Σκανδαλίδης: Το ΚΙΝΑΛ ο μόνος προοδευτικός πόλος

Σκανδαλίδης: Το ΚΙΝΑΛ ο μόνος προοδευτικός πόλος
Κώστας Σκανδαλίδης Eurokinissi

«Αυτή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί οριστικά» τονίζει ο πρώην υπουργός και υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής στην Α΄ Αθηνών, ενώ εξηγεί τις προϋποθέσεις προκειμένου το κόμμα του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. «Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου πέρα από τη διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή ασφαλώς θα πυροδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η ήττα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη μου θα ολοκληρωθεί στις εκλογές και θα απελευθερώσει σημαντικές δυνάμεις που ιστορικά, συναισθηματικά, ιδεολογικά ανήκουν στο δικό μας χώρο» τονίζει με συνέντευξή του στο Νews 24/7 ο Κώστας Σκανδαλίδης.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7 ης Ιουλίου πέρα από τη διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή ασφαλώς θα πυροδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις. Εμείς εμμένουμε στην προσπάθεια μας να αποτελέσουμε εν δυνάμει τον προοδευτικό πόλο και να ολοκληρώσουμε την ανασυγκρότηση και αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός και υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στην Α΄ Αθηνών, ενώ εκτιμά πως «αυτή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί οριστικά».

Σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε το ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εφόσον η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ο Κώστας Σκανδαλίδης απαντά: «Η Φώφη Γενηματά έχει ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε συμμετοχή σε μετεκλογική Κυβέρνηση συναρτάται πρώτο από την αποδοχή των βασικών προγραμματικών μας κατευθύνσεων και δεύτερο από τη δυνατότητα μας όχι να αποτελέσουμε ένα συμπλήρωμα αλλά να επηρεάσουμε καταλυτικά τις εξελίξεις προς προοδευτική κατεύθυνση. Άρα συναρτάται με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών».

Η συνέντευξη του Κώστα Σκανδαλίδη στο Νews 24/7 έχει ως εξής:

Στόχος του ΚΙΝΑΛ κ. Σκανδαλίδη εξακολουθεί να είναι η «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές; και τι σηματοδοτεί η «στρατηγική-αυτή- ήττα»;

Ο στόχος παραμένει η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και η ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής ως του προοδευτικού πόλου στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε με τον τρόπο που άσκησε την εξουσία και την πολιτική που εφάρμοσε ότι υποτάχτηκε στις συντηρητικές επιλογές. Και το χειρότερο οδήγησε την κοινωνία σε συντηρητικές κατευθύνσεις. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το εκλογικό αποτέλεσμα; Κατά συνέπεια αυτή η ηγεσία πρέπει να ηττηθεί οριστικά.

Με δεδομένο ότι η διαφορά των ευρωεκλογών είναι τέτοια που δύσκολα ανατρέπεται και συνεπώς η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, υπό ποίες προϋποθέσεις θα συνεργαζόσασταν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη-εφόσον βεβαίως το κόμμα του δεν εξασφάλιζε αυτοδυναμία;

Η Φώφη Γενηματά έχει ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε συμμετοχή σε μετεκλογική Κυβέρνηση συναρτάται πρώτο από την αποδοχή των βασικών προγραμματικών μας κατευθύνσεων και δεύτερο από τη δυνατότητα μας όχι να αποτελέσουμε ένα συμπλήρωμα αλλά να επηρεάσουμε καταλυτικά τις εξελίξεις προς προοδευτική κατεύθυνση. Άρα συναρτάται με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Κατά την προσωπική σας γνώμη, η μετεκλογική στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής ποια πρέπει να είναι;

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7 ης Ιουλίου πέρα από τη διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή ασφαλώς θα πυροδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις. Εμείς εμμένουμε στην προσπάθεια μας να αποτελέσουμε εν δυνάμει τον προοδευτικό πόλο και να ολοκληρώσουμε την ανασυγκρότηση και αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης

Μετά τις εκλογές, οι προοδευτικές δυνάμεις δεν πρέπει να συνομιλήσουν; Και αν ναι, ποιες δυνάμεις, με ποιες προϋποθέσεις και με ποιο διακύβευμα, ποιον στόχο;

Η ήττα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη μου θα ολοκληρωθεί στις εκλογές και θα απελευθερώσει σημαντικές δυνάμεις που ιστορικά, συναισθηματικά, ιδεολογικά ανήκουν στο δικό μας χώρο. Από τη στιγμή που στην κορυφή παρά τη σταθερή μας προσήλωση στη στρατηγική της εθνικής συνεννόησης δεν υπάρξει γόνιμο έδαφος θα ανοίξουμε ουσιαστικό διάλογο για να ενώσουμε τη λαϊκή βάση που αποτελεί εν δυνάμει πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Ο στόχος είναι σαφής. Να γίνουμε ανάχωμα στη συντηρητική στροφή της κοινωνίας.

Το ποσοστό των Ευρωεκλογών είναι αποτυχία ή επιτυχία εάν παραμείνει το ίδιο και στις κάλπες της 7 ης Ιουλίου;

Μέσα σε συνθήκες τρομακτικής πόλωσης και επίθεσης στο χώρο είτε με τη λεηλασία που επιχείρησε ο Α. Τσίπρας, είτε με τη «χαμένη ψήφο» του Κ. Μητσοτάκη, και με δεδομένη την ουσιαστική εξαφάνιση δυνάμεων του λεγόμενου κεντρώου χώρου, εμείς σταθήκαμε όρθιοι και προχωράμε μπροστά. Δεν θριαμβολογούμε, ούτε μας αρκεί αυτό. Είναι ένα βήμα που φιλοδοξούμε να το ολοκληρώσουμε σε μερικές εβδομάδες. Προφανώς θα επιδιώξουμε να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά μας και νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να το επιτύχουμε.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα την επομένη των εκλογών κ. Σκανδαλίδη;

Η συντηρητική επέλαση τόσο εδώ όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις. Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ορθώσουν το ανάστημά τους. Η Ευρώπη χρειάζεται νέα συνθήκη και η χώρα νέα μεταπολίτευση. Και βέβαια, ηγεσία ικανή να ανοίξει νέους δρόμους. Ιδιαίτερα η Ελλάδα με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας, ένα εκρηκτικό μίγμα απειλών και προκλήσεων, έχει ανάγκη ένα εθνικό σχέδιο ανασύνταξης. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι το διαθέτουμε. Θα αγωνιστούμε να το κάνουμε πράξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα