Μητσοτάκης: Στον χώρο πέραν της ΝΔ, επικρατεί γελοιότητα

Μητσοτάκης: Στον χώρο πέραν της ΝΔ, επικρατεί γελοιότητα
Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Αφήγημα μη εναλλακτικής από τον πρωθυπουργό. Προαναγγέλει ίδρυση υπουργείου Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής και αλλαγές προσώπων στην επόμενη κυβέρνηση.

Τη Νέα Δημοκρατία ως τη μόνη λύση διακυβέρνησης παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στο αφήγημα της αυτοδυναμίας εν όψει των εκλογών.

“Στις λίγες φορές που εφαρμόστηκε το σύστημα της απλής αναλογικής στην Ελλάδα η χώρα πέρασε μεγάλες περιπέτειες. Διαδοχικές κυβερνήσεις με ζωή λίγων μηνών”, υπενθύμισε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”. Κάλεσε δε όσους επικαλούνται τη Γερμανία, να αναλογιστούν ότι, παρά την παράδοσή της, χρειάστηκε μήνες για να καταλήξει σε ένα κυβερνητικό σχήμα. “Εδώ λέτε να γίνει σε τρεις μέρες;”¨διερωτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι αν βγαίνουν τα «κουκιά» ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει κυβέρνηση ηττημένων, με συμμετοχή και του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ ότι θολώνει το κλίμα, αρνούμενο για Πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος που θα έχουν ψηφίσει οι πολίτες.

Με άλλα λόγια, στον χώρο πέραν της ΝΔ επικρατεί μία σύγχυση που παίρνει συχνά μορφές γελοιότητας, αλλά και κινδύνων για την επόμενη μέρα, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο ερώτημα εάν η συμμαχική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, στην οποία ήταν και ο ίδιος υπουργός, δεν ήταν, μια καλή κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Βεβαίως ήταν μια καλή κυβέρνηση. Η οποία, πριν ανατραπεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή, κατάφερε πολλά πράγματα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Κι αν δεν είχε διακοπεί η πορεία της θα είχαμε τελειώσει με την τελευταία αξιολόγηση και δεν θα είχε έρθει ένα τρίτο πιο επώδυνο μνημόνιο λόγω των καταστροφικών επιλογών του κ. Τσίπρα.”

Πρόσθεσε ωστόσο το εξής: “Μην ξεχνάτε, όμως, ότι η κυβέρνηση προέκυψε ύστερα από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, με τη ΝΔ να έχει 29,7%. Και ξεκίνησε ως τρικομματική με συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, η οποία, ύστερα από πολλά μπρος-πίσω, αποχώρησε κάπου στη διαδρομή. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Αλλά να τα κρατάμε ως διδάγματα στην πορεία μας.”

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αιτιολογήσει την άρνηση του για απευθείας τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα με το επιχείρημα ότι έχουν κάνει πάνω από 80 αντιπαραθέσεις στη Βουλή αυτά τα τέσσερα χρόνια, αλλά και ότι στις εκλογές της απλής αναλογικής πρέπει να καθίσουν όλοι οι αρχηγοί σε ένα τραπέζι για να συζητήσουν για τις συνεργασίες.

“Η δεύτερη κάλπη είναι άλλη υπόθεση, γιατί εκεί υπάρχει το bonus και το bonus θα το πάρει ο πρώτος ή ο δεύτερος της αναμέτρησης του Μαΐου. Εκεί δεν υπάρχει χώρος για τρίτον. Ας δούμε, λοιπόν, τι θα γίνει μετά την πρώτη κάλπη. Η πρώτη κάλπη, πάντως, που είναι κάλπη της απλής αναλογικής, πρέπει να έχει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς”, κατέληξε.

Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε εκ νέου κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση. Και στο ερώτημα εάν θα αναζητήσει στήριξη από μεμονωμένους βουλευτές άλλων κομμάτων αν του λείπουν λίγες ψήφοι για την εμπιστοσύνη της Βουλής, απάντησε: “Απευθύνομαι με μια πολύ καθαρή πρόταση στους πολίτες. Κι αυτοί θα επιλέξουν αν θα την εγκρίνουν ή όχι. Δεν πρόκειται να επιχειρήσω να βρω τρόπο να παρακάμψω την ετυμηγορία τους.

Αλλαγές σε δομές και πρόσωπα σε μία νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε όμως και πως θα είναι η δεύτερη κυβέρνηση του, εφόσον οι πολίτες του δώσουν ξανά την κυβερνητική εντολή.

Υποστήριξε ότι:Το επιτελικό κράτος αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα. Ένα ισχυρό κέντρο, που θέτει ένα πλαίσιο σωστής διακυβέρνησης και κανόνων διοίκησηςκαι πρόσθεσε: “Υπάρχει σήμερα μια Προεδρία της Κυβέρνησης, που θα υπάρχει και όταν φύγω εγώ. Και στην οποία έχουμε επιλέξει ακομμάτιστους δημόσιους υπαλλήλους. Ακομμάτιστους με την έννοια ότι είναι στελέχη τα οποία παρέχουν την τεχνογνωσία τους στον εκάστοτε πρωθυπουργό.”

Μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε: “Ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς λειτουργούσαν οι προκάτοχοί μου χωρίς μια τέτοια δομή”, αλλά τόνισε: “Χρειάζεται βελτίωση; Βεβαίως. Θα διορθώσουμε κενά χωρίς να αλλάξουμε. Θα κάνουμε, επίσης, αλλαγές και στο κυβερνητικό σχήμα. Προφανώς θα υπάρχουν αλλαγές και σε πρόσωπα. Και θα έχουμε περισσότερες γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο.”

Προανήγγειλε και αναδιάταξη στα υπουργεία την επόμενη τετραετία δηλώνοντας: “Μία αλλαγή, για παράδειγμα, είναι η ίδρυση Υπουργείου Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, το οποίο θα πάρει ουσιαστικά κομμάτια από το υφιστάμενο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ένα κατεξοχήν «κοινωνικό» Υπουργείο, δηλαδή, που θα επικεντρώνεται σε ειδικά προβλήματα τα οποία, όμως, έχουν ευρύτερες συνέπειες, όπως το δημογραφικό και η στέγη.”

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε όμως να εννοηθεί ότι θα αλλάξει και πρόσωπα στο υπουργικό σχήμα μετά τις εκλογές: “Δεν έκανα ανασχηματισμό στα βασικά Υπουργεία, παρά μόνο κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Ύστερα, λοιπόν, από τέσσερα χρόνια επιβάλλεται και για τους ίδιους τους ανθρώπους να βρεθούν σε διαφορετικούς ρόλους. Κάποιοι θα μείνουν συνεπώς από το σχήμα και άλλοι θα αλλάξουν ρόλους.”

Μητσοτάκης για Τέμπη: “Το πένθος δεν μπορεί να γίνεται κομματικό επιχείρημα”

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι το σοκ της κοινωνίας από την τραγωδία των Τεμπών θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Η τραγωδία των Τεμπών μάς συγκλόνισε όλους. Όμως το πένθος δεν μπορεί να γίνεται κομματικό επιχείρημα. Και συνυπάρχει με τη λογική και την ψυχραιμία.”

Ερωτηθείς εάν θα διεκδικούσε και μία τρίτη τετραετία ή θα αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: “Οι πολίτες σού δείχνουν πότε έρχεται η ώρα να αποχωρήσεις. Αρκεί να τους ακούς και να μην μένεις κολλημένος σε μια καρέκλα. Για μένα, άλλωστε, υπήρχε επαγγελματική ζωή πριν από την πολιτική. Και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει και επαγγελματική ζωή μετά την πολιτική. Έξω από την πολιτική ή στις παρυφές της πολιτικής. Έχω πολλά ενδιαφέροντα.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης: “Μετά τις εκλογές δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει στη λογική της «γαλάζιας πατρίδας», η οποία επί της ουσίας αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα