Μητσοτάκης: Οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται ξανά με λίστα

Μητσοτάκης: Οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται ξανά με λίστα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης alpha tv

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο αφήγημα περί κινδύνου "κυβέρνησης ηττημένων". Τόνισε ότι ο ίδιος δεν συζητά σενάρια ψήφου ανοχής. Στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας

Την “απειλή” σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων στις εκλογές της 21ης Μαϊου επέσεισε και πάλι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον Alpha, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα ζητήσει ψήφο ανοχής εάν οριακά δεν έχει την αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες κάλπες.

Ανακοίνωσε μάλιστα με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη ότι πρόθεση του είναι οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται ξανά με λίστα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σπανίως κοιτά τις δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αν και εισπράττει τον παλμό του κόσμου στις περιοδείες. Εκτίμησε ότι τα Τέμπη ήταν ένα μεγάλο σοκ, αλλά η φθορά της κυβέρνησης ηταν προσωρινή. “Τώρα που μπορουμε να δουμε τα πραγματικά διλήμματα των εκογών και τις εναλλακτικές διακυβέρνησης, ο κόσμος συσπειρώνεται πάλι στη Νέα Δημοκρατία”, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο αφήγημα κινδύνου σχηματισμού “κυβέρνησης ηττημένων” λόγω της απλής αναλογικής. Κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι δεν αποτάσσεται το Βαρουφάκη και όσα λέει για το σύστημα Δήμητρα.

“Φτάσαμε πολύ κοντά στην καταστροφή το 2015 από αυτούς τους ανθρώπους και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά ο ελληνικός λαός. Σαν παιχνίδι το βλέπουν, μονόπολη με τις ζωές και τις καταθέσεις των πολιτών”, σχολίασε.

“Ο κ.Τσίπρας τα μπλεξε πάλι σήμερα. Μίλησε για κυβέρνηση νικητών. έκλεισε το μάτι σε κυβέρνηση ηττημένων, σήμερα μιλά για κυβέρνηση ανοχής”, σχολίασε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε ότι εκείνος σκέφτεται το ενδεχόμενο να ζητήσει στις δεύτερες εκλογές ψήφο ανοχής. “Ο κ.Τσίπρας τα μπλεξε πάλι σήμερα. Μίλησε για κυβέρνηση νικητών. έκλεισε το μάτι σε κυβέρνηση ηττημένων, σήμερα μιλά για κυβέρνηση ανοχής”, είπε. Σχολίασε επίσης τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας: “Δεν μου κάνει εντύπωση γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να συμπιέζονται. Με αυτή τη δημιουργική ασάφεια δεν μπορεί κάποιος να να υποστηρίξει το κόμμα αυτό”. Και πρόσθεσε:

Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθώ σενάριο που να μην έχει την πλειοψηφία της Βουλής. Ο,τιδήποτε άλλο θα ήταν παράγοντας αστάθειας”.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε μάλιστα να δηλώσει τι θα κάνει μετά την πρώτη κάλπη με τη διερευνητική εντολή, την οποία πάντως είπε ότι θα παραλάβει.

“Θα σεβαστω το Σύνταγμα, θα παραλάβω κανονικά την εντολή που θα μου έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός”, είπε και στο ερώτημα εάν θα συναντηθεί και με πολιτικούς αρχηγούς, απάντησε “θα το δούμε μετά τις εκλογές”.

Με αφορμή την υπόθεση του Αλέξη Γεωργουλη, ο κ. Μητσοτάκης δηλωσε πεπεισμένος ότι το #ΝΔπαιδεραστές ήταν κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλε αλλαγή στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών.

“Η εικόνα που εκπέμπουν οι ευρωβουλευτές μας δεν είναι η καλύτερη. Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να γύρισουμε πάλι στη λίστα. Και να έχει την ευθυνη ο αρχηγός του κόμματος, να στείλει στην Ευρωβουλή πρόσωπα που ο ίδιος θα επιλέγει μεν. αλλά δεν θα δεσμεύεται απο αναγνωρισιμότητα και star system”, είπε ο πρωθυπουργός.

Έκανε μάλιστα λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα αντι- star system και δήλωσε ότι θα έχει εκπροσώπους του star system στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε σε debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και υποστήριξε ότι έχει μεγάλη σημασία στην απλή αναλογική να συζητήσουν όλα τα κόμματα που είναι στη Βουλή. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Νικο Ανδρουλάκη, σχολιάζοντας ότι “είχα μεγάλη δυσκολία να συναντηθώ μαζί του”. Άφησε ανοιχτά πάντως όλα τα ενδεχόμενα για τη δεύτερη κάλπη, δεδομένου ότι όπως είπε σε αυτή θα υπαρχει το μπόνους που θα πάρει ο πρώτος.

“Τους αντιπάλους μας ενώνει η αντιπάθεια στο προσωπο μου. Λένε, δεχόμαστε οτιδήποτε αρκεί να μην είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Οκ, το ακούω, αλλά οι πολίτες επιλέγουν και πρωθυπουργό στις εκλογές”, σχολίασε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Υποστήριξε επίσης ότι “το πρόβλημα του κ.Ανδρουλάκη δεν είναι η ΝΔ αλλά εγώ και δεν μπορώ να συζητήσω με αυτούς τους όρους”. Δήλωσε μάλιστα ευθέως ότι σε κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα συζητήσει να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία.

Δεν θα δεχθώ να μπω σε κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό. Παντού στην Ευρώπη πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Στη Γερμανία ο Σολτς ήταν πρώτος με μία μονάδα διαφορά και με 25% και αυτομάτως ήταν ο εντολοδόχος, .δεν το συζήτησε κανείς”, είπε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στη θέση κατά της μείωσης έμμεσων φόρων, αλλά άφησε ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο “κάποια στιγμή να αρχίσουν να πέφτουν”. Προανήγγειλε επίσης ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

“Εγώ δεν είπα ποτέ Ερντογάν γιοκ και δεν είπα ποτέ μην ψηφίσετε Ερντογάν. Είναι δική τους απόφαση και θα συνεργαστουμε με όποια κυβέρνηση προκύψει”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης όσον αφορά στις εκλογές στην Τουρκία, ενώ διαμήνυσε εκ νέου ότι η Ελλάδα συζητά τη μία και μόνη υπαρκτή διαφορά της υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα