Παράδοση – παραλαβή στο υπ. Τουρισμού: “Πετύχαμε τη μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη στην ΕΕ” δήλωσε ο Κικίλιας

Παράδοση – παραλαβή στο υπ. Τουρισμού: “Πετύχαμε τη μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη στην ΕΕ” δήλωσε ο Κικίλιας
Οι Βασίλης Κικίλιας και Ιωάννα Δρέττα Eurokinissi

Με ένα σύντομο απολογισμό στη θητεία του στο τιμόνι του υπουργείου Τουρισμού, παρέδωσε ο Βασίλης Κικίλιας στην υπηρεσιακή υπουργό Δρέττα.

Ανέλαβε τα καθήκοντά της η υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού κυρία Ιωάννα Δρέττα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (26/05) στο υπουργείο Τουρισμού.

Ο απερχόμενος υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του τόνισε ότι η φήμη και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ενισχύθηκε όσο ποτέ, ενώ έκανε έναν σύντομο απολογισμό στα όσα έγιναν από το Σεπτέμβριο του 2021, όπου και ανέλαβε το υπουργείο. «Πετύχαμε τη μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη στην Ε.Ε. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια της τουριστικής ανάκαμψης της χώρας μας, και ενώ η κατάσταση που διαμορφωνόταν στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη δεν είχε πλέον καμία σχέση με την “ανέφελη” προ-Covid περίοδο: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες των χωρών, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, αντικειμενικά θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε μια σεζόν με πολύ χαμηλές επιδόσεις. Ορισμένοι μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2022 έκαναν λόγο για καταστροφή του τουρισμού εξαιτίας του ντόμινο των κρίσεων που προκαλούσε ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό θα είχε συμβεί, αν είχαμε αφήσει τον τουρισμό στον “αυτόματο πιλότο”. Εμείς, όμως, από πολύ νωρίς είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος».

Όπως είπε ο κ. Κικίλας, «την περασμένη χρονιά καταφέραμε όχι μόνο να φτάσουμε τον πήχη των 15 δισ. ευρώ που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, πριν ξεσπάσουν όλες αυτές κρίσεις, αλλά και να τον ξεπεράσουμε, φέρνοντας στη χώρα 17,6 δισ. ευρώ ταξιδιωτικά έσοδα. Με αυτό το υπερπλεόνασμα των 2,6 δισ., η κυβέρνηση μπόρεσε να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές στηρίζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά και τους πιο αδύναμους, όσους δεν έχουν ή δεν μπορούν“. Ο τέως πλέον υπουργός Τουρισμού κατέληξε λέγοντας, ότι «όλα όσα καταφέραμε ήταν αποτέλεσμα πολλής και σκληρής δουλειάς και ενός σωστά μελετημένου σχεδίου το οποίο φέραμε εις πέρας μαζί με τον EOT, τον ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ, την ΠΟΞ, τη Marketing Greece, όλους τους επαγγελματίες του κλάδου και τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό: Από τους σερβιτόρους και τους ρεσεψιονίστ μέχρι τους ναυαγοσώστες και τα νέα παιδιά που εργάζονται στις παραλίες υπό αντίξοες συνθήκες».

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού κα. Ιωάννα Δρέττα, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κικίλια και την υφυπουργό κα. Ζαχαράκη, τόνισε «ότι ο ελληνικός τουρισμός που στηρίζει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία , τα τελευταία 10 χρόνια, διαταράχτηκε τα χρόνια του covid, στάθηκε όμως στα πόδια του και βρίσκεται σήμερα στην κορυφή του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Αντιμετωπίζει προκλήσεις , έχει όμως και πολλές ευκαιρίες, ώστε την επόμενη ημέρα να στηρίζει ακόμη πιο δυναμικά την κοινωνία, την εθνική οικονομία και τις τοπικές οικονομίες στους προορισμούς.   Για αυτό απαιτείται πολλή δουλειά από την Κεντρική Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Ιδιωτικό Τομέα. Ο δικός μου ρόλος είναι να συντελέσω σε μια ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη στην επόμενη Κυβέρνηση».

Η απερχόμενη υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, σε δηλώσεις τις τόνισε την εξαιρετική συνεργασία που είχε με τον κ. Κικίλια και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του υπουργείου, την διοίκηση, τον ΕΟΤ και την Marketing Greece για μία εξαιρετικά αρμονική και παραγωγική συνεργασία. «Η επανεκκίνηση στον τουρισμό έγινε με ένα τρόπο που ήταν πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες. Και όλο αυτό αποτελεί μια εξαιρετική βάση για την τουριστική επιτυχία της φετινής χρονιάς. Προσπαθήσαμε στην τουριστική εκπαίδευση να κάνουμε βήματα μπροστά. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Διεύθυνση της Τουριστικής Εκπαίδευσης για αυτά που μαζί πετύχαμε».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα