Μητσοτάκης σε ερώτηση του News 24/7: “Δεν έχω αυταπάτες ότι οι επιχειρηματίες είναι άγγελοι”

Μητσοτάκης σε ερώτηση του News 24/7: “Δεν έχω αυταπάτες ότι οι επιχειρηματίες είναι άγγελοι”
Διακαναλική συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη Eurokinissi

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας και γενικότερα για τη σχέση εργοδοτών και εργαζομένων απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση του News 24/7. Ξεκαθάρισε πως θέλει εργοδότες και εργαζόμενοι έρχονται σε συνεννόηση προς όφελος και των δύο πλευρών ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

“Θέλω να δώσω παραπάνω κίνητρα σε μία επιχείρηση αν φροντίζει τους εργαζόμενους της, αλλά να γνωρίζουν επίσης οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους με οποιονδήποτε τρόπο ότι θα μας βρουν σκληρά απέναντί τους” απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση του News 24/7 και της Βίκυς Σαμαρά σχετικά με το αν είναι υπέρ ή κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και γιατί υποστηρίζει της επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει των ευρωεκλογών.

“Είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Έχουμε μάλιστα και παραδείγματα εξαιρετικά επιτυχημένων επιχειρησιακών συμβάσεων, και εξαιρετικά επιτυχημένων κλαδικών συμβάσεων” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης φέρνοντας ως παράδειγμα την σύμβαση που έχουν υπογράψει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με την Πανελλήνια Ομοσπονδία ξενοδόχων. “Αυτό που λέμε είναι πως αν σε μία επιχείρηση τα δύο μέρη συμφωνούν σε μία σύμβαση, οι όροι αυτής να υπερισχύουν. Είναι παράλογο αυτό;” αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, ο κ.Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία λέγοντας “Δεν διαπραγματεύομαι την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ούτε έχω αυταπάτες ότι οι επιχειρηματίες είναι άγγελοι. Αυτοί που δεν φέρονται στους εργαζόμενους όπως πρέπει θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου” κατέληξε.

Αναλυτικά η ερώτηση του News 24/7 και της Βίκυς Σαμαρά και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

– Δηλώσατε χθες πως «Όταν μία εταιρεία έχει κέρδη, ένα ποσοστό των κερδών πρέπει να μοιράζεται στους εργαζόμενους». Πως θα διασφαλιστεί αυτό όμως; Δεδομένου ότι καταλαβαίνω είστε κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων; Θα επαφίεται στην καλή θέληση του εργοδότη; Ποιες πολιτικές θα εφαρμόσετε;

“Ποιος σας είπε ότι είμαστε εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Και η επιχειρησιακή σύμβαση δεν είναι συλλογική διαπραγμάτευση;  Βεβαίως και είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων.  Και μάλιστα έχουμε παραδείγματα εξαιρετικά επιτυχημένων επιχειρησιακών συμβάσεων και εξαιρετικά επιτυχημένων κλαδικών συμβάσεων. Ξενοδοχοϋπάλληλοι και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, έχουν υπογράψει μια κλαδική σύμβαση με επεκτασιμότητα η οποία δίνει καλύτερες απολαβές από ό,τι η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Βεβαίως και είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι και εκεί που μπορεί να υπάρχει μια κλαδική σύμβαση, αν μια επιχείρηση αποφασίσουν τα δύο μέρη να συμφωνήσουν σε κάτι διαφορετικό, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν τα δύο μέρη, αυτή η συμφωνία να υπερισχύει. 

Γιατί είναι παράλογο αυτό; Αφού υπάρχει η συμφωνία των εργαζομένων και των εργοδοτών. Από εκεί και πέρα, θέλω να δώσω παραπάνω κίνητρα στις εταιρίες να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους. Και, βεβαίως, μπορούμε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα και για τη διανομή μέρους των κερδών ως μπόνους  στους εργαζόμενους, μπορούμε να δώσουμε  φορολογικά κίνητρα για κατάρτιση, για εκπαίδευση, για ιδιωτική ασφάλιση, για ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν θα κουραστώ να το λέω, μια επιχείρηση είναι επιτυχημένη σήμερα, εάν φροντίζει τους εργαζόμενούς της. 

Και εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, managers, μέτοχοι, πρέπει να αισθάνονται ότι είναι μαζί στην ίδια βάρκα. Έχω επισκεφθεί πάρα πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις τελευταία. Και μπορώ να σας πω ότι αυτό είναι το μήνυμα το οποίο εισπράττω σήμερα από την αγορά. Να γνωρίζουν επίσης οι επιχειρήσεις που θα προσπαθούν να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενούς τους καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο ότι θα μας βρουν σκληρά απέναντι. 

Να θυμίσω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή η οποία επέβαλε πρόστιμο 10.500 ευρώ σε επιχειρήσεις για ανασφάλιστη εργασία.  Δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς το κάναμε. Άρα, δεν διαπραγματεύομαι την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ούτε έχω αυταπάτες ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι άγγελοι. Δεν έχω τέτοιες αυταπάτες. Αυτοί οι οποίοι δεν φέρονται στους εργαζόμενους όπως πρέπει, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου. Αλλά θέλω να δώσω παραπάνω κίνητρα στους επιχειρηματίες που έχουν μια υγιή και μια καλή σχέση με τους εργαζόμενούς τους να μοιράζεται πιο δίκαια ο πλούτος που δημιουργεί η επιχείρηση μεταξύ μετόχων και εργαζομένων”.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα στο 1.12.55

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα