ. Επίσης, έχει διατελέσει Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γραμματέας Πολιτισμού και Τομεάρχης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Από τον Ιούλιο του 2019, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξελέγη Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια, ενώ είναι επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET), της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας (SEDE), της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ (D–US) και αναπληρωματικό μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις ΕΕ–ΝΑΤΟ.

Ελεονώρα Μελέτη

Η Ελεονώρα Μελέτη γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1978 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε τίτλο σπουδών στην Ιταλική φιλολογία από το πανεπιστήμιο της Φεράρα στην Ιταλία. (Universita degli studi di Ferrara).

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜE σε ιδιωτική σχολή, ενώ σήμερα είναι δευτεροετής φοιτήτρια του τμήματος Ψυχολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Μιλάει πέντε ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά -πιστοποιημένα, και αραβικά). Τον Απρίλιο του 2000 ξεκίνησε να εργάζεται ως μεταφράστρια σε περιοδικά και τύπο, μεταφράζοντας επιστημονικά άρθρα και διεθνείς ειδήσεις, μία ασχολία που συνεχίζει μέχρι και σήμερα εστιάζοντας στη μετάφραση – απόδοση θεατρικών έργων.

Από τον Οκτώβριο του 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος – παρουσιάστρια σε μεγάλα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, ξεκινώντας τη πορεία της ως ρεπόρτερ και συντάκτρια διεθνών ειδήσεων. Σήμερα, 23 χρόνια μετά, έχει καθιερωθεί στο χώρο παρουσιάζοντας με επιτυχία δελτία ειδήσεων, ψυχαγωγικά μαγκαζίνο, εκπομπές συνεντεύξεων και εκπομπές κοινωνικής έρευνας.

Έχει αρθρογραφήσει για περισσότερα από δέκα χρόνια, σε δημοφιλή sites σε Ελλάδα και Κύπρο κάνοντας αίσθηση με την αιχμηρή της πένα και τα ιδιαίτερα κείμενα της. Aκολουθώντας την τάση της εποχής, τον τελευταίο χρόνο επιμελείται δημοσιογραφικά και παρουσιάζει μία σειρά podcasts γύρω από την επιτακτική κοινωνική επικαιρότητα με μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Toν Οκτώβριο του 2021, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Διόπτρα» κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Γυναίκα ψάχνει», το οποίο πέρασε στη λίστα των best sellers, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα 17.000 αντίτυπα. Το βιβλίο πραγματεύεται, μέσα από προσωπικά βιώματα και ημερολογιακή αφήγηση, τον πολυσύνθετο και απαιτητικό ρόλο της γυναίκας σε μία κοινωνία που πλήττεται από φυλετικές παθογένειες και στερεότυπα.

Στις 22 Μαίου 2024, αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της, με τίτλο «Το όνειρο μου ήταν πάντα ένα μωβ ποδήλατο». Τo βιβλίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και περιγράφει το ταξίδι της ίδιας, προς την ψυχική ανθεκτικότητα και τη θεραπεία από το τραύμα της συναισθηματικής κακοποίησης, για το οποίο η Ελεονώρα Μελέτη έχει τοποθετηθεί δημόσια.

Αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς παρουσίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, γνωστή για τη δυναμική και αντισυμβατική προσωπικότητά της. Για το λόγο αυτό, οι συμμετοχές της σε συνέδρια, ημερίδες ψυχικής υγείας και δράσεις με στόχο τη γυναικεία ενδυνάμωση, είναι δεκάδες. Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Θοδωρή Μαροσούλη και μητέρα ενός κοριτσιού 6 ετών, της Αλεξάνδρας – Ωκεανίδας. Τον ελεύθερο χρόνο της, ασχολείται με τον αθλητισμό έχοντας ως αγαπημένες δραστηριότητες την ιστιοσανίδα, το θαλάσσιο και αλπικό σκι.

Γιώργος Μουρούτης

Ο Γιώργος Μουρούτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972, κατάγεται από τη Γορτυνία Αρκαδίας και είναι εκδότης και δημοσιογράφος. Είναι Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του ThePresident.gr, σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό ONE, καθώς και επικεφαλής του Εκδοτικού Οίκου ΑΘens Bookstore Publications, που μεταξύ άλλων κατέχει τα εκδοτικά δικαιώματα του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα, του Μπρους Σπρίνγσκτιν, του αείμνηστου Μάθιου Πέρι, ενώ έχει εκδώσει τη βιογραφία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της εμβληματικής δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Έχει μακρά εμπειρία στον χώρο της επικοινωνίας, έχοντας εργαστεί σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όπως στη McCann Erickson και τη BBDO. Ως επικοινωνιολόγος κατά την περίοδο αυτή, είχε την ευθύνη της επικοινωνιακής στρατηγικής εταιρειών και οργανισμών, όπως του Ομίλου ΟΤΕ/COSMOTE, της Pfizer, της Microsoft, της Coca Cola, της ΝΟΚΙΑ κ.α.. Αντίστοιχα έχει εργαστεί και στον χώρο των media, ως συνιδρυτής και υπεύθυνος ανάπτυξης του Liberal.gr και ως στέλεχος επικοινωνίας των Τεχνικών Εκδόσεων και του ραδιοφωνικού σταθμού Εν Λευκώ.

Το 2009, ανέλαβε την ευθύνη της επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού και ορίστηκε μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκε και στο Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. ως εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου.

Την περίοδο 2009-2012 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και του αν. Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια (2012-2015) ορίστηκε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, έχει σπουδάσει Marketing Management στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη στο Αν. Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι κάτοχος Diploma στο Digital Marketing από το Alba και παράλληλα μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, του IAB (Interactive Advertising Bureau), καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Ιστορικού Συλλόγου “Οι φίλοι του Αγίου Όρους”.

Διονύσιος – Φρέντης Μπελέρης

Γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στη Χειμάρρα. Είναι παντρεμένος με την Αντωνία Τάτου και έχει δύο παιδιά, την Ερμιόνη και τον Πέτρο. Η οικογένειά του υποχρεώθηκε να του δώσει το όνομα Φρέντης διότι το κομμουνιστικό καθεστώς Χότζα δεν επέτρεπε να έχουν ελληνικά ονόματα. Στο τέλος του 1990, με την κατάρρευση του καθεστώτος στην Αλβανία και το άνοιγμα των συνόρων, πήρε το δρόμο για την Ελλάδα μαζί με δεκάδες χιλιάδες Βορειοηπειρώτες. Μόλις έφτασε, βαφτίστηκε στη Ζάκυνθο και πήρε το όνομα Διονύσιος. Εργάστηκε για 4 χρόνια στη Ζάκυνθο και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου είχε εταιρεία υδραυλικών εγκαταστάσεων για μια εικοσαετία. Παράλληλα σπούδαζε στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2015 επέστρεψε και ζει στη Χειμάρρα όπου δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε το 1992 με τη δημιουργία της Ένωσης Χειμαρριωτών, της οποίας διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος. Από το 2009 είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της οργάνωσης «Δημοκρατική Ένωση Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ» που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Από τον Αύγουστο του 2014, με την επιστροφή του στη Χειμάρρα, δραστηριοποιήθηκε στο Τοπικό της Παράρτημα ως Πρόεδρος.

Από το 2015 είναι αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Στις 22 Δεκεμβρίου 2022 είχε την τιμή και χαρά να υποδεχθεί και να καλωσορίσει στην Χειμάρρα τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια μοναδική στιγμή εθνικής ανάτασης για τον Ελληνισμό της Χειμάρρας. Στόχος και μέλημά του στην κοινωνική και πολιτική ενασχόλησή του είναι η εξασφάλιση για κάθε Βορειοηπειρώτη των δικαιωμάτων τους στις πατρογονικές εστίες τους στην Αλβανία και η εν γένει υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνισμού. Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2023 κατήλθε υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας.

Στις 12 Μαΐου 2023, δύο ημέρες πριν τις εκλογές, συνελήφθη και κλείστηκε στη φυλακή με μία κατασκευασμένη κατηγορία. Παρά τη φυλάκισή του και το καθεστώς τρομοκρατίας που επικρατεί, οι Χειμαρριώτες τον εξέλεξαν Δήμαρχο Χειμάρρας. Έκτοτε και για 11 μήνες είναι φυλακισμένος και δεν του αναγνωρίζεται το τεκμήριο αθωότητας, σύμφωνα με τη δημοκρατική αρχή που ορίζει ότι οι πολίτες ψηφίζουν για τους τοπικούς τους άρχοντες. Τον Μάρτιο του 2024 το αλβανικό δικαστήριο τον καταδίκασε χωρίς στοιχεία σε δύο χρόνια φυλάκισης. Εκκρεμεί η δίκη του στο εφετείο.

Γεώργιος Μπλιούμης

Ο Πτέραρχος (Ι) ε.α Γεώργιος Μπλιούμης είναι Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ. Γεννήθηκε το 1962 στην Ελασσόνα Λάρισας. Εκεί μεγάλωσε και τελείωσε το Λύκειο το 1979. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους. Αποφοίτησε από τη Σχολή τον Ιούνιο του 1983 ως Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος.

Τοποθετήσεις – Καθήκοντα: 1983- 89 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισα / 337 Μοίρα Ιπτάμενος σε Α/Φ Αναχαίτισης F-4E. 1990- 98 111 ΠΜ – Ν. Αγχίαλος / 330 Μοίρα Ιπτάμενος – Δκτής Σμήνους και Αξκός Επιχειρήσεων σε Α/Φ F-16C/D. 1998- 01 ΑΤΑ – Λάρισα / Δνση Αεράμυνας .2002- 04 110 ΠΜ – Διοικητής 346 Μοίρας Α/Φ F-16C/D. 2004- 07 H.Q SACT-TRANSFORMATION / NORFOLK – VIRGINIA – USA επιτελής NATO NETWORK ENABLE CAPABILITIES {NNEC} & IINTELLIGENCE SUPERIORITY ICT. 2007- 08 Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) Λάρισα Δντής Επιχειρήσεων. 2008- 13 110 ΠΜ -Λάρισα Υποδιοικητής – Δντης Επχ Σχεδίασης – Σχεδίων – Ασκήσεων του ΑΤΑ – Διοικητής 110 Πτέρυγα Μάχης 2013- 15 Δντης Α’ Κλάδου Επιχειρήσεων ΑΤΑ -Επιτελάρχης 2015- 17 Δντης Δ’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) – Αθήνα / (Πολιτικής – Εξοπλιστικών Προγραμμάτων -Οργάνωσης – Εφοδιασμού – Οικονομικών). 2017- 19 Αρχηγός Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) – Λάρισα. 2019- 22 Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) – Αθήνα.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου, έχει φοιτήσει σε αρκετά σχολεία και σεμινάρια της ειδικότητάς του. Έχει τιμηθεί με τα παράσημα και μετάλλια του βαθμού του, καθώς και με το παράσημο THE LEGION OF MERIT των ΗΠΑ. Συμμετοχή σε πληθώρα ασκήσεων – συσκέψεων και εκπαιδεύσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό { Εθνικές ασκήσεις, ασκήσεις με αεροσκάφη σε Ευρώπη, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία.

Αναβάθμιση όλων των προγραμμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας και ενίσχυσής της, με νέα αεροσκάφη – οπλικά συστήματα και όπλα, κάνοντας έτσι άλμα της Πολεμικής Αεροπορίας στο μέλλον μετά από 15 χρόνια στέρησης, τα κυριότερα εξ αυτών είναι : Έναρξη – Ολοκλήρωση προγραμμάτων αεροσκαφών RAFALE όπλων τους, Αναβάθμιση αεροσκαφών F-16 σε F-16 VIPER, Δημιουργία Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα με αεροσκάφη Τ-6 και Μ-346, Έναρξη υποψηφιότητας προγράμματος αεροσκαφών F-35, Εν συνεχεία Υποστήριξη αεροσκαφών MIRAGE 2000-5, F-4, C -27, C-130, ελικοπτέρων SUPER PUMA, Εν συνεχεία Υποστήριξη όλων των Όπλων Αέρος – Αέρος και Αέρος – Εδάφους ,Κατασκευή νέων οικημάτων για το προσωπικό και τις οικογένειές του, Αγορά νέων οχημάτων, Δημιουργία προγράμματος WINGS INN για όλο το προσωπικό, Πτητικό Επίδομα, Δημιουργία νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ( ΜΕΘ) στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ,Αγορά ιατρικού εξοπλισμού- νέων ιατρικών οργάνων – μηχανημάτων και Ανακαίνιση Κλινικών και Αμφιθεάτρου στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, Κατασκευή έργων και Διαδρόμων στις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, κ.ά.

Έχει συμπληρώσει συνολικά 4000 ώρες σε Α/Φ T-41D, T-37B/C , T-2E, F-4E και F-16 C/D block 30, 50, 52+, 52+ advanced κ.ά.

Νικόλαος Ναούμης

Γεννημένος από αγροτική οικογένεια της Αιτωλοακαρνανίας, ο Νίκος Ναούμης αποτελεί ζωντανό παράδειγμα θάρρους και αστείρευτης δημιουργικότητας. Η ζωή του Νίκου Ναούμη δεν ακολούθησε μια συμβατική πορεία. Παρότι η όραση του έσβησε πριν από 20 χρόνια, τα όνειρά του παρέμειναν φωτεινά.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο ΕΚΠΑ, εστιάζοντας στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Διατέλεσε αναπληρωτής γραμματέας ΑμεΑ της ΟΝΝΕΔ, ενώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης της Νέας Δημοκρατίας.

Η θητεία του ως δημοτικός σύμβουλος στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, η αρθρογραφία του σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αγγίζοντας καίρια κοινωνικά, πολιτικά και διεθνή ζητήματα, καθώς και η εστίαση στα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία, μαρτυρούν μια αστείρευτη δίψα για προσφορά.

Ως συγγραφέας, ο Νίκος Ναούμης έχει χαρίσει στο κοινό ένα μυθιστόρημα, ενώ παράλληλα είναι εκδότης δέκα έργων ποίησης, πεζού λόγου και παραμυθιών. Η μουσική παραγωγή ολοκληρώνει το πλούσιο πορτρέτο του, αποκαλύπτοντας έναν άνθρωπο πολυπράγμονα και ασυγκράτητα δημιουργικό. Παράλληλα, η ακτιβιστική του δράση εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, αποτελώντας φωνή διεκδίκησης και αισιοδοξίας.

Ο Νίκος Ναούμης μάς υπενθυμίζει πως η θέληση και η επιμονή δεν φέρουν όρια. Η φωνή του γίνεται η φωνή όσων ονειρεύονται ένα μέλλον ισότητας και συμπερίληψης.

Ορέστης Ομράν-Κουκουβιτάκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Β’ Πειραματικού Λυκείου και της Νομικής Σχολής της Αθήνας, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Σικάγο με υποτροφία. Είναι διδάκτωρ Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου.

Διεθνής δικηγόρος Αθηνών, Βρυξελλών, Αγγλίας και Νέας Υόρκης, ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες ως εταίρος σε μεγάλη διεθνή δικηγορική εταιρεία, ενώ είναι επικεφαλής του ελληνικού τμήματός της. Συμβουλεύει ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών και των κατασκευών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έχει συμμετάσχει ως εξωτερικός νομικός σύμβουλος σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές συναλλαγές στον κλάδο της ενέργειας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικοποιήσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων, σύνθετων χρηματοδοτήσεων, έργων ΑΠΕ και ηλεκτρικής διασύνδεσης. Συμβουλεύει επίσης την Ελλάδα και άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εθνικών Αρχών και σε συναφείς δικαστικές διαδικασίες ενώπιον των Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι επικεφαλής του Διεθνούς Βραχίονα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ International). To 2016 ήταν ιδρυτικό μέλος του Brain Gain, μιας Πρωτοβουλίας Αποδήμων Ελλήνων, που έχει ως στόχο την ένωσή τους με τη χώρα και τη δημιουργική αξιοποίηση τους στην εθνική προσπάθεια.

Είναι αναγνωρισμένος από πληθώρα διεθνών οργανισμών αξιολόγησης δικηγόρων (Chambers, Legal500, IFLR) ως ένας από τους κορυφαίους διεθνείς δικηγόρους χρηματοοικονομικού δικαίου, δικαίου ενέργειας και δικαίου ανταγωνισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Συμμετέχει ως ομιλητής σε επιχειρηματικά και νομικά συνέδρια και διδάσκει ως επισκέπτης λέκτορας σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Επίσης, αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο επί διεθνών και ελληνικών οικονομικών, ενεργειακών και κοινωνικών ζητημάτων, ενώ το 2023 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «25+1 Ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση» από τις Εκδόσεις Ι.Σιδέρης. Αποφάσισε να είναι υποψήφιος γιατί θέλει να συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που γνωρίζει καλά, όπως αυτό των Βρυξελλών.

Ανδρούλα (Άντρη) Παράσχου

Η Ανδρούλα Παράσχου είναι 28 ετών και έχει ελληνοκυπριακή καταγωγή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα ενώ κατάγεται από τα ιστορικά χωριά της Κύπρου, την Ανάγυια και το Επισκοπειό, της επαρχίας Λευκωσίας. Προέρχεται από οικογένεια εκπαιδευτικών με γονείς φιλολόγους και αδερφή δασκάλα, η ίδια ωστόσο επέλεξε τη Νομική.

Σπούδασε στο τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετά την αποφοίτησή της ολοκλήρωσε την άσκησή της στην Θεσσαλονίκη, όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά. Από το 2021 είναι δικηγόρος και η νεότερη εταίρος στη δικηγορική εταιρεία «Θοδωρής Καραγιάννης και Συνεργάτες», με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, έχει φοιτήσει στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφυγικού δικαίου (“Master in Human Rights and Migration Studies”). Λόγω της εξειδίκευσής της, έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την ευάλωτη ομάδα των ασυνόδευτων ανηλίκων και με τον τομέα της παιδικής προστασίας.

Ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια είχε έντονη πολιτική ενασχόληση. Έχει διατελέσει Υπεύθυνη Οργάνωσης και Υπεύθυνη Τμήματος της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ Νομικής, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής και αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της ΟΝΝΕΔ από το 2015, έχει εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή και έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης στο συντονιστικό γραφείο της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, ως Υπεύθυνη Οργανωτικού και στο παρόν ως Υπεύθυνη Δικαιοσύνης και Διαφάνειας.

Βούλα Πατουλίδου

Η Βούλα Πατουλίδου γεννήθηκε στον Τριπόταμο Φλώρινας το 1965. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Ζαρζαβατσίδη και έχουν έναν γιο. Είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση. Στις 6 Αυγούστου του 1992 έγινε η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα χρυσή Ολυμπιονίκης στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες.

Στις εκλογές του 2019 και 2023 για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση βγήκε πρώτη πανελλαδικά σε ψήφους με τον συνδυασμό “Αλληλεγγύη” του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος την όρισε Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχει ζήσει είναι η ύψιστη διάκριση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά της στον Ελληνικό Αθλητισμό.

Διετέλεσε: Πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής & Marketing Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος στην Μονή Λαζαριστών, Πρόεδρος στην Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», Ειδικός Σύμβουλος Αθλητισμού στην ΓΓΑ – Υφυπουργείο Αθλητισμού, πρόεδρος και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών,ιδρυτικό μέλος του Παγκοσμίου Συλλόγου Ολυμπιονικών, Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με 4ετή θητεία, Μέλος της Επιτροπής Ολυμπισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, Τομεάρχης Προαγωγής Εθελοντισμού στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Την έχουν τιμήσει ως Επίτιμο Δημότη με το κλειδί της πόλης περισσότεροι από 40 Δημοτικοί άρχοντες. Της έχει απονεμηθεί βραβείο από την UNESCO για την προσφορά της στον αθλητισμό και στην εκπαίδευση. Είναι Πρέσβειρα Τουρισμού στο Πρόγραμμα “EDEN’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει γράψει ένα βιβλίο για τη δική της ονειρεμένη διαδρομή στον ελληνικό αθλητισμό με τίτλο «Έκρηξη Ψυχής» και ένα παιδικό παραμύθι με τίτλο «Για την Ελλάδα», θέλοντας να δώσει στα παιδιά να κατανοήσουν το μεγαλείο της αθλητικής άμιλλας αλλά και το μεγαλείο της χώρας μας.

Άννα-Μαρία Ρογδάκη

Γεννήθηκε στην Πάτρα το Φεβρουάριο του 1974, είναι έγγαμη και έχει μία κόρη ηλικίας 23 ετών. Σπούδασε Κλασσικό́ Πιάνο, Ιστορία της Μουσικής και Φωνητική́, ενώ είναι διπλωματούχος σολίστ πιάνου με τιμητικές διακρίσεις και αριστεία.

Από το 1993 εργάσθηκε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και μετέπειτα στον ΔΕΔΔΗΕ, ως διοικητική́ υπάλληλος, θέση από την οποία παραιτήθηκε για να ασχοληθεί́ με τη μεγάλη της αγάπη, την δημιουργία. Αφού παρακολούθησε μαθήματα διακοσμητικής στο Λονδίνο, ίδρυσε μαζί με το σύζυγό της την εταιρία διοργάνωσης εκδηλώσεων με την επωνυμία “Rogdaki events trademark”. Η εταιρία, έχει λάβει παγκόσμιες διακρίσεις για την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών της, με σημαντικότερη την απονομή του πρώτου βραβείου παγκοσμίως ως “Best International Destination Wedding Planner”, που έγινε στην Τοσκάνη της Ιταλίας το 2019.

Είναι κόρη της αείμνηστης Αχαιής πολιτικού Κούλας Ρογδάκη, η οποία υπήρξε υποψηφία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 1996 και το 2000 και ιδρύτρια εν έτει 1991 της Ένωσης Γυναικών Πάτρας, του μεγαλύτερου αριθμητικά σωματείου γυναικών στη νοτιοδυτική Ελλάδα, που αριθμεί περισσότερα από 5000 μέλη. Η Άννα Μαρία συνεχίζει ως Πρόεδρος του παραπάνω σωματείου το έργο της μητέρας της.

H Ένωση Γυναικών Πάτρας έχει καταφέρει να σταθεί έμπρακτα δίπλα στην πολιτεία και τους πολίτες, υποστηρίζοντας νοσοκομεία, ιδρύματα και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Tο σωματείο διοργανώνει εκδηλώσεις και συζητήσεις ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, στη βία κατά των γυναικών και τα τρία τελευταία χρόνια έχει σταθεί δίπλα σε περισσότερες από σαράντα γυναίκες θύματα βίας, παρέχοντάς τους ψυχολογική, οικονομική και νομική υποστήριξη. H EΓYΠA συμμετέχει σε πανευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και από το 2019 έχει καταφέρει να εμπνεύσει και να υποστηρίξει γυναίκες σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ», με έδρα την Πάτρα.

Βασίλης Σακελλάρης

Ο Βασίλης Σακελλάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό στα Οικονομικά και τη Διοίκηση του τομέα Υποδομών από το University College London. Έκτοτε ζει και εργάζεται στο Λονδίνο στους τομείς της ενέργειας, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και μεταφορών, αρχικά στη μεγαλύτερη εταιρία διανομής φυσικού αερίου και έπειτα ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων με έμφαση την ενεργειακή μετάβαση, τη στρατηγική και το μετασχηματισμό εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πλέον είναι στέλεχος του Οργανισμού Αυτοκινητοδρόμων του Ηνωμενου Βασιλείου, στον τομέα της εξοικονόμησης και βελτιστοποίησης κόστους κατασκευαστικών έργων.

Το 2014 εκλέγεται Αντιπρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EDS) για δύο θητείες, ενώ το διάστημα 2021-2022 συμμετέχει για πρώτη φορά στο Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ ως Αναπληρωτής Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων.

Παράλληλα, το 2021 εξελέγη Ταμίας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) και τον Ιούνιο του 2022 ορίζεται Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ.
Τον Ιούνιο του 2023, εκλέγεται αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας του ΕΛΚ.

Σωτήριος Σέρμπος

O Σωτήριος Κ. Σέρμπος υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Αριστούχος υπότροφος τoυ Κολλεγίου «Ανατόλια», σπούδασε Πολιτική Επιστήμη με έμφαση στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (BA). Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics and Political Science (MSc). Αριστούχος υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με ερευνητικό πεδίο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Την περίοδο 2014-2015 ήταν ακαδημαϊκός υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο πεδίο των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ και των κρίσεων σε Ευρωζώνη και Ουκρανία (Johns Hopkins SAIS, EU Center of Excellence University of Pittsburgh). Το 2018, στην εθνική καμπάνια προαγωγής των ελληνοαμερικανικών σχέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, εκπροσώπησε τον τομέα της Εκπαίδευσης.

Εργάστηκε ως διπλωματικός σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ως Επιστημονικός Διευθυντής Σχεδιασμού Πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών και ως ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Μακεδονίας – Θράκης. Δίδαξε Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Διεθνείς Σχέσεις στο American College of Thessaloniki. Συνεργάστηκε με τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα Konrad Adenauer και Friedrich Ebert. Δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα των διεθνών συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στο πεδίο της ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση σε Τουρκία, ΗΠΑ, ΕΕ. Παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία και πατέρας του Νεκτάριου.

Σούλογλου Νουρτζάν

Γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1981 και ολοκλήρωσε το Δημοτικό Σχολείο στο Δίστομο Βοιωτίας. Στη συνέχεια η οικογένειά της επέστρεψε στην Ξάνθη, όπου και φοίτησε στο 4ο Γυμνάσιο και ακολούθως στο 3ο Λύκειο Ξάνθης. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο έλαβε και το Πτυχίο της Ιατρικής. Ακολούθως έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής Ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Έχει υπηρετήσει ως Αγροτική Ιατρός στο Κέντρο Υγείας Διστόμου και επί θητεία στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αντίκυρας Βοιωτίας. Μετά τη λήψη της Ειδικότητας, εργάσθηκε ως Επικουρική Ιατρός στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου Ροδόπης και πλέον κατέχει τη Θέση Επιμελήτριας Β’ Γενικής Ιατρικής στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αμβροσίας Ροδόπης. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης.

Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με το χορό και τη ζωγραφική.  Μιλά καλά Αγγλικά και έχει βασικές γνώσεις Γαλλικών.

Μαρία Σπυράκη

Η Μαρία Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ. Είναι πλήρες μέλος της επιτροπής Βιομηχανίας, Ενέργειας και Έρευνας και της επιτροπής για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων. Είναι επίσης συμπρόεδρος του Intergroup για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή.

Στην παρούσα θητεία αξιολογήθηκε πρώτη μεταξύ των 21 Ελλήνων ευρωβουλευτών για το κοινοβουλευτικό της έργο σύμφωνα με τον δείκτη BCW, δεύτερη Ελληνίδα στην επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταξύ των 20 πιο επιδραστικών πολιτικών για το περιβάλλον στην Ένωση, σύμφωνα με το δείκτη EUmatrix. Το 2019 ανακηρύχθηκε ευρωβουλευτής της χρονιάς για την ενέργεια, την έρευνα και την καινοτομία.

Στην παρούσα θητεία εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Στρατηγική της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών του μεθανίου, στην οποία στηρίχθηκε η παγκόσμια δέσμευση για τη μείωση του δεύτερου σημαντικότερου ρύπου του θερμοκηπίου. Συμμετείχε επίσης στην εκπόνηση της Στρατηγικής για τα βιώσιμα χημικά, εισηγήθηκε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ένα από τους δύο Κανονισμούς πυλώνες τον Κανονισμό για την Ταξινόμηση, Σήμανση και Συσκευασία καθώς και εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τις αλλαγές στη νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στις οδηγίες RED 3, RED 4 και τον Κανονισμό RED 5.

Εργάστηκε 22 χρόνια ως δημοσιογράφος. Σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη νομοθεσία της Ενέργειας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Επίσης αποφοίτησε από θερινά σχολεία διπλωματίας, διαπραγματεύσεων και πολιτικής της ενέργειας στο Κολλέγιο της Ευρώπης και εφαρμογής στρατηγικής στις επιχειρήσεις στο Harvard Business School. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι παντρεμένη με τον Καθηγητή του ΑΠΘ, Στράτο Στυλιανίδη και έχουν δύο παιδιά.

Νικόλαος Στέφος

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από πολύ νέος ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και εργάστηκε στην ΕΡΤ στον Alpha, σε εφημερίδες (ΕΘΝΟΣ, 24 ΩΡΕΣ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ESPRESSO) και σε περιοδικά (ΕΝΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ) ως ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης (για πάνω από 20 χρόνια) και αρχισυντάκτης αλλά και ως διευθυντής εφημερίδας στην Κύπρο.

Στη μακρόχρονη δημοσιογραφική του πορεία είχε την ευκαιρία να συναντήσει παγκόσμιες προσωπικότητες και να πάρει αποκλειστικές συνεντεύξεις από ηγέτες όπως ο Καντάφι, ο Αραφάτ, ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο Κόφι Ανάν, ο Ζισκάρ Ντ΄Εστέν, ο Νίκος Αναστασιάδης κ.α. ή από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες όπως ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, η Φανί Αρντάν, ο Τζον Μάλκοβιτς, η Νικόλ Κίντμαν, ο Ντέμης Ρούσσος, ο Κώστας Γαβράς, ο Μπένι Χιλ κ.α.

Έχει γράψει δυο βιβλία. Το “2015 – Καύσωνας στην Αθήνα” που κυκλοφόρησε το 2019 και το “Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι…” που κυκλοφόρησε το 2018. Από νέο παιδί εντάχθηκε στην ΟΝΝΕΔ, ενώ στα φοιτητικά του χρόνια ήταν ενεργό στέλεχος της ΔΑΠ Νομικής Αθηνών.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ενοποιημένη Β’ Αθηνών το 2007, ενώ το 2010 και 2014 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος επικεφαλής δικού του συνδυασμού (Συμμαχία Πολιτών για τη Νέα Σμύρνη) και συμμετείχε ενεργά στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Σμύρνης. Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη

Η Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη γεννήθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα με τον σύζυγο και τα δυο παιδιά της. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της (Msc και Ph.D), με ειδίκευση στη μελέτη της Ελληνιστικής κεραμικής.

Συμμετείχε στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Βεργίνας ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια (1997), έχοντας εργαστεί στο Ιερό της Εύκλειας, στο θέατρο, στο Ιερό της Κυβέλης και στο νεκροταφείο, καθώς και στην πανεπιστημιακή ανασκαφή στο Καστρί Γρεβενών. Έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Εργάστηκε στο γραφείο του πατέρα της, ευρωβουλευτή Αντώνη Τρακατέλλη, μαθαίνοντας έτσι τις διαδικασίες και το έργο του ευρωκοινοβουλίου. Από το 2014 εργάζεται με σύμβαση ως επιστημονική συνεργάτης στο Μουσείο Ακρόπολης, μελετώντας τα εκθέματα του Μουσείου και των αποθηκών του και τεκμηριώνοντας τις συλλογές του. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης», συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών για τις επιγραφές του Μουσείου.

Δημήτρης Τσιόδρας

O Δημήτρης Τσιόδρας γεννήθηκε στο Μάναρη Αρκαδίας, το 1959. Τελείωσε το Α΄ Λύκειο Τρίπολης, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακά (ΜΑ) στις Διεθνείς Σχέσεις στο Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University, στις ΗΠΑ.

Παρακολούθησε μεταπτυχιακό course με θέμα «Sociology of Mass Media and Popular Culture» στο Πανεπιστήμιο Columbia. Εργάστηκε επί 27 χρόνια ως δημοσιογράφος στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας και ασχολείται συστηματικά με ζητήματα πολιτικής, διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών εξελίξεων. Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας της κρίσης, έδωσε μάχες ενάντια στο λαϊκισμό και στο πλευρό των δυνάμεων που κράτησαν τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Με την ιδιότητα του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι σήμερα, έχει παρακολουθήσει από κοντά τις διεργασίες στην Ε.Ε., ενώ ως δημοσιογράφος έχει κάνει συνεντεύξεις με σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή ΜΜΕ, όπως Le Monde Diplomatique, Courrier International, International Relations.

Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων για την Ευρώπη. Το τελευταίο του, που κυκλοφόρησε το 2024 με τίτλο “Ευρωπαϊκή Ενοποίηση: Οι περιπέτειες ενός οράματος”, καταγράφει τους σημαντικότερους σταθμούς αλλά και τους εθνικούς ανταγωνισμούς στην πορεία εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση των «27».

Θανάσης Τσουχαντάρης

Ο Θανάσης Τσουχαντάρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Παπάζογλου, στο Γυμνάσιο της Σχολής Καπερνέκα και στο Λύκειο Υμηττού. Η εκπαιδευτική του διαδρομή στηρίχθηκε σε σταθερές βάσεις και ένα περιβάλλον που ενέπνευσε την ανάπτυξη των γνώσεων του και των δεξιοτήτων του.

Με ευρεία εμπειρία στον χώρο της επιχειρηματικότητας, διέγραψε μια επιτυχημένη πορεία στον τομέα της συντήρησης και της ασφάλειας των κτηρίων και της προώθησης προϊόντων καθαρισμού σε διεθνές επίπεδο. Έχοντας ιδρύσει και διαχειριστεί μία από τις μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις σε αυτούς τους τομείς στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Κύπρο, αποτελεί πρότυπο αποτελεσματικής διαχείρισης και προώθησης της υγιούς επιχείρηματικότητας.

Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως έφεδρος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων στον Ελληνικό Στρατό, ενώ παρακολούθησε επιτυχώς σχολές όπως αυτές των Αλεξιπτωτιστών, Ναυαγοσωστών και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ). Η αγάπη του για τον αθλητισμό και η αφοσίωσή του σε αυτόν τον οδήγησαν σε εξαιρετικές επιδόσεις ως μαραθωνοδρόμος και αθλητής των 3000μ με εμπόδια (steeplechase).

Όλα αυτά τα χρόνια που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, διατηρεί ενεργό ρόλο σε πολλές ελληνικές ομογενειακές και παροικιακές οργανώσεις, κατέχοντας διάφορες θέσεις, όπως: Πρόεδρος Παγκόσμιας Πανηλειακής Συνομοσπονδίας, Πρόεδρος Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, Πρόεδρος Ηλείων ο Ερμής κ.α.

Επίσης, όσο αφορά την προσφορά του στον αθλητισμό της Αυστραλίας, έχει αναλάβει με επιτυχία της παρακάτω θέσεις: Πρόεδρος του αθλητικού σωματείου Aris Springvale
Πρόεδρος της Π.Ε.Φ.Ο Μελβούρνης, Chairman του ποδοσφαιρικού σωματίου Oakleigh

Η πολιτική του δραστηριότητα αντανακλά τις υψηλές αρχές και την αποφασιστικότητά του να συμβάλλει στη διατήρηση και στην ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας των ομογενών. Ως ενεργό μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και του Liberal Party της Αυστραλίας, καθώς και ως Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε Αυστραλίας, η προσπάθειά του επικεντρώνεται στην προώθηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό στον διεθνή χώρο.

Ενισχύοντας την αμοιβαία συνεργασία και το διάλογο μεταξύ των ομογενειακών οργανώσεων και των διεθνών φορέων, προωθεί πρωτοβουλίες που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και την επένδυση στον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Στοχεύοντας στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Ελλήνων παντού στον κόσμο, διασφαλίζει τη συνεχή προώθηση των κοινών αξιών και ιδεών που μας ενώνουν ως έθνος.

Βασιλική (Βίκυ) Φλέσσα

H Φλέσσα Βασιλική (Βὶκυ) είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασική Κατεύθυνση). Επίσης, είναι πτυχιοὺχος της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης (Ζωγραφική και Θέατρο) στην Έν Αθήναις Άρχαιολογική Έταιρεία. Στην εφηβεία της ήταν πανελλήνια πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος. Έχει εργαστεί 35 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, στὸ ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Η εκπομπή της «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» στην ΕΡΤ είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση και έχουν φιλοξενηθεί σε αυτήν εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο. Είναι συγγραφὲας του βιβλὶου “Γιατὶ Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφὰτ; Ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ απαντά στην Βίκυ Φλέσσα”.

Με τον πρώην Πρύτανη του Εθνικού καὶ Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη επιμελούνται και παρουσιάζουν την γλωσσική εκπομπή «Σέ προσκυνώ, γλώσσα» στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας και της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικὼν «Παναθηναϊκή». Επίσης, είναι μέλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, της Ενώσεως Σμυρναίων, καθώς και του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος.

Νιόβη Παναγιώτα Χριστοπούλου

Η Νιόβη Παναγιώτα Χριστοπούλου είναι δικηγόρος Αθηνών, Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον. Στην παρούσα φάση εργάζεται ως σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και της καινοτομίας, με ιδιαίτερη εστίαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών (fintech).

Μετέχει επίσης ενεργά, ως venture partner σε εταιρείες μόχλευσης κεφαλαίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Προηγουμένως και για αρκετά χρόνια, εργάστηκε σε διεθνή δικηγορικά γραφεία, με έδρα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, ως δικηγόρος εξειδικευμένη σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και επενδύσεις ιδιωτικού κεφαλαίου.

Σταδιοδρόμησε ως νομική σύμβουλος στον κολοσσό Amazon, και συγκεκριμένα στον τομέα των παγκόσμιων συστημάτων πληρωμών (fintech). Η μητρική της γλώσσα είναι τα ελληνικά και μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά. Ως προς την πανεπιστημιακή παιδεία της, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο του Leuven (πρόγραμμα Erasmus).

Ακολούθησε δεύτερο στάδιο μεταπτυχιακών, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, όπου και αρίστευσε (J.D., Stone Scholar, LL.M.). Το πάθος και το όραμά της, είναι να συνδέει τις καινοτόμες ιδέες με το πνευματικό δυναμικό της Ελλάδας, με τους ταλαντούχους συμπατριώτες της, λειτουργώντας ως σύνδεσμος με το πεδίο του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου, με στόχο να συμβάλλει στην προώθηση της εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η Νιόβη Παναγιώτα Χριστοπούλου ασχολείται συστηματικά με τις διατλαντικές πολιτικές, ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, ειδικά στους τομείς της ασφάλειας και της ηθικής διακυβέρνησης, σε ολόκληρο το φάσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και με ζητήματα δεοντολογίας και ορθών πρακτικών στη διαχείριση των δεδομένων, τις ψηφιακές πολιτικές κ.λ.π.

Συμμετέχει συχνά ως ομιλήτρια σε συνέδρια για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την καινοτομία, και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Είναι μέλος της επιτροπής για την Παγκόσμια Ψηφιακή Οικονομία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Professional in Residence- Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY), μέντορας στο Πρόγραμμα Καινοτομίας της ΑΣΟΕΕ, και δραστηριοποιείται στον σύλλογο αποφοίτων του Columbia Business School στη Νέα Υόρκη. Έχει διατελέσει μέντορας στην διεθνή οργάνωση Endeavor, μέλος του Δ.Σ. του Carnegie Council for Ethics in International Affairs (NY), μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτών, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΝΥ).

Κατάγεται από την Πελοπόννησο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ζει στη Νέα Υόρκη με την οικογένεια της και είναι μητέρα δύο αγοριών, τα οποία, μάλιστα, την προέτρεψαν με ενθουσιασμό να θέσει υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παρασκευή (Εύη) Χριστοφιλοπούλου

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά από έναν γάμο και δυο παιδιά ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics, από όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό (Msc Public Administration & Public Policy) και το διδακτορικό της δίπλωμα (PhD Government). Για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής, που είχε τίτλο “Decentralisation in Post-Dictatorial Greece”, έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.

Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ, όπου δίδαξε Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική (2002-2023). Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη Σχολή Μηχανικών Χωροταξίας και Περιβάλλοντος επί πενταετία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και αυτοτελή κεφάλαια σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους από το 1987 έως σήμερα.

Γενική Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας (1997-2002), αρμόδια για τη διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα για την κατάρτιση την απασχόληση και την εκπαίδευση. Κατά το διάστημα αυτό ήταν σε διαρκή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προγραμματισμό τη διαχείριση και την αξιολόγηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.

Υφυπουργός Παιδείας (2009-2012) με αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και την Δια Βίου Μάθηση. Στο διάστημα αυτό συμμετείχε σε Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και σε Συνέδρια και Συνδιασκέψεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ.

Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2013-2014) Την εποχή εκείνη συνεργάστηκε στενά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στις αρμοδιότητές ανήκαν μεταξύ άλλων η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, και τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακά Προγράμματα του Υπουργείου. Ήταν υπεύθυνη για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Open Government Partnership του ΟΗΕ.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε ποτέ στο δύσκολο Υπόλοιπο Αττικής. Εκλεγόταν Βουλευτής Αττικής από το 2004 έως το 2019, διάστημα κατά το οποίο ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου και εισηγήθηκε πολλά νομοσχέδια. Διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος το 2012-13. Μετείχε στο Ευρωπαϊκό Διακομματικό Κοινοβουλευτικό forum “European Mercator Dialogue” για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2016-2019)

Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΑΡΕΛΙΑΣ Α.Ε. από τον Ιούνιο του 2023. Επιστημονική συνεργάτης της ΕΕΤΑΑ Α.Ε.(1986-1991). Εμπειρογνώμων της Υποδιεύθυνσης Εκπαιδεύσεως της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος – πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και μελέτη αξιολόγησης (1991-1997) και ελεύθερη επαγγελματίας- σύμβουλος επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων και εκπαιδεύτρια ενηλίκων (1984-1996).

Πότε θα διεξαχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές 2024

Οι ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

 

Πώς ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές 2024

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν όσοι:

  1. Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007)
  2. Είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Οι Έλληνες πολίτες ή πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζουν στην Ελλάδα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου μεταβαίνοντας στο εκλογικό τους τμήμα, το οποίο καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας τους. Για να βρείτε το εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκετε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριό ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Για πρώτη φορά φέτος, οι Έλληνες πολίτες έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου. Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικρατείας.

Ωστόσο, όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν κατά αυτό τον τρόπο θα πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου.

Πώς ψηφίζουμε με επιστολική ψήφο

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου http://epistoliki.ypes.gov.gr και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους διαπιστευτηρίων.

Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή και να εγγραφούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Μέσω taxisnet (εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου).
  • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
  • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

Η προθεσμία εγγραφής για την επιστολική ψήφο

Η αποστολή των φακέλων από το ΥΠΕΣ θα γίνει τον Μάιο μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο μέχρι την 29η Απριλίου 2024.

Βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την πλατφόρμα και σύντομες ερωτήσεις-απαντήσεις για την επιστολική ψήφο στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα