Μητσοτάκης: Ντιμπέιτ γίνεται πάντα με όλους τους αρχηγούς, δεν είμαστε Προεδρική Δημοκρατία

Μητσοτάκης: Ντιμπέιτ γίνεται πάντα με όλους τους αρχηγούς, δεν είμαστε Προεδρική Δημοκρατία

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι τελικά θα βρεθεί ημερομηνία για να διεξαχθεί τηλεμαχία. Τα πρώτα νομοσχέδια και το μήνυμα προς όσους ράβουν υπουργικά κοστούμια ή θεωρούν δεδομένη την αυτοδυναμία.

Τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ντιμπέιτ επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο Κρήτη TV που θα προβληθεί απόψε το βράδυ στις 10 και την οποία παραχώρησε στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νησί.

“Debate γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς. Δεν είμαστε μια Προεδρική Δημοκρατία στην οποία δύο υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει Πρόεδρος. Είμαστε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προϋποθέτει ένα debate με όλους τους Κοινοβουλευτικούς Αρχηγούς” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί αυτό το debate. Καταλαβαίνω ότι υπήρχαν κάποιες δυσκολίες που έχουν όντως να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες, έχουμε δώσει ημερομηνίες που είμαστε διαθέσιμοι” πρόσθεσε, αλλά σημείωσε ότι προσβλέπει σε αυτό το debate και πιστεύει ότι τελικά θα γίνει, αλλά έχει κάνει ήδη με τον κ. Τσίπρα 42 κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. “ Ο κόσμος γνωρίζει και εμένα, γνωρίζει και τον κ. Τσίπρα. Η διαφορά μας είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει δοκιμαστεί 4 χρόνια και πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική του, για την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα. Εγώ πρέπει να εξηγήσω και να πείσω τους πολίτες γιατί το σχέδιό μας είναι το σωστό σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και βέβαια να τους πείσω ότι διαθέτω τις δυνάμεις και τα στελέχη, αλλά και την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία αυτό το σχέδιο να το εφαρμόσω” είπε και κατέληξε: “Καλό είναι να γίνει και το debate. Χρήσιμο είναι αλλά δεν είναι καθοριστικό.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη δομή της κυβέρνησης του, αλλά και τα πρώτα νομοσχέδια, που είναι ήδη έτοιμα. Έκανε λόγο για ένα κυβερνητικό σχήμα αποτελεσματικό με ένα ισχυρό κέντρο στο Μαξίμου το οποίο θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο με συγκεκριμένους στόχους και με ξεκάθαρη λογοδοσία από υπουργούς, καθώς και για ένα σχήμα το οποίο με μια εξαίρεση δεν θα έχει υπουργούς αναπληρωτές, θα έχει υπουργούς και υφυπουργούς. Τόνισε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό διότι το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των υπουργών, αλλά η ποιότητα των υπουργών. “Το ζήτημα δεν είναι να έχουμε ένα μεγάλο υπουργικό σχήμα για να τακτοποιούμε φίλους ή γεωγραφικές προτεραιότητες” είπε και πρόσθεσε: “Το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι την επόμενη ημέρα μπορεί να κάνουν τη δουλειά. Άρα ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.”

Αυτό κατά τον κ.Μητσοτάκη σημαίνει αξιοποίηση του υφιστάμενου στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ, προσκλήσεις και σε στελέχη τα οποία είναι πολιτικά εκτός ΝΔ και αξιοποίηση τεχνοκρατών. “Η δουλειά μου είναι να σχηματίσω μία κυβέρνηση η οποία θα είναι αποτελεσματική, απολύτως ομοιογενής και απολύτως προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό μας έργο. Το λέω αυτό γιατί; Σκεφτείτε ένα παράδειγμα όπου στον τομέα των επενδύσεων, που για εμένα είναι η πρώτη προτεραιότητα, δεν μπορεί να συνεννοηθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Πολιτισμού” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση του θα έχει συγκεκριμένη στοχοθεσία, με έναν προγραμματισμό νομοθετικού, αλλά και κανονιστικού έργου που θα ελέγχεται πολύ αυστηρά από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. “Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι. Είναι έτοιμοι για κάθε υπουργό. Υπάρχουν νομοσχέδια τα οποία είναι ήδη έτοιμα και τα οποία θα παραδοθούν στους υπουργούς για να βάλουν τις τελικές πινελιές” δήλωσε μάλιστα. Είπε επίσης ότι το κυβερνητικό έργο του πρώτου έτους είναι απολύτως προδιαγεγραμμένο για αυτό η Βουλή δε θα διακόψει το καλοκαίρι ούτε θα πάει σε θερινά τμήματα, ώστε το Σεπτέμβριο να ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να κατατεθεί ο προϋπολογισμός και να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για τα έτη 2020 έως και το 2023 που θα αποτυπώσει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής. Χαρακτήρισε επίσης κατεπείγοντα τα νομοσχέδια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, καθώς οι νέοι δήμαρχοι θα αναλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά και για την κατάργηση του ασύλου, καθώς και ενδεχόμενες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα.

Στόχος η αυτοδυναμία, δεν συνεργάζομαι με το ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να σχολιάσει ότι πολλά στελέχη της ΝΔ λένε πια “πάμε καροτσάκι για την εξουσία”, θεωρώντας ότι έχει κλειδώσει η αυτοδυναμία, ο κ.Μητσοτάκης προειδοποίησε: “Τα στελέχη τα οποία τα λένε αυτά καταγράφονται με αρνητικό πρόσημο στο προσωπικό μου καρνέ αξιολόγησης στελεχών” και τόνισε: “Κανένα αποτέλεσμα δεν είναι κλειδωμένο. Και θα αγωνιζόμαστε μέχρι τελευταία στιγμή να μας εμπιστευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Προφανώς ούτε η αυτοδυναμία είναι κλειδωμένη. Πώς μπορεί να λέει κανείς κάτι τέτοιο όταν δεν γνωρίζουμε πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή. Είναι πολλές παράμετροι που ακόμα είναι μεταβλητές. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να δεχτώ καμία αλαζονεία. Και αυτό δείχνει αλαζονεία, ξέρετε. Το να βγαίνεις και να λες σήμερα στον ελληνικό λαό: «Πάμε καροτσάκι», «Έχουμε τελειώσει», «Κερδίζουμε με δέκα μονάδες διαφορά», «Είμαστε ήδη αυτοδύναμοι» και ράβουμε, κατά συνέπεια, τα υπουργικά μας κουστούμια, είναι μια συμπεριφορά αλαζονική. Δεν πρόκειται να τη δεχτώ ούτε τώρα και σίγουρα δεν θα τη δεχτώ μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.”

“Ο στόχος είναι μία ισχυρή εντολή. Ο στόχος είναι η αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία, όχι όμως ως σκοπός, διότι έχω πει ότι και αυτοδύναμος να είμαι, θέλω να κάνω ευρύτερες συγκλίσεις” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην αναζήτηση ευρύτερων συνεννοήσεων για νέο εκλογικό νόμο, αλλαγή του Συντάγματος όπου κάποια άρθρα ενδεχομένως να πρέπει ν’ αλλάξουν με αυξημένη πλειοψηφία, νόμο για την ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό, που χρειάζεται 200 ψήφους βάση του Συντάγματος για να μπορέσει να εφαρμοστεί. Και τόνισε ότι η κυβέρνηση, εφόσον η ΝΔ είναι αυτοδύναμη, θα ορκιστεί εντός τριών ημερών από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά θα αναζητήσει ευρύτερες συγκλίσεις και για τα θέματα αυτά και για μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι “υπάρχουν κόκκινες γραμμές και υπάρχουν και κόμματα με τα οποία αποκλείεται ποτέ να συνεργαστούμε”, αναφερόμενος ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σήμερα πολλοί συμπολίτες μας που θέλουν ένα μεγάλο συνασπισμό Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν ένας συνασπισμός-παράλυση για τη χώρα. Αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να γίνει, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ούτε στα βασικά. Λοιπόν, δεν θα πήγαινε πουθενά κάτι τέτοιο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το χρειάζεται η χώρα σήμερα. Αν, παρεμπιπτόντως, οδηγούμασταν σε εκλογές με απλή αναλογική, μπορεί να ήταν ένα πιθανό σενάριο. Άρα ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία για ν’ αποφύγουμε νέες εκλογικές περιπέτειες αλλά και για να μπορέσουμε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά την επόμενη ημέρα” είπε επίσης ο κ.Μητσοτάκης. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα