Στέφανος Παραστατίδης: “Να απεγκλωβιστούν οι πολίτες από τεχνητά διλήμματα”

Στέφανος Παραστατίδης: “Να απεγκλωβιστούν οι πολίτες από τεχνητά διλήμματα”
Ο Στέφανος Παραστατίδης

Ο Στέφανος Παραστατίδης, υποψήφιος στο Νομό Κιλκίς, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μιλά στο NEWS 24/7, για το διακύβευμα των εκλογών

Τη μεγάλη ανάγκη της χώρας για “αλλαγή παραδείγματος”, επισημαίνει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νομό Κιλκίς, Στέφανος Παραστατίδης.

Μιλώντας στο NEWS 24/7, σημειώνει ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, θέλουν να αφήσουν τη χώρα ακυβέρνητη και τονίζει ότι ενόψει εκλογών οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι βέβαιοι ότι “αν ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, θα τους βγει ΠΑΣΟΚ”.

1) Ποιο το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαιου;

Είναι η ίδια η Δημοκρατία, στην οποία ως Δημοκρατική Παράταξη αποδίδουμε αυταξία και δεν την εργαλειοποιούμε για να εξυπηρετήσουμε ιδιοτελή συμφέροντα και αφηγήματα. Βλέπουμε αυτές τις εκλογές ως μία μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες να συμμετέχουν και να αποφασίσουν κυρίαρχα σε ποια Δημοκρατία θέλουν να ζήσουν τα επόμενα 4 χρόνια. Θέλουν να ζήσουν σε μία Δημοκρατία των υποκλοπών και των κολλητών; Θέλουν να ζήσουν σε μία Δημοκρατία που υποτάσσεται στο συγκεντρωτικό Επιτελικό Κράτος, που το μόνο που κάνει είναι απλά μία στείρα αναδιανομή εξουσίας πίσω από κλειστές πόρτες; Ή θέλουν να παλέψουν για μία Δημοκρατία των αντιβάρων, της ευθύνης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας; Για μία Δημοκρατία που αποκεντρώνει τις εξουσίες, που καταξιώνει τον ενεργό πολίτη και δεν τον καθηλώνει στον παθητικό πελάτη; Για μία Δημοκρατία των ανοιχτών θεσμών προς την κοινωνία που διαβουλεύεται και εξασφαλίζει την ευημερία; Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαϊου; Η ανυποχώρητη μάχη για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

2) Γιατί κάποιος η κάποια να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

Γιατί πολύ απλά το ΠΑΣΟΚ ζητά την ψήφο των πολιτών για τις ιδέες και το πρόγραμμά του, με την αξιοπιστία που διαθέτει από την ιστορική του παρακαταθήκη. Καμώνονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι για τις δήθεν μεταρρυθμίσεις που έκαναν ή για τις δύσκολες πολιτικές μάχες που έδωσαν, θέλοντας να μας πείσουν ότι έκαναν κάτι το ξεχωριστό, το ιδιαίτερο για το οποίο χρήζουν και κάποιου είδους αυτάρεσκου θαυμασμού. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική του διαδρομή και μεγάλες μεταρρυθμίσεις έκανε και μεγάλες πολιτικές μάχες έδωσε, ακόμα και όταν οι συσχετισμοί δεν ήταν ευνοϊκές γι αυτό. Διαθέτει εκείνο το περίσσιο απόθεμα αξιοπιστίας που του επιτρέπει να κοιτάξει στα μάτια τον πολίτη. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι “ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΠΑΣΟΚ”. Εννοούμε ότι έχουμε δώσει πολλές φορές τα διαπιστευτήριά μας και έχουμε αναλάβει την ιστορική ευθύνη να φέρουμε όλες τις μεγάλες αλλαγές που εμβάθυναν τη Δημοκρατία και εμπέδωσαν την κοινωνική δικαιοσύνη σε μία χώρα με παράδοση διχασμών και ανισοτήτων. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει και ψήφο εμπιστοσύνης ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πάλι να εγγυηθεί για τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

3) Τι εννοείτε στο ΠΑΣΟΚ όταν λέτε ουτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας; Είναι καθαρή στάση αυτή;

Η πλέον καθαρή. Τσίπρας και Μητσοτάκης δοκιμάστηκαν διαδοχικά από τους Έλληνες πολίτες από το 2015 έως σήμερα. Ο μεν Τσίπρας υποσχέθηκε σκίσιμο των μνημονίων “με ένα νόμο κι ένα άρθρο” και έφερε το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο. Ο δε Μητσοτάκης υποσχέθηκε επαναφορά σε μία κανονικότητα και τελικά κανονικοποίησε την οπισθοχώρηση του κράτους δικαίου, την οικονομική ανάπτυξη για λίγους, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία. Λέμε το εξής απλό: Μιλάμε για δύο πρωθυπουργούς που εργαλειοποίησαν τους θεσμούς δημιουργώντας συστήματα εξουσίας αυτοαναφορικά, με μόνη τους μέριμνα την αναπαραγωγή τους. Ως ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε καμία ιδιαίτερη αγωνία να κρατήσουμε τον κύριο Μητσοτάκη στην εξουσία. Ούτε να επαναφέρουμε τον κύριο Τσίπρα σε αυτή. Έτσι αντιλαμβάνονται την πολιτική αντιπαράθεση, ως ανταγωνισμό δύο συστημάτων με όρους “καλού και κακού”, “φόβου και ελπίδας”. Εμείς ζητούμε από τους Έλληνες πολίτες να απεγκλωβιστούν από τεχνητά διλήμματα ενός καχεκτικού δικομματισμού που στέκεται σε πρόσωπα και όχι σε ιδέες και προγράμματα. Ζητούμε από τους Έλληνες πολίτες να κάνουν κτήμα τους το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και να του δώσουν την δύναμη να το εφαρμόσει.

4) Δηλαδή θα αφήσετε τη χώρα ακυβέρνητη;

Κάθε άλλο. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να αφήσουν την χώρα ακυβέρνητη. Τι μας λέει ο κύριος Μητσοτάκης; Ότι αν είναι πρώτος θα πάει αμέσως σε δεύτερες εκλογές λόγω της εμμονής του για αυτοδύναμη κυβέρνησης, υποτιμώντας την λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών της 21ης Μαϊου. Τι μας λέει ο κύριος Τσίπρας; Ότι θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης μόνο αν είναι πρώτος, καταστρατηγώντας το πνεύμα της απλής αναλογικής, που ο ίδιος ψήφισε το 2016. Εμείς τι λέμε; Σεβασμό της λαϊκής ετυμηγορίας και σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, εφόσον ο ελληνικός λαός μας δώσει ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Κυβέρνηση που θα στηριχθεί σε προγραμματική συμφωνία και θα συμπεριλάβει πρόσωπα ικανά να εγγυηθούν την εφαρμογή της. Να πούμε και κάτι ακόμα. Οι εκλογές της 21ης Μαίου δεν έχουν τον χαρακτήρα “πρώτου γύρου ή πρώτης Κυριακής ή επίσημης δημοσκόπησης”. Είναι εκλογές με ξεχωριστή αυταξία και σημασία στις οποίες ο ελληνικός λαός δεν επιλέγει υποθετικά σενάρια, αλλά καθορίζει αποφασιστικά με την ψήφο του τη σύνθεση της επόμενης Βουλής.

5) Τι είναι προοδευτικό σήμερα; Ποια η διαφορά σας με τα άλλα κόμματα της κεντροαριστερας;

Προοδευτικό σήμερα είναι το βλέμμα προς την συλλογικότητα των αποφάσεων, την αποκέντρωση των εξουσιών, την μάχη κατά των πάσης φύσεως ανισοτήτων, κοινωνικών, οικονομικών, ψηφιακών. Είναι η θέληση ανατροπής του status quo, εκείνη η ρομαντική θέληση που θέλει να αναποδογυρίσει το τραπέζι, που δεν συμβιβάζεται με την υπάρχουσα διαχείριση, που δεν αποδέχεται μία εξουσία ως λάφυρο, ως βάθρο που χωρά μόνο έναν. Προοδευτικό σήμερα είναι να αγκαλιάσεις την αβεβαιότητα και όχι να οχυρωθείς πίσω από αναχρονιστικές βεβαιότητες. Είναι θα λέγαμε μία πυξίδα που ενδυναμώνει τον πολίτη σε μία εποχή που τρέχει σε ανεπανάληπτες ταχύτητες. Η συντήρηση θέλει να σταματήσει το ρολόι σε μία συγκεκριμένη ώρα της ιστορίας και να καταδικάσει τον πολίτη στη μοιρολατρία της καθήλωσης. Αντίθετα η πρόοδος θέλει να κάνει τον πολίτη να σταθεί στα πόδια του και να του μεταδώσει το αισιόδοξο μήνυμα της χειραφέτησής του, ότι ναι, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο στον οποίο ζει, απέναντι σε κάθε αφήγημα ματαίωσης ή διάψευσης. Για όλα τα παραπάνω, επιτρέψτε μου να σας πω ότι ένα κόμμα αναγνωρίζω στην κεντροαριστερά: Το ΠΑΣΟΚ.

6) Τι σημαινει η αλλαγη παραδείγματος που επικαλειστε τοσο συχνα;

Σημαίνει την αδήριτη ανάγκη να δούμε την πολιτική στη χώρα μας αλλιώς, να ζήσουμε για την πολιτική και όχι από την πολιτική, όπως έλεγε ο Μαξ Βέμπερ. Δεν είναι ένα ακόμα σύνθημα, ένα σλόγκαν που θα μπει σε ένα προεκλογικό φυλλάδιο για να προκαλέσει εντύπωση. Το βλέπω περισσότερο ως βίωμα, ως πίστη ότι ο καθένας από το μετερίζι του μπορεί να φέρει την αλλαγή. Κάποτε είχα πει σε μία τηλεοπτική μου συνέντευξη ότι “200 άνθρωποι αρκούν για να αλλάξουν τη χώρα”. Το πιστεύω απόλυτα και σήμερα. Πολλές φορές είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι ως μονάδα δεν μπορεί να επιφέρει την παραμικρή αλλαγή για τον εαυτό του και τους γύρω του. Απέναντι σε αυτή την απογοήτευση, προσπαθώ αυτή την προεκλογική περίοδο να πω το εξής απλό πράγμα: Ότι μπορεί ο καθένας από εμάς να επιδιώξει την αλλαγή παραδείγματος, χωρίς την άδεια κανενός, χωρίς να περιμένει “να ωριμάσουν οι συνθήκες”. Είναι μία προτροπή να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να μην παραιτηθούμε, αλλά να δώσουμε τη μάχη των ιδεών στο όνομά μας και όχι στο όνομα άλλων.

7) Και τι σημαίνει αλλαγη παραδειγματος στο Κιλκις που είσαστε υποψηφιος;

Καταρχάς οφείλω και από εδώ να μοιραστώ τον ενθουσιασμό που συναντώ στο νομό μου. Είναι άκρως ενθαρρυντικό που συναντώ ανθρώπους που πεινούν για πολιτική, που θέλουν να συζητήσουν για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν. Κι αυτό είναι για μένα μία προεκλογική εκστρατεία; Όχι απλά χειραψίες και φωτογραφίες, αλλά επιστροφή της πολιτικής σε κάθε τραπέζι, σε κάθε γωνιά του Κιλκίς. Δεν προσπαθώ απλά να πείσω για την υποψηφιότητά μου, αλλά να πείσω τους συμπολίτες μου ότι μπορούν και πάλι να μιλήσουν πολιτικά με όρους ισοτιμίας, μακριά από υποσχέσεις και εξαρτήσεις. Όταν ο πολίτης αντιληφθεί ότι του δίνεις χρόνο και χώρο να εκφράσει την άποψή του, τότε αναζωπυρώνεται η ανάγκη του να συμμετέχει σε αυτό που κάνεις και εσύ και η όλη διαδικασία να γίνει κινηματική, από τα κάτω, κάτι το οποίο προσωπικά με γεμίζει κάθε μέρα που περνά. Και με κάνει ακόμη πιο αποφασισμένο να δώσω τη μάχη γι αυτά που πρεσβεύω.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα