Τσίπρας: "Οι εκλογές δεν είναι μόνο δική μου υπόθεση. Βγείτε όλοι έξω"

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ EUROKINISSI

"Το παιχνίδι είναι ανοιχτό" διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και έδωσε έμφαση στη μεγαλύτερη συμμετοχή στις κάλπες της 7ης Ιουλίου. "Υπήρξαν προβλήματα συμπεριφοράς, δεν ήταν όμως ο κύριος λόγος της ήττας" επεσήμανε. Ενισχύει περισσότερο τα κομματικά όργανα, που θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στη νέα προεκλογική περίοδο. Οι παρατηρήσεις και η γκρίνια κορυφαίων στελεχών και η "πλατφόρμα" του Νίκου Φίλη.

Στην οργάνωση της μάχης των εκλογών της 7 Ιουλίου, αλλά και τις διορθωτικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση της Π. Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όπου δεν έλειψαν-το αντίθετο μάλιστα- οι παρατηρήσεις και η γκρίνια κορυφαίων στελεχών.

«Οι εκλογές δεν είναι μόνο δική μου υπόθεση, πρέπει να αμολυθείτε όλοι έξω. Όλες οι δυνάμεις πρέπει να είναι διατεταγμένες» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπει το επικοινωνιακό, πολιτικό, αλλά και οργανωτικό πρόβλημα που υπήρξε το διάστημα πριν τις ευρωεκλογές.

Ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται να ενισχύει με κυβερνητικά στελέχη την κομματική ηγεσία, αλλά και να συζητά αλλαγές-έστω και αν αυτές δεν ανακοινωθούν επισήμως- στο επιτελείο που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού, αλλά και της ανάγνωσης των δημοσκοπήσεων, στις ευρωεκλογές. Άλλωστε στη συνεδρίαση της Π.Γ. υπήρξαν έντονες φωνές από στελέχη πώς ήταν δυνατόν να ενημερώνονται το μεσημέρι της Κυριακής πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να είναι ακόμα και μπροστά στις εκλογές και τελικά να χάνει με 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντιθέτως ο πρωθυπουργός δεν δέχτηκε ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς κυβερνητικών στελεχών έπαιξαν τον καθοριστικότερο ρόλο στο αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. «Υπήρξαν προβλήματα συμπεριφοράς, δεν ήταν όμως ο κύριος λόγος της ήττας» επεσήμανε, αν και προηγουμένως είχε ακούσει το Νίκο Φίλη να τον ερωτά αν πιστεύει πως ο χειρισμός του θέματος Πολάκη δεν βοήθησε τη Νέα Δημοκρατία. «Δεν είδατε τα ποσοστά που πήρε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος;» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «το παιχνίδι είναι ανοιχτό» και έδωσε έμφαση στην ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή στις κάλπες, καθώς εκτιμάται πως απείχαν κυρίως οι ψηφοφόροι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και, δυσαρεστημένοι πλέον προτίμησαν να αντιδράσουν μη πηγαίνοντας στις κάλπες. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υψηλότερα ποσοστά στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 από ότι στις εκλογές του Μαΐου του ιδίου έτους, όπως είχε και υψηλότερα ποσοστά στις εθνικές εκλογές του 2015 σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα.

Στη συνεδρίαση της ΠΓ ακούστηκαν πολλές απόψεις κριτικής και αυτοκριτικής για τις πολιτικές και τις συμπεριφορές που οδήγησαν στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με τον Νίκο Φίλη να παρουσιάζει «πλατφόρμα» τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι κοινωνίες στην Ευρώπη βγήκαν από την κρίση από τη δεξιά πόρτα και η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση» και, συνεπώς, θα πρέπει να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος. «Λέμε ότι μας εμπόδισε το Μνημόνιο να κάνουμε τις πολιτικές μας, αλλά υπήρχαν και τομείς όπως ο εκσυγχρονισμός του Κράτους και οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας που δεν μας εμπόδισε το Μνημόνιο και όμως δεν κάναμε τίποτα» φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Άμεσα τα ψηφοδέλτια

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να καταρτιστούν άμεσα τα ψηφοδέλτια, ώστε οι υποψήφιοι να ξεκινήσουν τον προεκλογικό αγώνα και τη μάχη του σταυρού, με την ελπίδα ενός υψηλότερου ποσοστού στις εκλογές της 7 Ιουλίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εθνικές Εκλογές 2019, Εκλογές 2019, Τσίπρας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στο μέλλον, να ληφθεί υπόψη το μήνυμα του λαού

SHARE:

24Media Network