Ο Μεϊμαράκης μιλά για την “κίνηση της Βόλβης”

Ο Μεϊμαράκης μιλά για την “κίνηση της Βόλβης”

Στη Βόλβη βρέθηκε στο πλαίσιο των περιοδειών του ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ και σχολίασε την περίφημη κίνηση στο πρώτο συνέδριο του κόμματος, η οποία στις νεότερες γενιές έχει μείνει από την ταινία "Ας περιμένουν οι γυναίκες"

Η κίνηση της Βόλβης ήταν η πρώτη εσωκομματική δράση στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, αν και οι νεότερες γενιές την ξέρουν κυρίως από την ταινία “Ας περιμένουν οι γυναίκες”.

Ένα από τα στελέχη που είχαν πρωταγωνιστήσει στην κίνηση της Βόλβης το 1979, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης βρέθηκε στο πλαίσιο των περιοδειών του για τις ευρωεκλογές στη Βόλβη. Και δεν παρέλειψε να ανεβάσει στο Instagram φωτογραφία με τον δήμαρχο Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, δημοτικούς συμβούλους και κομματικά στελέχη της ΝΔ, με το σχόλιο “θυμηθηκαμε και συζητήσαμε για την κίνηση της Βόλβης”.

Τι συνέβη όμως στη Βόλβη πριν από 40 χρόνια;

Ο τότε πρωθυπουργός και ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφασίζει να διοργανώσει στη Χαλκιδική τον Απρίλιο του 1979 το πρώτο συνέδριο του κόμματος, ενάμιση χρόνο μετά τη νίκη στις εκλογές του 1977 με 42%. Μέχρι τότε κανένα κόμμα πλην του ΚΚΕ δεν είχε εκλέξει συνέδρους από τα μέλη. Επίσης εγκρίθηκε από το συνέδριο το καταστατικό της ΝΔ και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

Το 1ο συνέδριο της ΝΔ έκανε ομόφωνα δεκτό το “ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό” ως την ιδεολογία της κεντροδεξιάς παράταξης. Ήδη όμως εκδηλώθηκε και η πρώτη εσωκομματική κίνηση, αν και δεν είχε τόσο χαρακτήρα αμφισβήτησης του πανίσχυρου Εθνάρχη. Πρόκειται για την “Κίνηση της Βόλβης”, στην οποία πρωταγωνίστησαν στελέχη όπως ο Άγγελος Μοσχονάς, ο Γιώργος Σούρλας και ο Θεσσαλονικιός Ντίνος Φούτζηλας και νεολαίοι όπως ο 26χρονος τότε, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Κώστας Βουδούρης, ο Γιώργος Καπρίνης, ο Λουκάς Κατσαρός, ο Σωτήρης Καπετανόπουλος, ο Τάκης Κοντός, ο Φίλιππος Ταυρής. Η “Κίνηση της Βόλβης” έλαβε διαστάσεις… θρύλου και χάρη στην ταινία του Σταύρου Τσιώλη “Ας περιμένουν οι γυναίκες”, στην οποία ο Σάκης Μπουλάς έκλεβε την παράσταση με την ατάκα “ο νεολαίος Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι η ΝΔ πρέπει να γίνει από κόμμα αρχηγικό, κόμμα αρχών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα