Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν 4 νέες δημοσκοπήσεις

Greeces main opposition SYRIZA party Congress in the Indoor Hall of Tae Kwon Do in Paleo Faliro, Athens, Greece on January 3, 2015. /           Tae Kwon Do   ,   3  2015.
Greeces main opposition SYRIZA party Congress in the Indoor Hall of Tae Kwon Do in Paleo Faliro, Athens, Greece on January 3, 2015. / Tae Kwon Do , 3 2015. NICK PALEOLOGOS / SOOC

Η μάχη της κάλπης. Τι δείχνουν τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με τη διαφορά μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΝΔ να κυμαίνεται μεταξύ 2,6 και 5,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση της Κάπα Research, που έγινε δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, και δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής» δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 2,6 ποσοστιαίων μονάδων, έναντι 2,5 που ήταν πριν από δύο εβδομάδες.

ADVERTISING

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 28,1% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει 25,5%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το Ποτάμι με 6,5% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,8% και οι ΑΝΕΛ με 2,6%.

Το 4,1% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 2,2% λευκό/άκυρο, ενώ στο 12,6% φτάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα θέλετε να βγει τρίτο στις εκλογές, το 26,4% απαντά Το Ποτάμι, το 20,2% το ΠΑΣΟΚ, το 13% ΚΚΕ, το 7,6% Χρυσή Αυγή, και το 6,3% Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς από το 43,9% των ερωτηθέντων, αλλά με τον Αλέξη Τσίπρα να τον πλησιάζει με 36,2%.

Η πλειοψηφία εξακολουθεί να προτιμά μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά (42,5%), ενώ το 39,9% προτιμά μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσκόπηση Pulse

Δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά και υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των αναποφάσιστων,το ποσοστό των οποίων αγγίζει το 10%.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που μονομαχούν για την πρώτη θέση έχει περιοριστεί στις 3,5 μονάδες σήμερα, από 5 που ήταν έναν μήνα πριν, ενώ οι διαφορές μεταξύ των διεκδικητών της τρίτης θέσης δεν ξεπερνούν τη 1 μονάδα.

Το κρίσιμο πάντως στοιχείο που δημιουργεί συνθήκες πραγματικού ντέρμπι, ακόμη και ανατροπής, προκύπτει από την «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων, όπου η Ν.Δ. έχει σαφή υπεροχή.

Το 16% των αναποφάσιστων απαντά ότι είναι πιο κοντά στην επιλογή της Ν.Δ., ενώ ακολουθεί με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι η επιλογή του 9% των πολιτών που δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Οι μη αποφασισμένοι εκλογείς προέρχονται από τους ψηφοφόρους (του Ιουνίου 2012) της Ν.Δ. (15% των αναποφάσιστων), του ΠΑΣΟΚ (9%), της ΔΗΜ.ΑΡ. (9%), των ΑΝ.ΕΛ. (7%) και του ΣΥΡΙΖΑ (6%). Αντίθετα, δεν καταγράφονται πολλοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής - μόλις το 2% αυτών που είχαν ψηφίσει Χ.Α. το 2012 απαντά ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Pulse, αξιόλογα ποσοστά αναποφάσιστων προέρχονται από αυτούς που είχαν ψηφίσει στις ευρωεκλογές του 2014 Ν.Δ. (15%), ΣΥΡΙΖΑ (10%), Ποτάμι (9%) και ΠΑΣΟΚ-Ελιά (6%). 

Τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ν.Δ. μέσα σε λίγα 24ωρα κέρδισε μισή μονάδα ενώ αντίστοιχα έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 26%, ο ΣΥΡΙΖΑ 29,5%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, οι ΑΝ.ΕΛ. 3%, η Χρυσή Αυγή 5,5%, το ΚΚΕ 4,5%, το Ποτάμι 5,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 1%, το κόμμα Παπανδρέου 2,5% ενώ οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 9,5%. «Αλλο κόμμα» απαντά το 2%, λευκό/άκυρο/αποχή επιλέγει το 4,5%. Επίσης, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα η Ν.Δ. έχει κερδίσει 3,5 μονάδες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιάμιση. Ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί την πρώτη θέση στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό» με διαφορά 6 μονάδων και ποσοστό 36% έναντι 30% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο γκάλοπ της Αlco για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος», στην πρόθεση ψήφου η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ–ΝΔ βρίσκεται στις 3,2 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31,2%, έναντι 28% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα κατατάσσεται το Ποτάμι με 4,5% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,2% το ΠΑΣΟΚ με 4%, το ΚΚΕ με 3,7%. Οι ΑΝ.ΕΛ. καταγράφουν 2,2%, ενώ το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών βρίσκεται στο 1,5%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 9,6%, άλλο κόμμα απαντά το 4,4%, η αποχή αγγίζει το 3,6% και το λευκό 2,2%.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 5,5% έναντι της ΝΔ δείχνει το γκάλοπ της ProRata που δημοσιεύει το «Παρόν».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31% και η ΝΔ 25,5%.

Ακολουθούν Ποτάμι και ΚΚΕ με 5,5%, Χρυσή Αυγή με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.

Στο 18% βρίσκεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, η αποχή στο 4% και άκυρο/λευκό στο 1,5%.

πηγή φωτογραφίας: sooc

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοσκοπήσεις, Βουλευτικές εκλογές 2015
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οριακή αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση

SHARE:

24Media Network