Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή, αλλιώς εκλογές το Δεκαπενταύγουστο

Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή, αλλιώς εκλογές το Δεκαπενταύγουστο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε τη δήλωση Γεννηματά για σύμπλευση σε τρία θέματα και επανέλαβε την ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Κρίμα που δε θα γίνει τοdebate, δήλωσε. Είπε ότι δε γνώριζε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης Μοροπούλου αλλά δεν είναι περίπτωση ίδια με της Λοϊζου.

Την ανάγκη από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου να προκύψει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση επανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας μάλιστα άπαντες ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές το Δεκαπενταύγουστο, με απλή αναλογική, ανοιχτά τα εθνικά θέματα και με συνέπειες για την οικονομία.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτηθείς από το Θέμα FM για τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι θα συμπλεύσει με τη ΝΔ σε τρία θέματα.

Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι δε θα προχωρήσει με ψήφο ανοχής. Προανήγγειλε όμως ότι θα προτείνει στο ΚΙΝΑΛ και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εφόσον κερδίσει τις εκλογές, ένα νέο εκλογικό νόμο που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα, χωρίς κατ΄ανάγκην την επαναφορά στο σημερινό εκλογικό σύστημα.

Προανήγγειλε επίσης ότι η επόμενη Βουλή θα προχωρήσει και θα ολοκληρώσει άμεσα την Αναθεώρηση του Συντάγματος, δείχνοντας ότι θέλει να έχει αλλάξει ο τρόπος εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας πριν την προεδρική εκλογή του 2020.

Άφησε δε να εννοηθεί ότι τη διαδικασία της αναθεώρησης θα αναλάβει ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, επικεφαλής του Επικρατείας της ΝΔ Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ ενώ διεμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς στους ψηφοφόρους μικρών κομμάτων της δεξιάς και της ακροδεξιάς που θέλουν την πτώση της σημερινής κυβέρνησης, ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας με τη συμμετοχή και του σημερινού κυβερνώντος κόμματος. Επανέλαβε δε το στόχο να μείνουν εκτός Βουλής ιδανικά ΧΑ και Βελόπουλος, εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι εάν επιτευχθεί αυτό θα αποτελεί ένα σημαντικό επιχείρημα του ίδιου και της επόμενης κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους την επόμενη ημέρα για τα πρωτογενή.

Έστειλε εξάλλου εκ νέου μήνυμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές και κατά της αποχής, τονίζοντας ότι μετά την ευρεία νίκη των ευρωεκλογών στόχος του πλέον είναι να πείσει τους καχύποπτους πολίτες ώστε να διασφαλίσει μία όσο πιο μεγάλη νίκη και στην κάλπη της 7ης Ιουλίου. Μάλιστα είπε ότι τελικά δεν είναι δεύτερο ημίχρονο οι εθνικές εκλογές, αλλά ότι ο αγώνας ξεκινά από την αρχή. “Είναι λάθος η λογική ότι η ΝΔ έχει κερδίσει, άρα να πάω να κάνω τα μπάνια μου” είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Χτύπησε και νέο καμπανάκι στα στελέχη της ΝΔ. “Δεν με ενοχλεί τίποτα περισσότερο από υποψήφιους βουλευτές οι οποίοι διεκδικώντας το σταυρό ξεφεύγουν από την κεντρική γραμμή, υπερβάλλουν στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται ή προεξοφλούν την υπουργοποίησή τους για να διεκδικήσουν σταυρό” είπε και πρόσθεσε: “Έχω πλήρη γνώση του τι γίνεται και θέλω για τελευταία φορά να προειδοποιήσω ότι δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι, δεν υπάρχουν υπουργικά κοστούμια έτοιμα και όλα κρίνονται από το πώς πολιτεύεται κάποιος, όχι εάν είναι πρώτος σε σταυρούς στην περιφέρεια του”.

Ανέφερε ότι στην κυβέρνηση του θα υπάρξουν και πρόσωπα εκτός ΝΔ, όχι όμως στο πλαίσιο μίας συνεργασίας με άλλο κόμμα, αλλά και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, τεχνοκράτες τους οποίους θεωρεί απαραίτητους σε εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια. “Είναι πολύ πιθανόν να αξιοποιηθούν πολιτικά στελέχη από άλλους χώρους χωρίς να υπάρχει καμία κοινοβουλευτική συμφωνία διότι η κυβέρνηση εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός πρέπει να ορκιστεί εντός δύο ημερών” ανέφερε μεταξύ άλλων. Δήλωσε επίσης ότι το υπουργικό θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα, αλλά στο Μαξίμου όχι στη Βουλή και χωρίς τους υφυπουργούς. 

“Πρωτοφανής η κουβέντα ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει ανθρώπινο αίμα”

Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά σχολίασε και τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα πως δεν επαρκεί ο δημοσιονομικός χώρος.

“Η κουβέντα αυτή ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει ανθρώπινο αίμα είναι πρωτοφανής. Δεν την έχω ξανακούσει ποτέ όσα χρόνια ασχολούμαι με την πολιτική, είναι αποκρουστική ως φράση. Και βέβαια δείχνει τον πανικό ενός συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνεται τη βουή των επερχόμενων γεγονότων” εκτίμησε.

“Το πρόγραμμά μας από την πρώτη στιγμή ήταν ένα πρόγραμμα αυστηρά κοστολογημένο” τόνισε επισης ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η περικοπή των φορολογικών συντελεστών θα γίνει σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο μέχρι το Σεπτέμβριο με μειώσεις φορολογικών συντελεστών που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2020, δηλαδή από 1 Ιανουαρίου του 2020. “Είμαι ειλικρινής για το 2019. Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω ελάφρυνση αυτή τη στιγμή” είπε.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε επίσης: “Μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία την επόμενη μέρα, δεν βλέπαμε, δεν ξέραμε, αλλιώς ήταν τα νούμερα. Εχω εμπιστοσύνη στο Γενικό λογιστήριο του κράτους, στους υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της δημοσιονομικής τάξης και αυτοί μας δίνουν την εικόνα”.

“Δεν γνώριζα το θέμα της Μοροπούλου, δεν ήταν περίπτωση όμοια με της Λοϊζου”

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην απόσυρση της Τώνιας Μοροπούλου από τα γαλάζια ψηφοδέλτια μετά από δημοσίευμα ότι εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη του αποβιώσαντα πατέρα της, αναφέροντας ότι δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και τονίζοντας ότι το θέμα πλέον έχει κλείσει. Εκτίμησε πάντως ότι προκειται για διαφορετική περίπτωση από αυτή της Μυρσίνης Λοϊζου που αποσύρθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

“Όχι δεν γνώριζα τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης. Η κ.Μοροπούλου πήρε μία απόφαση να διευκολύνει τη Νέα Δημοκρατία την οποία σέβομαι και εκτιμώ δεν ήταν μία περίπτωση παρεμφερής ή όμοια με την περίπτωση της κ. Λοίζου αλλά εν πάσει περιπτώσει αυτή η υπόθεση έχει κλείσει και νομίζω ότι καλώς τελείωσε έτσι όπως τελείωσε”.

“Κρίμα που δε θα γίνει το debate”

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο ναυάγιο της συζήτησης των κομμάτων για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ήθελε να αναμετρηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ήθελε από την πρώτη στιγμή να βρεθεί λύση για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας.

“Προτείναμε τρεις ημερομηνίες, όταν προέκυψε το δήθεν πρόβλημα με την παρουσία του κ. Τσίπρα στην σύνοδο κορυφής αντιπροτείναμε δύο άλλες ημερομηνίες, μετά η κυβέρνηση αφού είχε πει όχι στην 1η Ιουλίου πρότεινε να γίνει 1η Ιουλίου. Είπαμε ας γίνει έστω και έτσι. Κάποια άλλα κόμματα είχαν αντίρρηση. Δεν μπορώ να καταλάβω, δεν ήμουν εκεί. Η εντύπωση την οποία αποκομίζω εγώ είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να αναμετρηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ξέρετε όταν είσαι απολογούμενος αρχηγός δέχεσαι την κριτική όλων. Είναι κρίμα που δεν έγινε το debate, θα ήταν σημαντικό αν και όχι καθοριστικό για την εκλογική αναμέτρηση”, είπε συγκεκριμένα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα