Μέτωπο από Μακρόν έως Τσίπρα εναντίον Βέμπερ

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ AP

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει Γάλλο αντικαταστάτη μετά τη λήξη της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και συγκεκριμένα προτείνει τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Αρνητικός είναι ο Γάλλος Πρόεδρος στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Βασίλης Σκουρής στην εκπομπή του "Παιχνίδια Εξουσίας" στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει Γάλλο αντικαταστάτη μετά τη λήξη της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και συγκεκριμένα προτείνει τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

ADVERTISING

Το μέτωπο αυτό αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Την ίδια ώρα η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται πιέσεις να στηρίξει τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αν και δεν έχει αποφασιστεί αν θα εγκαταλείψει αυτή τη μάχη ούτως ώστε να διεκδικήσει για τη Γερμανία τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Φρανς Τίμερμανς από τους Σοσιαλιστές προορίζεται για τη θέση της Φεντερίκα Μογκερίνι ως Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική ενώ ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν φαίνεται επικρατέστερος για την ΕΚΤ.

Ξεκινά σήμερα ο πόλεμος ισχύος για τις θέσεις εξουσίας στην ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια άτυπη σύνοδο, στην πρώτη τους προσπάθεια να συμφωνήσουν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις ανώτερες θέσεις της ΕΕ, ανάμεσά τους και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις ευρωεκλογές που επέφεραν πλήγμα στα βασικά κεντρώα κόμματα.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) διατήρησε τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως έχασε περισσότερες από 30, ενώ και οι κεντροαριστεροί Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες υπέστησαν απώλειες αλλά παραμένουν στη δεύτερη θέση.

«Κάποιοι ηγέτες κρατών θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να τορπιλίσουν κάποιον Spitzenkandidat, αλλά όχι όλο το σύστημα των Spitzenkandidaten», εκτίμησε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Βέμπερ.

Εξάλλου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται αντιπαράθεση για τον επικεφαλής της Κομισιόν, καθώς οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι --που είδαν τις έδρες τους να αυξάνονται-- αμφισβητούν τον αυτόματο διορισμό του υποψηφίου της πιο ισχυρής ομάδας, αλλά παράλληλα δεν επιθυμούν να λάβουν την απόφαση αυτή οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο διάδοχος του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή 376 ψήφους.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησαν τη συνάντησή τους στις 10.00 (τοπική ώρα, 11.00 ώρα Ελλάδας), πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 18.00 (τοπική ώρα, 19.00 ώρα Ελλάδας).

Πέντε ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αλλάξουν επικεφαλής τους επόμενους μήνες: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουλίου, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ θα επιλεγεί και ο νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωεκλογές 2019, Εμανουέλ Μακρόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκινά η μάχη για την επιλογή των προσώπων στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ

Αποτελέσματα ευρωεκλογών 2019: Αλλάζουν οι πολιτικές ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωεκλογές 2019: Οι δηλώσεις των υποψηφίων των κομμάτων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

24Media Network