Κάλπη-κες ιστορίες: Μία εκλογική βραδιά, που οδήγησε στην εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ

Κάλπη-κες ιστορίες: Μία εκλογική βραδιά, που οδήγησε στην εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ
eurokinissi

Πώς από την ήττα για τη ΝΔ στις εκλογές του 1996, και τον "πόλεμο" Μητσοτάκη-Έβερτ, φτάσαμε στην ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον νεαρό τότε Κώστα Καραμανλή

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1996 αναμετρώνται για την πρωθυπουργία ο Κώστας Σημίτης (από τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς πρωθυπουργός μετά την ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Ιούνιο) και ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος είχε εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά την πτώση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Είναι επίσης η πρώτη χρονιά που πραγματοποιούνται ευρέως exit poll σε εθνικό επίπεδο από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία έχουν αρχίσει να εκπέμπουν πριν από λίγα χρόνια.

Καθώς οι εταιρείες δίνουν τα στοιχεία των exit poll σε πολιτικούς και κόμματα προτού δημοσιοποιηθούν, κατά τις πέντε το απόγευμα έχει διαρρεύσει ήδη ο πρώτος κύκλος των αποτελεσμάτων που δείχνει καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ μαίνεται αντιπαράθεση των μητσοτακικών με τον ‘Εβερτ και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κώστας Πυλαρινός διαρρέει δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες ότι τίθεται θέμα ηγεσίας.

Για αυτό ο Μιλτιάδης Έβερτ σπεύδει στο Ζάππειο, όπου ανακοινώνει την παραίτηση του μόνο και μόνο για να… ξεπαραιτηθεί δύο ημέρες αργότερα.

Έθεσε υποψηφιότητα εκ νέου για πρόεδρος της Ν.Δ και επανεξελέγη από την κοινοβουλευτική ομάδα (στην οποία είχε παραμείνει από την ίδρυση του κόμματος και μέχρι τότε η αρμοδιότητα ανάδειξης του αρχηγού) απέναντι στο Γιώργο Σουφλιά.

Είχε όμως ήδη δεσμευτεί ότι θα ανοίξει τη διαδικασία, αναθέτοντας στο συνέδριο του κόμματος την εξουσία εκλογής προέδρου. ‘

Έτσι το συνέδριο, που συνεκλήθη το Μάρτιο του 1997, ήταν το πρώτο που εξέλεξε αρχηγό. Όμως αυτός δεν ήταν ο Σουφλιάς, ούτε ο Έβερτ, αλλά ο νεαρός τότε Κώστας Καραμανλής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα