Ο Κασσελάκης φαντάζεται μια ΙΧ κεντροαριστερά

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης INTIME

Δεν συζητώ με τον Ανδρουλάκη, θέλω συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη των εκλογών.

Μια «προοδευτική παράταξη» υπό την ηγεσία του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συνεργασία με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τους νέους του… ΜέΡΑ 25 φαντάζεται την επόμενη των εκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αυτό περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό Σταθμό Attica και στους δημοσιογράφους Γιώργο Μελιγγώνη και Γιώργο Χουδαλάκη- επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να «απαντήσει» στις φωνές (και) στο εσωτερικό του κόμματός του που μιλούν για την ανάγκη ενότητας των δημοκρατικών κομμάτων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Φαντασία

Αν συνυπολογίσει κανείς τις μεγάλες πολιτικές διαφορές που υφίστανται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25, όπως και τον έντονα προσωποκεντρικό χαρακτήρα της ηγεσίας της Πλεύσης Ελευθερίας, εύλογα αντιλαμβάνεται πως το εν λόγω σενάριο βρίσκεται κατά βάση στη φαντασία του επικεφαλής της Κουμουνδούρου.

Ερμηνεύεται, όμως, ως μια προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ αντιπαραβάλλει στις συνθήκες που αναμένεται να δημιουργηθούν την επόμενη των εκλογών, ένα «ενωτικό σχέδιο». Έστω και με τα χαρακτηριστικά του «κόμματος Ι.Χ.» που έτσι κι αλλιώς ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προαναγγείλει για τον ΣΥΡΙΖΑ στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε στη συνέντευξή του πως «καλώ το προοδευτικό κέντρο στο φυσικό του σπίτι. Είναι το μόνο σπίτι γιατί η ΝΔ επιλέγει να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά και το σημιτικό κέντρο έχει γίνει νεοφιλελεύθερο. Το προοδευτικό κέντρο έχει τη θέση του στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά το Καταστατικό Συνέδριο θα μπορούν να μπουν ενεργά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως δεν θα έχει καμία επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη την επόμενη των εκλογών. Παράλληλα, όμως, υποστήριξε ότι «υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα χνώτα μας ταιριάζουν και τα οποία θα προσκαλέσω να έρθουν στη δημοκρατική παράταξη». Επικαλούμενος μάλιστα και τον Ανδρέα Παπανδρέου, αναφέροντας ότι μεγάλωσε σε «παπανδρεϊκή» οικογένεια.

Πλεύση και ΜέΡΑ25

Στη συνέχεια, μάλιστα, έκανε αναφορές σε δύο άλλους πολιτικούς σχηματισμούς: Την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25. Ενισχύοντας τις ανάλογες αναφορές που είχε κάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως «έχει εκπροσωπήσει τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών πολύ καλά».

Προσθέτοντας πως «μένει ώρες και ώρες στην Βουλή μέσα και μπράβο τους». Σημείωσε ότι με την Πλεύση Ελευθερίας «φιλοσοφικά έχω μεγάλη ευθυγράμμιση», τονίζοντας πως «μακάρι να συνεργαστούμε για το καλό της χώρας».

Αναφορικά με το ΜέΡΑ25 ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε «υπάρχουν πολλοί νέοι που θέλουν μια κινηματικότητα» λέγοντας πως «θα έχουν και εκείνοι χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να δραστηριοποιηθούν και να γίνουν οι αξίες τους πολιτική πρόταση». Παράλληλα, διατήρησε την πολεμική προς τη Νέα Αριστερά σημειώνοντας πως «δεν θεωρώ ότι η αριστερά ξεκινά με κλεμμένες έδρες».

Άγνωστος πήχης

Για πολλοστή φορά στη χθεσινή συνέντευξη, ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε να προσδιορίσει το ποσοστό των ευρωεκλογών το οποίο θα θεωρήσει αποτυχία. Εμμένοντας στη λογική του να μην θέτει πήχη για τις ευρωεκλογές με βάση τον οποίο θα κριθεί μετεκλογικά.

Ανέφερε ότι «αποτυχία συνιστά να αλλάξω αυτό που είμαι εγώ απλά και μόνο για να κερδίσω μερικές ψήφους ή πληρώνοντας εταιρείες και λογαριασμούς περίεργους για να επηρεάσω το αποτέλεσμα».

Αντίστοιχα, δήλωσε «επιτυχία είναι να φέρουμε έναν φρέσκο αέρα. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο να μπει νέος αέρας κυβερνησιμότητας».

Μετά

Οι προαναφερθείσες δηλώσεις ενισχύουν την ερμηνεία του ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά την «φόρμουλα» με την οποία θα πορευθεί τους κρίσιμους μήνες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ιδίως αν τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσομοιάζουν ή θα υπολείπονται των επιδόσεών του στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Καταδεικνύοντας, δηλαδή, πως δεν υφίσταται ζήτημα κυβερνητικής προοπτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα