Συμβόλαιο για την Αλλαγή: Πρόταση – πρόσκληση του Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις

Συμβόλαιο για την Αλλαγή: Πρόταση – πρόσκληση του Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις
Προγραμματική βάση για την προοδευτική διακυβέρνηση το πρόγραμμα των 11 άρθρων τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Πώς η παρουσίαση των 11 άρθρων του συμβολαίου με τους πολίτες, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζει το προεκλογικό σκηνικό.

Σημείο τομής στην προεκλογική περίοδο αποτελεί η δημοσιοποίηση των 11 σημείων του ολιστικού κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορεί οι περισσότερες επιμέρους πλευρές του προγράμματος να ήταν ήδη γνωστές από τις κατά καιρούς επεξεργασίες που έχει δημοσιοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως παρουσίαση του συνόλου δίνει πλέον μια σαφέστατη εικόνα το περιεχομένου της διακυβέρνησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα συγκεκριμενοποιεί και την πρόταση που απευθύνει στις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, προκειμένου να γίνε πράξη ο στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Άμεσο και μεσοπρόθεσμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, έχει άμεσο αλλά και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Δηλαδή εμπεριέχει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στις οποίες στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες 50 ημέρες της διακυβέρνησης και περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και πάγωμα των πλειστηριασμών. Επίσης όμως παραθέτει και τους 11 άξονες της περεταίρω πορείας με έμφαση στα μέτρα για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, την ανοικοδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την στεγαστική πολιτική, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, την άρση των ταξικών εμποδίων στην Παιδεία και βεβαίως την επαναφορά ενός καθεστώτος ρύθμισης της αγοράς εργασίας. Είναι προφανές ότι η εφαρμογή των θέσεων αυτών προϋποθέτει την κατάργηση της νομοθεσίας που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στα αξιοσημείωτα του προγράμματος και η δέσμη μέτρων σχετικά με την εμπέδωσε του συνθήματος του ΣΥΡΙΖΑ «Δικαιοσύνη Παντού». Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται παρεμβάσεις για την υπόθεση των υποκλοπών αλλά και τις ποινικές ασυλίες που θέσπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για σειρά πρόσώπων (τραπεζικά στελέχη κ.λ.π). Χθες μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην κατάργηση του νόμου για το «επιτελικό κράτος» που χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη το οποίο και αποκάλεσε «ανέκδοτο».

Θα καταργηθεί το "ανέκδοτο" του επιτελικού κράτους του Κ.Μητσοτάκη δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Μπορούμε και ξέρουμε

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο διαφημιστικό σπότ προβολής του προγράμματος δίνει επίσης έμφαση σε δύο λέξεις: «Ξέρουμε», «Μπορούμε». Εστιάζοντας προφανώς τόσο στην κυβερνητική εμπειρία που έχει πλέον αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την 4ετία 2015-2019 και στην ευκαιρία να κυβερνήσει δίχως τον «βραχνά» των μνημονίων.

Παράλληλα όμως αποτελεί και έμμεση αναφορά στο υψηλό τεχνοκρατικό επίπεδο που καταγράφεται στους υποψηφίους του κόμματος τόσο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας όσο και στα κατά νομούς ψηφοδέλτια. Αυτά σε συνδυασμό με τις συχνές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία χρόνια σχετικά με την επιλογή για την κυβέρνησή του νέων προσώπων με ισχυρό κριτήριο την επαρκή επιστημονική επάρκεια. Όπως άλλωστε ανέφερε χθες ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα «στη διαμόρφωσή των άρθρων του έχουν συμβάλλει πολλοί ειδικοί, επιστήμονες, πραγματικά άριστοι, που βάζουν πάνω απ’ όλα το συμφέρον των πολλών».

Βάση προγραμματικής σύγκλισης

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται πρωτίστως στους ψηφοφόρους που θα προσέλθουν στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν έκρυψε ότι αποτελεί ταυτόχρονα μια πολιτική πρόσκληση – πρόκληση απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες σκοπεύει να συνεργαστεί κυβερνητικά. Ξεκάθαρα αναφέρθηκε στην πρόθεση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως «αυτή είναι η προγραμματική βάση πάνω στην οποία θα καλέσουμε την επομένη των εκλογών, με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, τις προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν. Ανοιχτά, διάφανα, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.Για μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής».

Παρά το γεγονός ότι στην παρέμβασή του πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ονομάτισε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις η φρασεολογία που χρησιμοποίησε παραπέμπει τόσο στους ψηφοφόρους όσο και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η φράση «Συμβόλαιο Αλλαγής» είναι εμφανές ότι ενσωματώνει τις γνωστές φράσεις του Ανδρέα Παπανδρέου «Αλλαγή» και «Συμβόλαιο με το λαό» ενώ μια ακόμη ρήση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνοντας πως «η Ελλάδα ανήκει σε όλους τους Έλληνες» προσθέτοντας πως «δεν ανήκει στους πλούσιους και τους ισχυρούς».

Ένα επίσης σαφές πολιτικό στοιχείο της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα ήταν το ότι απευθύνθηκε στα πολιτικά κοινά που αναζητούν την πολιτική σταθερότητα. Επιδιώκοντας να τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτές που μπορεί να εγγυηθεί τόσο πολιτικά όσο και προγράμματικά την ομαλότητα στις πολιτικές εξελίξεις. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι «ενα Συμβόλαιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, για να έρθει η αλλαγή όχι μόνο στη κυβέρνηση του τόπου αλλά και τη ζωή μας.Για να μπορεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να προγραμματίσει το μέλλον του, να προγραμματίσει τη ζωή του». Επίσης για πολλοστή φορά κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπερκοστολόγηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα