ΣΥΡΙΖΑ: Η εξήγηση της ήττας και οι “ευθύνες για την απαξίωση της απλής αναλογικής”

ΣΥΡΙΖΑ: Η εξήγηση της ήττας και οι “ευθύνες για την απαξίωση της απλής αναλογικής”
, 22 2023. ( /EUROKINISSI) Eurokinissi

Συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις μετά τις εκλογές της 21ης Μαϊου. Αναζητούνται λύσεις σε τρία πεδία.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποτιμηθεί το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και να υπάρξουν άμεσες αποφάσεις για την στρατηγική του κόμματος ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Το «ασφυκτικό μαρκάρισμα» το οποίο δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να επιταχύνει τις θεσμικές διαδικασίες, οδηγεί σε άμεση συνεδρίαση των οργάνων του. Την Τετάρτη συνεδριάζει η Κ.Ε του κόμματος ενώ δεν θα προηγηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των κ στελεχών φαίνεται να εστιάζουν στην εικόνα αποσυσπείρωσης που παρουσίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα εκλογικά δεδομένα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απώλειες από όλες τις πλευρές. «Τροφοδοτώντας» τόσο τους πολιτικούς σχηματισμούς «στα δεξιά του» όσο και τα κόμματα «στα αριστερά του» και την αποχή.

Έτσι, λοιπόν, βασικό μέλημα των αποφάσεων που θα ληφθούν είναι να δοθεί σε πρώτη φάση το μήνυμα της ενότητας. Έτσι στα κείμενα που θα δημοσιοποιηθούν μετά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου θα επιχειρηθεί να δοθεί η αίσθηση του «όλοι μαζί» καθώς και να επισημοποιηθεί αυτό που από χθες έχει αποφασισθεί: δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την επικείμενη εκλογική μάχη με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου επισημάνθηκε ότι υπήρξε μια «μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές» ενώ «ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική» Επίσης έγινε λόγος για απαξίωση της απλής αναλογικής από «τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης» που έκαναν «μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων» κι έτσι «άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη». Ως στόχος τέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει ενωμένος και μακριά από λογικές εσωστρέφειας ώστε «να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απευθύνει ένα είδος προσκλητήριου συσπείρωσης στον δημοκρατικό κόσμο της χώρας. Τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί στις επόμενες εκλογές ένα ισχυρό ανάχωμα στην διαφαινόμενη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επί της ουσίας δηλαδή σε πρώτο στάδιο η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδιώξει να απορροφήσει ένα μέρος των κραδασμών που προκάλεσε η σοκαριστική υποχώρηση των δυνάμεών του. Σε ένα δεύτερο στάδιο, αλλά πολύ σύντομα χρονικά, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να πείσει σχετικά με το ότι πρόκειται να κάνει πράξη τις «άμεσες αλλαγές» για τις οποίες μίλησε στο χθεσινό του μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό στην Κουμουνδούρου αναμένεται να αναζητήσουν λύσεις σε τρία πεδία: Το πρώτο είναι η αλλαγή στρατηγικής με ένα σαφές και εύληπτο πολιτικό μήνυμα συσπείρωσης του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς. Το δεύτερο είναι η ανάδειξη συγκεκριμένων προγραμματικών προτάσεων που θα συμβάλουν σε αυτό τον στόχο. Το τρίτο η ανάδειξη κάποιων νέων προσώπων στο βαθμό που επιτρέπει η πολιτική συγκυρία.

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν και να δοθούν στην επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και πιθανότατα θα επισφραγιστούν σε μία εσπευσμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Εξυπακούεται φυσικά ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει σε ευρύτερες αλλαγές στο κόμμα. Αυτές είναι βέβαιο ότι θα αφορούν τόσο τα φυσιογνωμικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά του όσο και το ζήτημα της ηγεσίας του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα