Κώστας Παπαδάκης στο NEWS 24/7: Να μην είναι η Αθήνα πόλη-τουριστικό ντεκόρ

Κώστας Παπαδάκης στο NEWS 24/7: Να μην είναι η Αθήνα πόλη-τουριστικό ντεκόρ
Κώστας Παπαδάκης Eurokinissi

Σε συνέντευξή του στο NEWS 24/7, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Παπαδάκης παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας του για το δήμο Αθηναίων.

Ο Κώστας Παπαδάκης είναι μαχόμενος δικηγόρος και συμμετέχει στην ριζοσπαστική Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα εδώ και δεκαετίες. Ως συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έδωσε μάχη για την καταδίκης της ναζιστικής οργάνωσης.

Ο συνδυασμός «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» στο οποίο ηγείται, ο κ. Παπαδάκης εκφράζει σχεδόν το σύνολο του χώρου της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο, ο συνδυασμός του «υπερασπίζεται εργασία, στέγη, δημόσιους χώρους, πράσινο, γειτονιές, πολιτισμό, περιβάλλον, δημοκρατικά δικαιώματα, κοινωνική και αντιρατσιστική αλληλεγγύη και αντιφασιστική δράση και αντιστέκεται στην καταστροφική επέλαση των αστικών συμφερόντων, ιδιαίτερα του τουριστικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου και του αυτοδιοικητικού τους προσωπικού εναντίον τους».

Είστε συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, αναμετριέστε με τον Κασιδιάρη και στον Δήμο της Αθήνας. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αναγέννηση της Χρυσής Αυγής;

Η συμμετοχή του συνδυασμού μας στις δημοτικές εκλογές δεν έχει ως μόνο στόχο την υπερνίκηση του ναζιστή από το αντίπαλο δέος. Ο λαός της Αθήνας υποφέρει από την κυβερνητική πολιτική, την ολομέτωπη επίθεση του τουριστικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου, τη στεγαστική κρίση, την ακρίβεια, την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την αναίρεση του λειτουργικού για τους κατοίκους χαρακτήρα της πόλης, την καταστροφή δημόσιων χώρων πρασίνου και αναψυχής, που την κάνουν όλο και περισσότερο αβίωτη, την έλλειψη κοινωνικών δομών και την βίαιη καταστολή κάθε κοινωνικής αντίστασης. Αυτά βρισκόμαστε για να υπερασπιστούμε και αυτά απορρέουν από τις προτεραιότητες των δυνάμεων εξουσίας που εκφράζουν τα αστικά συμφέροντα, τα ίδια που επιχειρούν να αναδείξουν την ακροδεξιά με διάφορες εκδοχές της ως την δική τους αντιπολίτευση για να εκτρέπουν και να χειραγωγούν την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Η επανεμφάνιση ρατσιστικών περιστατικών και εγκλημάτων, που καθόλου δεν υποτιμάμε δεν συνιστά αναγέννηση της Χ.Α. Η προσπάθεια για τη δημιουργία ναζιστικού κινήματος, η συστηματική δράση Ταγμάτων Εφόδου και η κάλυψή τους στη στέγη ενός νόμιμου μαζικού πολιτικού κόμματος ανακόπηκε οριστικά ύστερα από την επέμβαση του λαϊκού παράγοντα και του αντιφασιστικού κινήματος και τις μάχες που δεν πάψαμε να δίνουμε. Και αποδοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και από τα δικαστήρια.

Χρειάζεται ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση, απογύμνωση του δήθεν αντισυστημικού τους προσωπείου και φυσικά καταπολέμηση της ρητορικής περί των «δύο άκρων. Κομβικό ρόλο έχει η μηδενική ανοχή σε ρατσισμό, σεξισμό, αστυνομική βία και κάθε είδους αυταρχισμό και σε συμπεριφορές κοινωνικού κανιβαλισμού όπως στον Εβρο και η ανάδειξη της πατριδοκαπηλείας των φασιστών και καταπολέμηση του εθνικισμού. Αξιώνουμε από τα δικαστήρια να τιμωρούν την εγκληματική συμπεριφορά κάθε επίδοξου διαδόχου τους και από την κοινωνία να μην επαναπαύεται και να βρίσκεται παντού ώστε να μην τους δίνει χώρο.

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης, οι απανωτές τροπολογίες, για την «απαγόρευση» συμμετοχής του στις βουλευτικές εκλογές και την παρουσίαση των ναζί ως «αντισυστημικών», σε αντίθεση με την καθαρή τοποθέτηση δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής για αντιναζιστική νομοθεσία, αφενός άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου για ευρύτερες απαγορεύσεις και αφετέρου δεν εμπόδισαν το πολιτικό του όχημα να μπει στη Βουλή. Παρ όλα αυτά η πρόσφατη κρίση του δείχνει πόσο ισχυρή παραμένει η επιρροή της ανάδειξης των εγκληματικών του χαρακτηριστικών και η αποδοκιμασία τους από την κοινωνία.

Η υποψηφιότητα Κασιδιάρη

Ποια είναι η άποψή σας για την πρόταση να απαγορευτεί η συμμετοχή του Κασιδιάρη στις δημοτικές εκλογές;

Αρκετή διαφήμιση του έκαναν και για άλλη μια φορά εμφανίζουν έναν ναζιστή και μάλιστα κατάδικο, ως…αντισυστημικό. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας τον Κασιδιάρη να σχηματίσει συνδυασμό, επιδιώκει αυτό που έχουμε δει στη Γαλλία: Τον «αντιφασισμό του δεύτερου γύρου» όπου οι ψηφοφόροι εκβιάζονται να στηρίξουν τον συστημικό υποψήφιο απέναντι στον φασίστα.

Ε λοιπόν, η δική μας παρουσία εξασφαλίζει ότι ο αντιφασισμός δεν είναι περιορισμένης χρήσης και ευθύνης: Είναι αγώνας και στους δρόμους, όχι μόνο στις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές, στις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τον νικήσει και στους κοινωνικούς αγώνες και στην κάλπη. Και αν η υποψηφιότητά μου καταφέρει να αντικατοπτρίσει και να υλοποιήσει αυτή τη δυνατότητα σημαίνει ότι θα έχει περάσει το σχετικό μήνυμα στο εκλογικό σώμα.

Η ατζέντα

Γιατί πήρατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων; Ποια είναι η ατζέντα σας για τον πρώτο δήμο της χώρας;

Η ομόφωνη και ενωτική απεύθυνση τριών αυτοδιοικητικών παρατάξεων της Αθήνας («Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/ και «Ανυπότακτη Αθήνα»), με την ιστορία και προσφορά τους η καθεμία, να άρουν την πολυδιάσπαση των δυνάμεων που εκφράζουν τις κοινωνικές αντιστάσεις στο Δήμο της Αθήνας και να ενωθούν στην κάλπη, όπως κάνουν και στους καθημερινούς τους αγώνες αποτελεί μια αναμφισβήτητης ωριμότητας επιλογή υπέρβασης και απέτρεψε κάθε προσωπική μου συστολή. Όσον αφορά εμένα είναι μία τιμή όχι μόνο στο πρόσωπο ενός κινηματικού ανένταχτου και ενός συνηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α., αλλά και στα πρόσωπα όλων των δικηγόρων που καθημερινά αγωνίζονται για να υπερασπιστούν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Ήδη στη στήριξή μας προστίθενται καθημερινά δεκάδες συνεργαζόμενοι ανένταχτοι και ενταγμένοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγωνιστές και αγωνίστριες δημιουργώντας ένα ολοένα διευρυνόμενο πόλο στήριξης και περιγράφουν το εύρος της δυναμικής της, που δεν αρκείται στην εκλογική επιβίωση με την υπέρβαση του 3%, αλλά φιλοδοξεί ανοιχτά στην έκφραση της κοινωνικής πλειοψηφίας των δημοτών της Αθήνας και την ανατροπή – νίκη στις δημοτικές εκλογές. Και είναι πολλά τα βήματα που νοιώθω πως χρειάζονται ακόμα για τη διεύρυνση της ενότητας. Αλλά για να φτάσουμε στο ικανό πρέπει να ξεκινήσουμε από το αναγκαίο. Και αυτό πλέον έγινε.

Η «ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» υπερασπίζεται εργασία, στέγη, δημόσιους χώρους, πράσινο, γειτονιές, πολιτισμό, περιβάλλον, δημοκρατικά δικαιώματα, κοινωνική και αντιρατσιστική αλληλεγγύη και αντιφασιστική δράση και αντιστέκεται στην καταστροφική επέλαση των αστικών συμφερόντων, ιδιαίτερα του τουριστικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου και του αυτοδιοικητικού τους προσωπικού εναντίον τους.

Η τουριστικοποίηση

Ασκείτε κριτική στην τουριστικοποίηση της Αθήνας. Πώς αντικρούετε το επιχείρημα ότι ο τουρισμός αποτελεί πολύτιμη πηγή εσόδων για την πόλη και δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας;

Πηγή πολύτιμων εσόδων για ποιόν κ. Αλμπάνη; Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε με τους ανθρώπους που επισκέπτονται τη χώρα μας. Εχθροί μας είναι αυτοί που επιδιώκουν τη μετατροπή της Αθήνας και ιδίως του κέντρου της σε τουριστικό προορισμό και την αναίρεση της λειτουργίας της πόλης. Διότι αυτό αυξάνει τις τιμές της στέγης, διώχνει τις κατοικίες από το κέντρο, δημιουργεί γκέτο και ερημουπόλεις στις μη τουριστικές περιόδους, υποβαθμίζει δημόσιους χώρους και δομές, διαμορφώνει την πόλη ως αξιοθέατο – ντεκόρ για τα τουριστικά καταλύματα και δημιουργεί όρους για την επέλαση ιδιωτικών μεταφορών σε βάρος των δημόσιων συγκοινωνιών και την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Αποτελεί λοιπόν ίσως σοβαρή πηγή εσόδων, αλλά για ποιόν;

Όχι φυσικά για τους εργαζόμενους, που παρά την τουριστική πλημμυρίδα βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους να εξανεμίζονται από την ακρίβεια και την εκμετάλλευσή τους να αυξάνεται, ούτε για τους κατοίκους που εξορίζονται από την πόλη τους, αλλά για τους επιχειρηματίες που κάνουν ταμείο. Το τουριστικό κεφάλαιο εκμεταλλεύεται ασύδοτα τον δημόσιο χώρο και τους πόρους της πόλης με την στήριξη της σημερινής δημοτικής πλειοψηφίας και φυσικά τρέμει στη σκέψη ότι μπορεί να υπάρξει δημοτική αρχή που θα εκφράζει το κίνημα της πόλης θα το αναγκάσει να πληρώσει μισθούς, τέλη και φόρους.

Το στεγαστικό πρόβλημα

Θα ήθελα να σταθούμε επίσης στο στεγαστικό πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπισή του;

Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα έχει ως μια από τις προτεραιότητές της τη στεγαστική κρίση. Καταθέτει πρόγραμμα διεκδικήσεων που εκφράζει και να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας των Αθηναίων. Ενδεικτικά : Διεκδίκηση ορίων στο ύψος των μισθωμάτων κύριας κατοικίας και περιορισμών σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και Airbnb. Καταγραφή, δέσμευση και διάθεση κενών κατοικιών σε δικαιούχους με κοινωνικά κριτήρια. Κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων και ισόβιων γιαπιών και μετατροπή τους σε δημόσιους χώρους πρασίνου και αναψυχής.

Ακύρωση Μεγάλου Περιπάτου, σχεδιασμών για μετρό Εξαρχείων, Στρέφη, πάρκο Δρακοπούλου, Φιλοπάππου, Πεδίου Άρεως, Αμπελοκήπων, Γουδή, Ακαδημίας Πλάτωνος, πλατεία Πρωτομαγιάς και όλων των δημόσιων χώρων. Πεζοδρομήσεις, περιορισμοί στη χρήση του ΙΧ, δημόσια γκαράζ. Βελτίωση δημόσιων συγκοινωνιών. Αντιπλημμυρικά έργα, βιώσιμα πεζοδρόμια, φωτισμός, συντήρηση σε πλατείες και άλση. Έλεγχος της ακρίβειας, υπεράσπιση και αναβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών Δήμου. Η πόλη πρέπει να ξαναγίνει βιώσιμη και το κέντρο της κατοικήσιμο.

Η σχέση με την Αυτοδιοίκηση

Συμμετέχετε για δεκαετίες στη ριζοσπαστική Αριστερά και είστε πολύ γνωστός ως υπερασπιστής των πολιτικών ελευθεριών. Ωστόσο, δεν έχετε προηγούμενη εμπλοκή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς θα απαντούσατε σε μια ενδεχόμενη κριτική ότι δεν γνωρίζετε σε βάθος τα ζητήματα του δήμου Αθηναίων;

Δεν είμαι ο πρώτος, ούτε ο μόνος. Ο δήμος Αθηναίων, όπως και πολλοί άλλοι δήμοι, έδωσαν συχνά την ευκαιρία σε πρόσωπα όλων των χώρων που συμμετείχαν για πρώτη φορά να αναδειχθούν και εξαρτήθηκε από εκείνους αν το πέτυχαν και πως. Η πολιτική πρέπει να αντλεί στελέχη από την κοινωνία, όχι να διαμορφώνει επαγγελματίες πολιτικούς.

Για όλα συνεπώς υπάρχει μια αρχή. Ωστόσο είμαι πολλές δεκαετίες ενεργός στην Αριστερά και στην κινηματική δικηγορία, ζώ και εργάζομαι στην Αθήνα και συχνά έχω αγωνισθεί μέσα και έξω από τα δικαστήρια για διεκδικήσεις που σχετίζονται με τα προβλήματα της πόλης. Εξ άλλου ο συνδυασμός μας δεν είναι προσωποπαγής και αρχηγικός. Λειτουργεί με τις αρχές της συλλογικότητας και της εναλλαγής. Η ιστορία των παρατάξεων που τον συγκροτούν εξασφαλίζει και εγγυάται τη διαδοχή της εμπειρίας και της εκπροσώπησης και εκείνο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανταπόκριση στα καθήκοντα που αναλαμβάνουμε είναι η συνέπεια στις προγραμματικές μας αρχές.

Κυρίως όμως, τα προβλήματα της Αθήνας δεν είναι ξεκομμένα από τα συνολικά πολιτικά προβλήματα και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων, αντίθετα συνδέονται στενά και αλληλοτροφοδοτούνται με αυτά. Καμία αυτοδιοικητική αντίληψη δεν είναι ουδέτερη πολιτικά και καλό είναι να σταματήσει η υποκρισία όσων διατείνονται το αντίθετο. Αν π.χ. ο Δήμος αδυνατεί να παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες ανάλογες των αναγκών μας φταίει η κυρίαρχη οικονομική πολιτική που στερεί χρηματοδότηση και παρακρατεί οφειλόμενους πόρους για να πληρώνονται οι εξοπλισμοί και οι τράπεζες. Αυτή λοιπόν η υποκρισία βολεύει εκείνους που θέλουν να περιορίσουν την αυτοδιοικητική παρέμβαση στα όλα και πιο ασφυκτικά διαχειριστικά όρια που επιβάλλει το κράτος. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα