Ευρωεκλογές: Ο Μπελέρη υποψήφιος με τη ΝΔ

Διαβάζεται σε 8'
Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ωδείο Αθηνών
Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ωδείο Αθηνών ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι της ΝΔ για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.  Μήνυμα Μητσοτάκη στους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους

 

Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριέλαβε τελικά τον προφυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Υπενθυμίζεται ότι η ιδέα για μία υποψηφιότητα Μπελέρη προκειμένου να ανακοπούν οι διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά είχε πέσει εδώ και καιρό στο τραπέζι του Μαξίμου. Εμπνευστής φέρεται ο πρώην πλέον υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου.

Και ενώ αρχικά όντως το Μαξίμου προσανατολιζόταν στην υποψηφιότητα Μπελέρη, τις τελευταίες ημέρες φαινόταν ότι θα επικρατούσαν οι διαφωνούντες με αυτή.

Μεταξύ αυτών ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Άρης Σκέρτσος και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, προβάλλοντας διπλωματικούς λόγους.

Υπέρ της ένταξης Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ήταν εκτός από τον κ. Παπασταύρου και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Θετικός ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Και μία υποψηφιότητα Μπελέρη θα είχε ακριβώς ως στόχο να κρατήσει τους σαμαρικούς στο γαλάζιο μαντρί και να περιορίσει τη δυνατότητα να κατευθυνθούν μαζικά ψηφοφόροι του χώρου αυτού προς τα δεξιά.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους δυσαρεστημένους δεξιούς

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ δεν αναφέρθηκε ειδικά στην υποψηφιότητα Μπελέρη, έστειλε όμως νέο μήνυμα στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ, που εκτιμάται ότι ανήκουν κυρίως στη δεξιά πτέρυγα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε εκ νέου ότι οι ευρωεκλογές είναι και μία εθνική κάλπη, που έχει εκ των πραγμάτων πολιτικό αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική κατάσταση.

“Όσο πιο ισχυρή θα είναι η ΝΔ το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα θα μπορούμε να προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Επιμένω στην έννοια της σταθερότητας γιατί ακούω από δυσαρεστημένους πολίτες να λένε στείλτε μήνυμα. Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις ευρωεκλογές”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι: “Στη ΝΔ υπάρχει μία επιλογή. Της σταθερότητας και της δυναμικής συνέχειας των μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη αντί για επιλογή υπάρχει μία εμμονή. Να πέσει ο Μητσοτάκης. Αυτό δεν είναι εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ούτε πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης”

Κάλεσε δε όλα τα στελέχη της ΝΔ: “Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο. Να παλέψουμε με τους πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι και να εξηγήσουμε ότι τώρα πρέπει να δουν τη μεγάλη εικόνα. Δεν είναι ώρα για να εκφράσουν επιμέρους δυσαρέσκεια”. Ενώ σχολίασε με νόημα: “Βλέπετε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή, στο χείλος του γκρεμού στην κυριολεξία”.

Ο… περιζήτητος Μπελέρη

Η ΝΔ ανησυχεί ως γνωστόν άλλωστε για ψήφο διαμαρτυρίας στην Ελληνική Λύση. Φαίνεται δε πως ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία μόλις πληροφορήθηκε ότι το Μαξίμου σκεπτόταν τις προηγούμενες ημέρες να αφήσει εκτός ψηφοδελτίου τον Μπελέρη, ένα πρόσωπο που σαφώς θα επιθυμούσε στο δικό της ευρωψηφοδέλτιο η Ελληνική Λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, τον κ.Μπελέρη προσέγγισε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που τον επισκέφθηκε μάλιστα στις φυλακές στην Αλβανία.

Έτσι ο κ.Μητσοτάκης έλαβε τελικά την απόφαση να εντάξει τον κ.Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, προκειμένου να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιά. Η σχετική ανακοίνωση από τη σύμβουλο του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους παρισταμένους στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ στο Ωδείο Αθηνών.

Η υποψηφιότητα Μπελέρη κυριάρχησε στην εκδήλωση

Μάλιστα ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που επίσης θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ όπως είχε ήδη προαναγγελθεί, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να του δώσουν τη δύναμη για να αγωνιστεί “για τα αδέρφια μας στη Βόρεια Ηπειρο” και απευθυνόμενος στο γιο του Φρέντι Μπελέρη που ήταν παρών στην εκδήλωση είπε: “Πέτρο μου θα τα δώσουμε όλα, ο μπαμπάς θα δικαιωθεί”. 

Ενώ και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναφέρθηκε στην υπόθεση, ως μέλος και της επιτροπής ΕΕ- Αλβανίας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε τη σθεναρή στάση Μητσοτάκη στο θέμα της κράτησης του Έλληνα μειονοτικού δήμαρχου και τόνισε εν μέσω χειροκροτημάτων:

“Εμείς μπήκαμε μπροστά με ψήφισμα για να καταστήσουμε σαφές στην αλβανική κυβέρνηση και μέσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ χωρίς δίκαιη δίκη του Φρέντι Μπελέρη”.

Τα διάσημα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου

Ηχηρό χειροκρότημα πάντως εισέπραξε ένα από τα νέα και διάσημα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου, ο παρουσιαστής Γιώργος Αυτιάς.

Ο κ. Αυτιάς θυμήθηκε πως όταν ο κ.Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ του έστειλε ένα βιβλίο με αφιέρωση: “Γιώργο χαρισμένο σε εσένα γιατί μπορείς και αλλάζεις τους νόμους από την εκπομπή” και πρόσθεσε: “Θα αλλάξουμε τους νόμους στην Ευρώπη, για την πατρίδα μου γλυκιά, για την οικογένεια του προέδρου και το σύνθημα που αγγίζει τους πάντες, πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια”.

Μία από τις “εκπλήξεις” της τελευταίας στιγμής ήταν η υποψηφιότητα της παρουσιάστριας Ελεωνόρας Μελέτη. Η κ. Μελέτη είπε ότι πριν από λίγες ημέρες την προσέγγισε ο κ. Μητσοτάκης και της είπε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προσωπικά του στοιχήματα είναι να δει σύντομα τις γυναίκες σε πιο ισότιμη και ασφαλή θέση στην ελληνική κοινωνία.

Η ορίτζιναλ ΝΔ και οι ΠΑΣΟΚογενείς

Θερμό χειροκρότημα πάντως εισέπραξε και ένα από τα νέα, αλλά και πιο “τεχνοκρατικά” πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας με “θητεία” την περίοδο της πανδημίας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Το χειροκρότημα πάντως το εισέπραξε ως μία βαθιά νεοδημοκρατική υποψηφιότητα, αφού άλλωστε θυμήθηκε την εποχή που όπως είπε “μύριζε θυμάρι και βασιλικό” και ζήτησε τη στήριξη των ψηφοφόρων “με τη φλόγα του πυρσού”.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η παρουσία στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος πέντε υποψηφίων που έχουν περάσει από το ΠΑΣΟΚ  έχει προκαλέσει και γκρίνιες από “την παλιά ΝΔ, την ορθόδοξη”.

Εξ αυτών η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ευη Χριστοφιλοπούλου, αναφέρθηκε στον “ελέφαντα στο δωμάτιο”, δηλαδή στην κομματική της προέλευση.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου ευχαρίστησε ειδικότερα τον κ.Μητσοτάκη που την καλωσόρισε “στην οικογένεια της ΝΔ, μίας παράταξης που αισθάνομαι πλέον ότι ανήκω και μπορεί να είναι μαζί η κεντροδεξιά, ο φιλελευθερισμός και ο εκσυγχρονισμός”.

Χαρακτήρισε μάλιστα τον εαυτό της όχι μεταγραφή, αλλά προσχώρηση στη ΝΔ. Ενώ υπενθύμισε ότι: “Έχω δώσει μάχες δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην κυβέρνηση Σαμαρά, όταν ήταν από κάτω οι κλούβες των ΜΑΤ και απέναντι μας ο Τσίπρας και η τρόικα”.

Για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου έκανε μία έμμεση νύξη μετά στην ομιλία του ο κ.Μητσοτάκης. Είπε ειδικότερα ότι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ περιλαμβάνει “ανθρώπους που μπορούν να συστεγάζονται κάτω από την ίδια πολιτική στέγη που συνενώνει πολιτικά ρεύματα στη μεγάλη κοίτη του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του προοδευτικού πατριωτισμού”.

Μηνύματα συσπείρωσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός άλλωστε και στο συνέδριο της ΝΔ είχε αναφερθεί στο “Μένουμε Ευρώπη” και γενικότερα έχει δείξει με τις κινήσεις του ότι φιλοδοξεί να κρατήσει ζωντανή την αντιΣΥΡΙΖΑ συμμαχία που τον κατέστησε νικητή το 2019 και το 2023.

“Δεν πρέπει στις 9 Ιουνίου να πάμε χαλαρά. Όλα όσα έχουμε πετύχει αυτή την πενταετία θα τεθούν σε κίνδυνο εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν επιβεβαιώσει με σαφήνεια το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2023”, δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Μαξίμου και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Τσιόδρας. Εκτίμησε δε ότι: “Δεν θα αποδειχθούμε ως Έλληνες, Σίσυφοι, να έχουμε κυλήσει την πέτρα ψηλά και να τη δούμε να κατρακυλά ξανά”. Ενώ έκανε λόγο για μία μάχη: “Απέναντι σε ευρύτερο μέτωπο λαϊκίστικων δυνάμεων από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά”.

Ο πρώην διευθυντής του γραφείου τύπου του Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, Γιώργος Μουρούτης, από την πλευρά του έστειλε μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου. Και αναφέρθηκε εμμέσως στην διακυβέρνηση Σαμαρά, αλλά όχι ευθέως, δεδομένου ότι κύκλοι του Μεσσήνιου είχαν σπεύσει να διαμηνύσουν πως η υποψηφιότητα του “δεν έχει σχέση” με τον πρώην πρωθυπουργό. “Είμαι παρών σε όλες τις μάχες που έχουμε δώσει απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, στις μάχες για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη”, είπε.

Υπενθυμίζεται πως δεν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ξανά με τη ΝΔ η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, λόγω της γνωστής υπόθεσης με την μαζική αποστολή email σε αποδήμους. Ο δε Θοδωρής Ζαγοράκης έμεινε εκτός λίστας και θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο Γιώργος Κύρτσος έχει διαγραφεί προ πολλού από τη ΝΔ.

Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ

 

Όλα τα ονόματα των υποψηφίων με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2024

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα