Παπαρήγα: “Εμπιστευθείτε το ΚΚΕ”

Παπαρήγα: “Εμπιστευθείτε το ΚΚΕ”
Eurokinissi

Η Αλέκα Παπαρήγα, στην κεντρική ομιλία της, έδωσε έμφαση στα επιχειρήματα που ισχυροποιούν το "όχι" σε συνεργασίες, ενώ μίλησε για "εκπλήξεις"

Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε το βράδυ της Τετάρτης, στην κεντρική προεκλογική ομιλία του ΚΚΕ στην Αθήνα.

Η γγ του κόμματος επισήμανε το που φτάσαμε λόγω της ΕΕ, γιατί είναι απάτη οι αντιμνημονιακές κυβερνήσεις ενώ μίλησε για εκπλήξεις μετά τις εκλογές.

“Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, σας έχει φέρει πιο κοντά στην εμπειρία ότι η ένταξη ωφελεί αποκλειστικά και μόνο τα μονοπώλια, είναι σε βάρος των λαών.

Όλη η Ευρώπη έχει δοκιμάσει τα φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, τη συνεργασία φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, κυβερνήσεις συνεργασίας με μεταλλαγμένα αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα.

Έχετε γνωρίσει κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην Γαλλία και Ιταλία, δυστυχώς και με κομμουνιστές μέσα, να παίρνουν ενεργό ρόλο στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με πόλεμο, με εκβιασμό και εκφοβισμό”.

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία της η κ. Παπαρήγα, για να περάσει μετά στην υπενθύμιση πως τη συνθήκη του Μάαστριχτ δεν την ψήφισε μόνο το ΚΚΕ

Μάλιστα, έκανε και σύνδεση της υποχώρησης, όπως είπε, του εργατικού κινήματος με την άνοδο του ναζισμού και του φασισμού.

“Σ΄ αυτό το έδαφος, βγήκαν στην επιφάνεια τα κόμματα νοσταλγοί του Χίτλερ, του φασισμού με πρόσχημα το υπαρκτό μεταναστευτικό πρόβλημα που δημιούργησε η ΕΕ και η Ελλάδα ως χώρα που στήριξε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη ληστεία των λαών.

Η ΕΕ έχει παίξει το δικό της ρόλο στην εμφάνιση τέτοιων κομμάτων, καθώς αποτελεί σήμερα επίσημη ιδεολογία της η ανιστόρητη ταύτιση φασισμού και κομμουνισμού”.

Και συνέχισε:

“Μόνο ένα πανίσχυρο ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό εργατικό κίνημα με γερές συμμαχίες, μπορεί να οδηγήσει τις φασίζουσες και φασιστικές απόψεις στο περιθώριο, να μείνουν γραφικά γκρουπούσκουλα.

Καμία άλλη πρόταση δεν μπορεί επί της ουσίας να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα, με φραστικά αντιφασιστικά αναθέματα”.

Έκανε λόγο για ψεύτικα επιχειρήματα των αντιμνημονιακών δυνάμεων, για το μπόνους των 50 εδρών και τις μονοεδρικές και για μάχες που θα δοθούν στο μέλλον.

“Θα μετρηθεί το μπόι του λαού, η ετοιμότητά του να ασκήσει πιο αποτελεσματική πίεση, να διεκδικήσει, να αντεπιτεθεί την άλλη κιόλας μέρα, τους επόμενους μήνες.

Επιμένουμε, η μισή αλήθεια αποτελεί πελώριο ψέμα”.

Σε αυτό το σημείο επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ:

“Αν σχηματισθεί μια δήθεν αντιμνημονιακή κυβέρνηση όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μια κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με την κορυφή του παγόβουνου και όχι το ίδιο το παγόβουνο, κυβέρνηση ευκαιριακής σύνθεσης, δραματική εμπειρία θα ζήσει ο λαός.

Τις πρώτες κρίσιμες μέρες θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας πότε θα γυρίσει από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός με πολλές νέες εσωτερικές δεσμεύσεις, που τάχα θα διαπραγματευτεί την αναβολή της δόσης των δανείων για ένα ή δύο χρόνια.

Η αναμονή θα μετατραπεί γρήγορα σε μια πρωτοφανή απογοήτευση, σε μια τυφλή αγανάκτηση, που θα φέρει το κίνημα βήματα πίσω, σε μια κρίσιμη περίοδο που χρειάζεται ένα άλμα μπροστά.

Αυτή η κυβέρνηση με άλλα πρόσωπα δεν θα είναι καθόλου λιγότερο επικίνδυνη από τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει”, τόνισε.

“Είμαστε βέβαιοι ότι κομμουνιστές, αριστεροί που χώρισαν οι δρόμοι μας στην δίνη των γεγονότων του 1990-1992 καταλαβαίνουν πολύ καλά τι λέμε, ανεξάρτητα αν διατηρούν διαφωνίες μαζί μας. Καταλαβαίνουν τι σημαίνει να συμμετέχει ένα κομμουνιστικό κόμμα, ένα ριζοσπαστικό κόμμα σε μια κυβέρνηση διαχείρισης. Το παράδειγμα της Γαλλίας με την αιμοδοσία στον Ολάντ από το αριστερό Μέτωπο δεν θα σώσει τον γαλλικό λαό ούτε βεβαίως τους λαούς της Ευρώπης”.

Μετά, υποστήριξε πως η επόμενη Βουλή θα είναι γεμάτη εκπλήξεις, οι οποίες δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν τον λαό, ενώ επισήμανε πως η πρόταση για συνεργασία με το ΚΚΕ γίνεται εκ του ασφαλούς και για υποκλοπή ψήφων”.

“Τώρα που η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να παραπλανά με μπλόφες όπως πριν, βρήκε άξιο διάδοχο στο πρόσωπο της λεγόμενης ανανεωτικής μεταμελημένης αριστεράς που δεν έχει κανένα πρόβλημα να ρίξει στο πυρ το εξώτερον την πολύτιμη ιστορική πείρα του 20ου αιώνα, την ταξική πάλη, την προοπτική της.

Είναι φανερό ότι μια συνεργασία και με άλλες δανεικές ψήφους, μια προϋπόθεση έχει:

Το ΚΚΕ να διαγράψει θέσεις που πατάνε στην στέρεα πείρα του παρελθόντος και του σημερινού ζοφερού καπιταλιστικού παρόντος. Έτσι θα γίνουμε πολύ χρήσιμοι, για να ανακοπεί το λαϊκό κίνημα, για να έχει αυτή η κυβέρνηση λυμένα τα χέρια να συμβιβάζεται και να υποτάσσεται στις Βρυξέλες, στην Ουάσιγκτον, να κάνει τις γνωστές κωλοτούμπες μέσα στην Ελλάδα πρωτίστως.

Ήδη λίγες μέρες πριν τις εκλογές οι επίδοξοι κατά φαντασία – προς το παρόν – πρωθυπουργοί λένε καθαρά ότι για να υπάρξουν θετικές αλλαγές στην Ελλάδα και ανατροπή των συμφωνιών, πρέπει να γίνουν αλλαγές και στα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, να έλθει τάχατες παντού η αριστερά στην εξουσία.

Αυτό το παιχνίδι δεν πρόκειται να το παίξουμε, γιατί δεν θέλουμε να σκοτώσουμε τις ελπίδες του λαού”.

Αναφερόμενη για ακόμα μία φορά στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι πρόκειται για ρεβάνς. 

“Από το 1968 περιμένουν να πάρουν την ρεβάνς, και πιο δυνατά από το 1991-92. Να μεταλλαχθεί το ΚΚΕ ή να αφανισθεί, ώστε να έχουν όλοι τους λυμένα τα χέρια για αντιλαϊκές συμπράξεις, συμμαχίες τόσο μέσα στο κίνημα όσο και στην διακυβέρνηση.

Θέλουν να έχουν ελεύθερα τα χέρια ώστε την μια να λένε ότι θα καταργήσουν το Μνημόνιο, την άλλη να μιλάνε για διαπραγμάτευση, την μια να λένε αριστερή κυβέρνηση και την άλλη να λένε αντιμνημονιακή κυβέρνηση, πράγμα που οδηγεί σε καιροσκοπικές και επικίνδυνες συμμαχίες.

Από την μια να λένε ότι δεν αναγνωρίζουν το χρέος και από την άλλη να παραπέμπουν σε ατέρμονες διαδικασίες για να δούμε πόσο μέρος του χρέους είναι νόμιμο και πόσο όχι. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι”.

Για να δώσει την εξής απάντηση:

“Είσαστε μακριά νυχτωμένοι αν νομίζετε ότι τα μέλη του κόμματος δεν έχουν γνώμη, δεν έχουν προσανατολισμό, δεν ξέρουν τι έκαναν και τι κάνουν, δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τον καιροσκοπισμό”.

“Δεν υπάρχουν ούτε ελάχιστα περιθώρια διαπραγματεύσεων με όπλο τους ίδιους τους κανόνες και το βάρβαρο σιδερένιο δίκαιο της λυκοσυμμαχίας. Ο κ. Σαμαράς παιδί του συστήματος τόλμησε να μην υπογράψει το πρώτο Μνημόνιο, καθαρά για δημαγωγικούς λόγους, και τον έσυραν σε υπογραφή του δεύτερου, σε αλλεπάλληλες επιστολές δήλωσης μετάνοιας και πίστης.

Ο κ. Παπανδρέου τόλμησε να ζητήσει δημοψήφισμα και απολύθηκε ύστερα από λίγο.

Η σύγκρουση με την ΕΕ είναι μονόδρομος, η σύγκρουση με τα μονοπώλια στην Ελλάδα είναι επίσης μονόδρομος. Πατώντας σε δύο βάρκες θα ρίξετε το λαό στην θάλασσα αν πάρετε στα χέρια σας την διακυβέρνηση”.

“Δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια στις 7 του Μάη όποια κυβέρνηση και αν σχηματισθεί.

Δεν θα είμαστε απλοί θεατές και παρατηρητές περιμένοντας να απογοητευθεί ο λαός και να βγάλει διδάγματα από το πικρό μάθημα.

Εμείς θα είμαστε στην μοναδική πλειοψηφία που θα υπάρχει, στην λαϊκή πλειοψηφία και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μη χάσει και άλλα ο λαός, να μη τα χάσει όλα. Να διεκδικήσει έστω και κάτι να κερδίσει για να οργανώσει με εμπιστοσύνη την αντεπίθεσή του.

Διαθέτουμε επεξεργασμένα αιτήματα και άμεσους στόχους για σήμερα, εδώ και τώρα. Για την ανεργία και τις προσλήψεις, τα δημόσια κοινωνικά έργα, για τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων από την πλήρη χρεοκοπία, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τις συλλογικές συμβάσεις, για τους φτωχούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, για τους μικροπαραγωγούς αγρότες, για την δημόσια υγεία, την πρόληψη, την πρόνοια, για το συνολικό μεγάλο πρόβλημα της Υγείας και της Παιδείας, για τους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, για την επαγγελματική κατάρτιση, για τα πάντα.

Τα έχουμε επεξεργασθεί και ως προτάσεις νόμου, τα θέτουμε βεβαίως πριν απ όλα στους αγώνες, στο κίνημα.

Γι’ αυτό και ζητάμε δύναμη, μεγάλη δύναμη για να γίνουν οι αγώνες πιο αποτελεσματικοί, οι αγώνες δεν είναι για μας αυτοσκοπός, δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός.

Γι αυτό μπορούμε να συναντηθούμε στην κάλπη με ριζοσπάστες αριστερούς, με εργαζόμενους που έχουν ταξική συνείδηση, χωρίς να απαιτούμε να υιοθετήσουν όλες τις θέσεις μας. Άλλωστε η κάλπη δεν δεσμεύει οριστικά κανένα και καμία”.

“Απευθυνόμαστε σ’ αυτούς που επηρεάζονται από το ψευτοδίλημμα ευρώ ή δραχμή.

Διαβεβαιώνουμε τον λαό πως ό,τι και να κάνει, όση δύναμη και να δώσει στα κόμματα που υποστηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, όταν έλθει η ώρα θα υποστεί την έξωση από την ευρωζώνη, την έξωση από την ευρωπαϊκή ένωση.

Θα πάθει δηλαδή αυτό που σήμερα μοιάζει να φοβάται. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ έγινε καθαρά για πολιτικούς λόγους, για να αποτραπούν οι οικονομικές συναλλαγές της χώρας με τα σοσιαλιστικά τότε Βαλκάνια, για να μαντρωθεί ο ελληνικός λαός στο ψεύτικο ευρωπαϊκό όνειρο, για να φοβάται ο ελληνικός λαός μήπως τον διώξουν κάποτε”.

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε με έμφαση πως το ΚΚΕ απαιτεί να εμποδιστεί κάθε εμπλοκή της Ελλάδας σε έναν πιθανό ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράν και της Συρίας, όπως και να μην τηρηθεί οποιαδήποτε “συμβατική υποχρέωση” που εμπλέκει τη χώρα.

“Το ΚΚΕ διαθέτει ρεαλισμό, ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων μέσα στην Ελλάδα. Θα χρειαστεί σκληρή προσπάθεια για να ανακαλύψει ο λαός την δύναμή του, για να περάσει στην αντεπίθεση ως την ριζική ανατροπή που εμείς της δίνουμε όνομα και περιεχόμενο: Εργατική λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση του πλούτου, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, εργατικός λαϊκός έλεγχος από τα κάτω προς τα επάνω.

Δεν θα προκύψει σε μια μέρα, ούτε σε μια νύχτα. Ούτε έχουμε αυταπάτες ότι θα προκύψει άμεσα, μέσα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Αν η εργατική λαϊκή εξουσία δεν είναι σήμερα στην ημερήσια διάταξη της εργατικής λαϊκής πάλης, είναι καιρός όμως να δυναμώσει η μοναδική συμμαχία που μπορεί να εμποδίσει τα χειρότερα, να κατακτήσει, τελικά να νικήσει.

Η δική μας πρόταση συμμαχιών δεν ξεκινάει ανάποδα, από τις κορυφές. Η από τα πάνω συμμαχία είναι ευάλωτη εάν δεν δοθεί βάρος και προτεραιότητα στο πιο βασικό: Τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να αναμετρηθούν με τα μονοπώλια, τις επιλογές των ιμπεριαλιστών. Η λαϊκή συμμαχία που τα φύτρα της σήμερα υπάρχουν ένα όνομα έχει:

Συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου”.

Προς το τέλος της ομιλίας της υπενθύμισε πως η χώρα διαθέτει πολύτιμο ορυκτό πλούτο, εγχώριες ενεργειακές πηγές, τσιμέντο και άλλα δομικά υλικά για κατασκευές.

Επίσης, σημαντικές δυνατότητες κάλυψης των εγχώριων διατροφικών αναγκών, αλλά και μπορεί να δημιουργήσει σημαντική βάση παραγωγής κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης – υπόδησης καθώς και σχετική τεχνογνωσία.

Σημαντική υποδομή υπάρχει επίσης, τόνισε, σήμερα στη βιομηχανία μετάλλου, ενώ είναι μεγάλη δύναμη στην ναυτιλία, με σημαντική υποδομή τεχνογνωσίας στον κλάδο της κατασκευής και επισκευής πλοίων εμπορικών, τουριστικών και πολεμικών.

Περιέγραψε και τη μορφή της εξουσίας, όπως την προτείνει το ΚΚΕ:

“Στα εκλεγμένα όργανα εξουσίας θα μετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στις κοινωνικές παραγωγικές μονάδες και θα διασφαλίζεται η αντιπροσώπευση των συνεταιρισμένων εμπορευματοπαραγωγών, των φοιτητών, των συνταξιούχων κ.λπ.

Ακόμη και στο ανώτατο όργανο εξουσίας για το σύνολο της χώρας, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δε θα είναι μόνιμοι αλλά ανακλητοί.

Το ΚΚΕ είναι έμπειρο κόμμα, ξέρει να μάχεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το πλεονέκτημά του και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης είναι ότι δεν μπορούν να μας βάλουν στο χέρι, δεν μπορούν να μας εξαγοράσουν, να μας ξεγελάσουν, να μας φοβίσουν.

Αυτό το ΚΚΕ πιο ισχυρό έχει ανάγκη ο λαός, το χρειάζεται η χώρα”.

Και κατέληξε:

“Πάνω απ’ όλα όμως η συνεισφορά του ΚΚΕ είναι να δώσει ώθηση στην λαϊκή αφύπνιση, στην λαϊκή οργάνωση και πρωτοβουλία. Την ανατροπή, την εργατική λαϊκή εξουσία θα την κατακτήσει ο πρωταγωνιστής λαός.

Πανίσχυρο ΚΚΕ στην κάλπη είναι μια σημαντική προϋπόθεση, δεν πρέπει να χαθεί μια τέτοια ευκαιρία για το λαό.

Εμπιστευθείτε το ΚΚΕ, δεν θα σας προδώσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες δεν είναι μόνο πρωτοπόροι στις ιδέες αλλά και στις θυσίες, στην ανιδιοτέλεια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα