Τόπο στα νιάτα; Δεν θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν τελικά οι γεννηθέντες το 1997

ΑΘΗΝΑ-ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ -ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ / 929 ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, ΠΟΛΥΓΩΝΟ)
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ -ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ / 929 ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, ΠΟΛΥΓΩΝΟ) (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Το υπουργείο εσωτερικών δηλώνει πως αδυνατεί να δώσει στους νέους το δικαίωμα ψήφου και προκαλεί αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Όπως ανακοινώνει σήμερα το υπουργείο εσωτερικών οι νέοι ψηφοφόροι που έχουν γεννηθεί το 1997 δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αφού δεν θα έχουν προλάβει να περαστούν στα δημοτολόγια. Όπως αναφέρει ο υπηρεσιακός υπουργός "είναι αδύνατον να ψηφίσουν από τη στιγμή που ο Νόμος ορίζει ότι κάθε δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα κάθε έτος από 1ης έως τέλος Φεβρουαρίου τις ονομαστικές καταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου και οι οποίοι αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν" και συμπληρώνει: "Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν".

Όπως ήταν αναμενόμενο η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε και ανίκανη»

Ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόσωπος του κόμματος στη διακομματική επιτροπή, ανέφερε πως η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο θέμα δείχνει πως η απερχόμενη κυβέρνηση αποδεικνύεται, στην καλύτερη περίπτωση και εκτός των άλλων, επιχειρησιακά ανέτοιμη και διοικητικά ανίκανη. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αδράνεια των προηγούμενων υπουργών, δείχνοντας τους κ.κ. Ντινόπουλο και Μιχελάκη. 

Ο κ. Πουλάκης υποστήριξε πως "παρά το γεγονός πως είχαν ενημερωθεί για το ζήτημα που θα ανέκυπτε με τη συμμετοχή των 18χρονων πολιτών στις εκλογές δεν ανέλαβαν καμία νομοθετική ή διοικητική πρωτοβουλία που θα επέτρεπε την επίλυση του τεράστιου αυτού πολιτικού και συνταγματικού προβλήματος. Αναδεικνύει, όμως, και το πόσο “κούφια” είναι η ρητορική των δήθεν “επιτευγμάτων” της κυβέρνησης, αφού το έργο του online Εθνικού Δημοτολογίου, που θα μπορούσε να επιλύσει άμεσα γραφειοκρατικές αγκυλώσεις όπως η συγκεκριμένη παραμένει ανεκμετάλλευτο".

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως "αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της ανικανότητας των κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ είναι το σημερινό αδιέξοδο, που οδηγεί τον αποκλεισμό των νέων εκλογέων από τις κρισιμότερες για το μέλλον της χώρας εκλογές. Ευτυχώς, σε λίγες μέρες η κυβέρνηση αυτή θα αποτελεί παρελθόν. Και μαζί της η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα και η υποταγή του διοικητικού ορθολογισμού σε μικροκομματικούς σχεδιασμούς. Έτσι κι αλλιώς, η πορεία προς το νέο δεν μπορεί να αποτραπεί.

KKE: Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη

Και το κομμουνιστικό κόμμα όμως επιρρίπτει ευθύνες στην  κυβέρνηση, που όπως λέει "έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον αποκλεισμό των νέων εκλογέων από τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Η επίκληση νομικής αδυναμίας να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί με τη μη εγγραφή των συγκεκριμένων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους, είναι προσχηματική. Το ΚΚΕ έχει προτείνει συγκεκριμένους τρόπους, νόμιμους και υλοποιήσιμους (είτε με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων που αφορούν την ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων είτε με εφαρμογή της διαδικασίας για τους «παραλειφθέντες» εκλογείς), προκειμένου οι γεννηθέντες το 1997 να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου, που ούτως ή άλλως έχουν. Διεκδικούμε αυτό άμεσα να διασφαλιστεί."

Από την πλευρά της η ΝΔ αρκέστηκε στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για παραβίαση του νόμου. "Την ώρα που γνωρίζει πολύ καλά πως απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι η εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων, οι οποίοι συντάσσονται με βάση τις ονομαστικές καταστάσεις που οι δήμαρχοι υποβάλλουν από 1η έως τέλος Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Αποδοχή της αυθαίρετης αξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ για μια τέτοια παρανομία, θα έπληττε ευθέως το κύρος των εκλογών" τονίζει το κυβερνών κόμμα και σημειώνει πως "είναι φανερό πως, για μία ακόμη φορά, επιχειρούν απροσχημάτιστη εξαπάτηση των πολιτών"

Τέλος, η  ΝΔ προσθέτει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πραγματικά την αλλαγή του νόμου, είχε τη δυνατότητα να εισηγηθεί την τροποποίησή του πριν κλείσει η Βουλή: "Για ακόμα μια φορά κραυγάζει ζητώντας το ανέφικτο και το παράνομο για να προκαλεί εντυπώσεις"!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλευτικές εκλογές 2015
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για τα μάτια της Γκερέκου

Δημοσκόπηση GPO: Στις 3,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ! "Σφαγή" 4 κομμάτων για την 3η θέση. Το Κίνημα δεν μπαίνει στη Βουλή

SHARE:

24Media Network